• Marta Sproģe: Skriešana ir kā zāles, kas mums dāvātas pilnīgi par velti

    Veselīgs dzīvesveids
    Inese Mizovska
    3. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LSFP (LAUMA KALNIŅA)
    Kopīga izkustēšanās ir kuplās Sproģu ģimenes ikdienas sastāvdaļa. Sākumā māmiņa Marta savā ikdienā ieviesa skriešanu, un nu arī citi ģimenes locekļi to iemīļojuši.

    «Skriešana ir kā zāles, kas mums dāvātas pilnīgi par velti,» uzskata Marta Sproģe. Tas, ka viņa ir pilna laika māmiņa, nebija kavēklis, lai pēc trešās meitas piedzimšanas skriešanu padarītu par savas ikdienas sastāvdaļu. Atlicis vien atsaukt atmiņā to, cik laba ir sajūta pēc kārtīgas izkustēšanās.

    «Centos skriet regulāri – katru otro dienu, trīs vai četras reizes nedēļā –, un daru to vēl arvien, nu jau desmit gadu. Tagad ik reizi skrienu 6–10 kilometrus. Varu noskriet arī 15,» žurnāla IEVAS Stāsti jaunākajā numurā stāsta Marta.

    Reizēm skriešana viņai ir laiks sev, bet reizēm tā abiem ar vīru ir kā randiņš – ap saulrieta laiku kopā aizskrien pāris kilometru līdz jūrai, nopeldas un skrien atpakaļ.

    «Kopš pievērsos skriešanai, man ir piedzimuši vēl divi bērniņi, tāpēc brīžiem slodze bijusi mazāka. Tomēr pēdējā grūtniecībā visu laiku biju fiziski aktīva, skrēju savus pāris kilometrus līdz pašām grūtniecības beigām,» atklāj Marta. 

    Sportošana ir lipīga. Kad Marta sākusi skriet, vecākā atvase Gabriela, kurai tolaik bija pieci gadi, uzreiz gribēja mammai pievienoties. «Šogad es kopā ar viņu noskrēju savu pirmo pusmaratonu – 21 kilometru – ar diezgan labu laiku, divās stundās un 10 minūtēs. Gabrielai tas bija trešais pusmaratons, viņa trenējas jau daudz nopietnāk, skrien daudz nopietnāk nekā es,» lepojas daudzbērnu māmiņa. 

    Arī vīrs Pēteris Sproģis, kurš mērķtiecīgi gribēja sakārtot savu veselību un iegūt labāku fizisko formu, pievērsās skriešanai. Visa ģimene kopā to parasti dara svētdienu rītos. Tikai jaunākā meitiņa pagaidām šo skrējienu laikā vēl sēž ratiņos.

    Marta nopietnāk pievērsusies arī vingrošanai, jo pirms skrējiena ir svarīgi iesildīties un pēc tam vajag izstaipīt muskuļus, lai neiedzīvotos traumās un sāpēs. Arī bērni dienu sāk ar vingrošanu.

    Marta atgādina – sportošana un aktīva atpūta ikdienā nav ne grūta, ne dārga. Svarīgākais ir atrast to, kas patīk. Eiropas Sporta nedēļa ir lielisks brīdis, lai to saprastu, jo atklātie treniņi un nodarbības būs gan Rīgā, gan citviet Latvijā – Limbažos, Jaunpilī, Saulkrastos, Ogrē, Jēkabpilī, Vecpiebalgā, Daugavpilī, Ventspilī, Gulbenē un citur. Tā ir lieliska iespēja izmēģināt nūjošanu, orientēšanos, pludmales volejbolu, kērlingu vai triatlonu, un varēs arī saņemt fizioterapeitu padomu un noklausīties sporta ārstu lekcijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē