• FOTO: Slavenības tiekas gada greznākajā pirmizrādēEmīlija. Latvijas preses karaliene

    Pirmizrāde
    Gita Vīksne
    8. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MĀRTIŅŠ ZILGLVIS (F64)
    Ar sen nepieredzētu vērienu noritēja daudzsēriju filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene pirmo sēriju pirmizrāde kinoteātrī Splendid Palace. Tajā bija gan slaveni viesi, gan sarkanais paklājs un šampanietis.

    Uz filmu atlido no Turcijas

    «Speciāli atlidoju uz šo pirmizrādi no Stambulas, kur tagad ir plus 30 grādi,» tērpusies siltā pančo, PDz sacīja rakstniece LAIMA KOTA. Viņa uz ekrāna notiekošo vēroja ar īpašu interesi. Nupat pārizdota Kotas pirms 16 gadiem tapusī grāmata par Latvijas preses karalieni Mīla. Benjamiņa. «Kad viens no filmas režisoriem Gints Grūbe man atrakstīja, ka sāk uzņemt filmu par Emīliju Benjamiņu, biju laimīga. Teicu, lai filmā nosēdina mani ar ondulētiem matiem pie rakstāmmašīnas kādā redakcijas stūrī,» smejot atceras Laima.

    «Taču tas nemaz nebūtu iespējams, jo Emīlijai sievietes nepatika, tādēļ redakcijā bija tikai vīrieši. Šobrīd esmu vecumā, kādā Emīlija tika izsūtīta, un tas ir fantastiski, ka par šo sievieti runā vēl 80 gadus pēc viņas nāves. Tas ir iedvesmas stāsts ikvienam no mums,» saka Laima.

    Viņa savulaik smalki izpētīja Latvijas preses karalienes dzīvi.

    «Rakstīju, balstoties uz arhīva materiāliem. Nupat runāju ar vēsturniekiem, kas teica – Laima, tu taču pacēli augšā Benjamiņa juniora lietu! Es atradu viņu kādā notāra lietā un parādīju, kā viss toreiz patiesībā notika. No Benjamiņa meitu puses tiesāšanās ar Emīliju un pieprasīšana, lai viņas atdod visu mantu, nebija smuki,» saka Laima. Vaicāta, vai filmas veidotāji konsultējušies arī ar Laimu, viņa atzīst: «Filmai bija citi konsultanti, bet es redzu, ka filmā izmantota arī mana grāmata. Par to priecājos. Filma ir brīnišķīga, un es jau gaidu nākamās sērijas. Man ļoti patīk Benjamiņa kungs – Juris Bartkevičs, un mani ļoti saviļņoja filmas mūzika. Sēdēju un domāju – ak, cik labi viņi to visu ir sapratuši un pratuši parādīt!» Par sevi Laima stāsta, ka Stambulā, kur dzīvo kopā ar vīru turku dzejnieku Ahmetu Kotu, viņa ne tikai turpina rakstīt, bet arī nodarbojos ar miniatūrglezniecību: «To es apgūstu Stambulas Universitātē. Iespējams, uzrīkošu izstādi arī Latvijā.»

    Iedvesmo mācīties no kļūdām

    «Filma ir fantastiska,» pēc pirmizrādes sacīja Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos IEVA ILVESA. «Mums ir ļoti bagāta vēsture, kuru filmas veidotāji pastāstījuši caur spilgtu cilvēku stāstiem. Emīlija ir brīnišķīgs piemērs, kā iet uz priekšu ar savu ideju. Skaidrs, ka arī viņa kļūdījās, taču ar savu piemēru iedvesmoja mācīties no kļūdām, un tas viņai sanāca perfekti.» Ievu šis stāsts ļoti aizkustinājis, un viņa noteikti vēlas to redzēt pilnībā.

    «Tagad ir sajūta, ka televīzijas ekrāns būs par mazu, lai noskatītos turpmākās sērijas. Esmu gatava tās baudīt kinoteātrī.» Savukārt tiem, kas šo stāstu vēlas redzēt televizorā, seriāls jau no 23. septembra pieejams izklaides platformā Tet+.

    Šķita, ka skatos uz sevi jaunībā

    «Ir desmit vakarā, un es smaidu,» PDz atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents VITĀLIJS GAVRILOVS, kas pirmizrādi noskatījās ar kundzi LIDIJU. «Filmā viss notiek gandrīz tāpat kā mūsdienās. Emīlija perfekti parāda, kā vajag darboties biznesā. Ja tev ir ideja, kuru pārējie neatbalsta, jārunā ar citiem. Šķita, ka skatos uz sevi jaunībā. Jaunā paaudze no šīs filmas var pamācīties, kā pareizi vajag taisīt biznesu,» saviļņots bija Vitālijs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē