• Lemežis dzied padomju kara dziesmas okupētajā Krimā: Man ir tiesības uzstāties tur, kur vēlos

    Sabiedrība
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    18. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ACEBOOK, INSTAGRAM UN NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM
    Neizpratni daudzos tautiešos sēja ziņa, ka latviešu dziedātājs devies uz Krievijas anektēto Krimu, lai piedalītos padomju laika kara dziesmu festivālā. Šo notikumu tūdaļ sāka izvērtēt Valsts drošības dienests.

    Noilgojies pēc skatuves

    Starptautiskais kara laika dziesmu mūzikas festivāls Ceļš uz Jaltu no 29. aprīļa līdz 1. maijam notika jau trešo gadu. «Informāciju par to nejauši pamanīju sociālajos tīklos un nolēmu pieteikties. Kāpēc gan ne?

    Mums šobrīd Latvijā aizliegti gan koncerti, gan jebkādi citi pasākumi. Biju noilgojies pēc skatuves un skatītājiem,» lēmumu pieteikties festivālam sarunā ar PDz pamato Jānis Lemežis.  Daudzi viņu atceras kā TV šova Dziedi ar zvaigzni dalībnieku, kurš uzstājās duetā ar komiķi Jolandu Suvorovu. 2009. gadā Lemežis saņēma Latvijas Autoratlīdzības bezgalības balvu par visvairāk atskaņotāko singlu Mēs dzīvojam pasakās, bet gadu vēlāk kopā ar Niku Matvejevu ierakstīja hitu Laid mani mājās.   

    Festivāla, kurš pirmo reizi notika 2019. gada pavasarī, mākslinieciskais vadītājs ir Kremlim un Putinam pietuvināts TV žurnālists ERNESTS MACKAVIČUS. Viņš arī vada šo festivālu. Šogad viņš to darīja pārī ar aktrisi JEKATERINU GUSEVU.

    «Ar vīzām nebija aizķeršanos. Protams, kā jau braucot uz jebkuru citu valsti, arī dodoties uz Krieviju, bija jāveic Covid-19 testi,» par došanos uz Krimu stāsta Jānis. Festivāls noticis ar skatītājiem. «Šajā reģionā saslimstība ar koronavīrusu ir mazāka, tāpēc tas bija atļauts. Visur jau tā nav. Citur ierobežojumi ir stingrāki.»

    Kolēģi Latvijā esot apsveikuši

    Dziedātāju nemulsinājis fakts, ka konkurss notiek Krievijas okupētajā Krimā un tajā jāizpilda padomju kara dziesmas, Lemežis gan esot rēķinājies, ka daudzu latviešu attieksme pret to varētu būt negatīva.

    «Zināju, ka var sekot negatīvu komentāru vilnis. Taču mēs dzīvojam brīvā valstī, un man ir tiesības uzstāties tur, kur vēlos. Ja runājam par Krimu – es neaizstāvu nevienu pusi, katram var būt savs viedoklis. Un visiem jau nekad neizpatiksi. Baidoties no nosodījuma, sēdēt rokas klēpī salikušam man arī nešķiet pareizi. Šobrīd mūziķiem nav praktiski nekādas iespējas uzstāties, un man bija prieks, ka vismaz tur varēju dziedāt,» uzsver Jānis un piebilst, ka no saviem kolēģiem mūziķiem nav dzirdējis nevienu pārmetumu vai sliktu atsauksmi par savu dalību šajā konkursā.

    «Tieši otrādi, uzzinot, ka esmu festivālā ieguvis dalītu otro vietu, mani apsveica.  Katrā gadījumā acīs man neviens neko nosodošu nav teicis.»

    Lemeža panākumus festivālā pamanījis arī Latvijas Valsts drošības dienests un apņēmies izvērtēt Jāņa dalību tajā. Plašākus komentāru šajā lietā viņi pagājušās nedēļas nogalē vēl nesniedza, taču aicina Latvijas iedzīvotājus neceļot uz Krimu, kā arī apzināties, ka par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu ir paredzēta kriminālatbildība.

    Noslēguma koncertā krievu estrādes zvaiigzne Ļevs Ļeščenko ar festivāla vadītājiem un dalībniekiem vienojās kopējā dziesmā.

    Duets ar Putina atbalstītāju Maidanovu

    Konkursa finālā Lemežis dziedāja Balādi par zaldātu. «Tā nebija mana ideja. Tur bija saraksts ar dziesmām, no kurām varēja izvēlēties. Man ļoti patika šī balāde. Pats to pārtulkoju no krievu uz latviešu valodu,» lepojas Lemežis. Dziesmu Jānis uz skatuves izpildīja kopā ar Krievijā populāro dziedāju un kaismīgu Putina atbalstītāju Denisu Maidanovu.

    Viņš ir arī to mākslinieku vidū, pret kuriem Ukrainas prokuratūra ierosinājusi krimināllietu par dalību Krimas tilta atklāšanas koncertā. Viņš un vēl 22 cilvēki tiek apsūdzēti nelikumīgā iebraukšanā Krimā.

    «Iepriekš ar Maidanovu nebiju pazīstams, biju redzējis viņu tikai pa televizoru. Fotogrāfijās un televīzijā viņš izskatās tāds brutāls vīrietis, bet dzīvē ir ļoti sirsnīgs un atvērts. Bija prieks ar viņu iepazīsties un uzstāties,» atklāj Jānis. Ar festivāla galveno viesi krievu dziedātāju Ļevu Ļeščenko Jānis gan neesot iepazinies. «Mums bija daudz mēģinājumu, visai saspringts grafiks, tāpēc nebija izdevības un laika ar viņu parunāties.»

     Jau ieraksta albumu krievu valodā

    Jānis jau ir atgriezies Latvijā. «Man viss kārtībā, kovida tests negatīvs, pēc pāris dienām beigsies pašizolācijas laiks. Tiklīdz tas būs galā, došos vakcinēties, esmu jau pieteicies,» teic Lemežis.

    Viņš atzīst – pateicoties festivālam, ieguvis noderīgus kontaktus un jaunas pazīšanās. «Noteikti nenožēloju, ka aizbraucu. Iepazinu dažādu kultūru cilvēkus, jo tur piedalījās 15 valstu pārstāvji. Bija ļoti interesanti.» Lemežis jau labu laiku sapņo par karjeru Krievijā – savulaik viņš regulāri piedalījās jauno izpildītāju konkursa Jaunais vilnis atlasēs, bet par tā dalībnieku tā arī nekļuva. Mēģinātu vēl, bet vairs neiekļaujoties jauno izpildītāju vecuma grupā. Tāpēc jāizmēģina citi ceļi, un Jānis teic, ka dalība konkursā Ceļš uz Jaltu ir nozīmīgs solis tuvāk šim mērķim.

    «Šobrīd ar grupu strādājam pie jaunā albuma, kas būs arī krievu valodā,» ieskicē viņš. Vaicāts, vai piekristu uzstāties arī 9. maija svinībās, Jānis atbildēja: «Nezinu, man nav bijuši tādi piedāvājumi. Es jau arī neesmu šo svētku baigais svinētājs. Taču tā ir viņu kultūra, kuru respektēju. Man nekas nav pret.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē