• Dzīvojiet izsapņotu dzīvi – līksmais dzīves baudītājs un izteicienu meistars Mārtiņš Rītiņš

    Sabiedrība
    Privātā dzīve
    Privātā dzīve
    24. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Rītiņš mīlēja dzīvi un tiecās izbaudīt visas tās krāsas. Ne velti, atstājot autogrāfus grāmatā par savu mūžu, viņš tiem pievienoja vēlējumu: «Dzīvojiet izsapņotu dzīvi!»

    Izteicienu meistars

    90. gados Rītiņš klāja smalku kāzu galdu, un viesos bija arī komponists Raimonds Pauls – liels desertu cienītājs. Kad Rītiņš viņam norādījis uz burkānu kūku, Pauls domājis, ka šefpavārs viņu āzē.

    Maestro teicis: «Trūks tikai siļķes saldējuma!»

    Kad Rītiņš Paulu uzaicināja uz savu raidījumu, viņš komponistam pagatavoja… siļķes saldējumu! Pauls viebās, bet Mārtiņš aicināja: «Pagaršo! Kas var būt labāks par šo!» Šis teiciens tūdaļ kļuva par tautas folkloru. Tā arī tika nosaukts Mārtiņa kulinārais raidījums, kas televīzijā bija 20 gadus.

    Daudzi pārņēmuši viņa slaveno «mazliet», kas skan kā «tuč, tuč». Gandrīz katrās mājās kaut reizi izskanējis Mārtiņa citāts: «Ja jums ledusskapī nekā nav, paņemiet laša fileju!» un «nekas nevar būt sliktāks par pārceptu zivi».

    Un, protams, viņa dzīvespriecīgais sveiciens: «Labrītiņ no rītiņ!»

    Barojis gan karalienes, gan popzvaigznes

    Mārtiņš jaunībā sapņoja būt žurnālists – ceļot pa pasauli un satikt slavenus cilvēkus. Par žurnālistu nekļuva, taču puse sapņa piepildījās – slaveni cilvēki nāca pie viņa un baudīja Rītiņa gardos ēdienus. Vincenta fotogalerijā ir simtiem bilžu ar viņa zvaigžņotajiem viesiem. Kad Rītiņam jautāja, kurš no prominentajiem viesiem visvairāk palicis sirdī, Mārtiņš atbildēja – pēdējais, kuru pabarojis.

    Karalienes Elizabetes II vizītes laikā Rīgā Mārtiņš tai galdā cēla Latvijā audzētu fazānu. Bet Nīderlandes karalienei Beatriksei viņš vakariņu laikā paziņojis, ka gribot uzcept tādu torti kā viņas cepure! Gatavojis kādreizējam Krievijas līderim Borisam Jeļcinam un bijušajam ASV prezidentam Džordžam Bušam, kurš paziņojis, ka Mārtiņa steiks ir fenomenāls. Viņa kulināros šedevrus palaimējās nobaudīt arī Francijas prezidentam Emanuelam Makronam un viņa sievai Brižitai.

    Mārtiņš viesiem dāvāja ne tikai neaizmirstamu garšas piedzīvojumu, bet arī savu dzirkstošo humora izjūtu. Ar to Rītiņam izdevies sasmīdināt pat mazrunīgo britu mūziķi Eltonu Džonu, bet modes mākslinieks Pako Rabane pateicībā par jaukajām vakariņām šefpavāram uzdāvināja smaržas, kuras viņš nekad tā arī neatvēra.

    Nesa olimpisko lāpu

    2012. gadā Rītiņš nesa olimpisko lāpu Londonas olimpiādē. Ar sportu uz tu viņš gan nonāca vēlāk. Pirms dažiem gadiem Mārtiņam nopietni sašūpojās veselība, un viņš pastiprināti pievērsās savai fiziskajai formai – nometa svaru, devās garās pastaigās pa mežu, apmeklēja sporta zāli un peldbaseinu.

    Ar mūziku sirdī

    Mārtiņam patika mūzika. Šefpavārs dievināja britu dziedātāju Mariannu Feitfulu un sapņoja, ka viņa varētu uzstāties Rītiņa jubilejā, uz kuru sanāca vairāk nekā 300 viesu. Diemžēl dziedātājai jau kliboja veselība, un tas nebija iespējams.

    Skaistā atmiņā Mārtiņam palika laiks, kad viņš piedalījās šovā Dziedi ar zvaigzni. Sākumā viņš šai idejai ilgu laiku pretojās, bet tad paziņoja – piekritīs, ja viņam pārī būšot operdziedātāja. Un bija! Kopā ar Eviju Martinsoni viņš atkal uz skatuves dziedāja savā 70. jubilejā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē