• Bijušais Lietuvas prezidents rāda trikus Limbažos

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    Marta Kalniņa
    30. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem.
    Aviošovā Limbažu lidlaukā piedalījās arī skandalozi slavenais bijušais Lietuvas prezidents Rolands Pakss. Lai arī ģimene nav sajūsmā par šo nodarbi, viņš tai veltījis visu savu dzīvi.

    Riskē ar dzīvību

    Šogad vienīgajā aviošovā Fly in Limbaži, kas 10. jūlijā risinājās Limbažos, bija sastopams arī 65 gadus vecais bijušais Lietuvas prezidents Rolands Pakss. Viņš vadīja vienu no trim Lietuvas pilotāžas grupas ANBO lidmašīnām. Pilotāžas grupas nosaukumu veido abreviatūra lietuviešu valodā, un tās tulkojums ir – Es vēlos būt gaisā.

    «Tas ir ļoti sarežģīti,» PDz atzīst Rolands. Viņš skaidro: «Aviācija ir visa mana dzīve. Man ir pieredze politikā, bet tas bija samērā neilgs laiks. Tad man vajadzēja ievērot daudzus noteikumus, nedrīkstēju darīt bīstamas un riskantas lietas. Bet īstenībā es nekad neesmu beidzis lidot – ne tad, kad biju Lietuvas galvaspilsētas Viļņas mērs, ne prezidentūras laikā.» Pakss bija ne tikai viens no pilotiem, bet arī visas grupas vadītājs, un paraugdemonstrējumus izpildīja, traucoties ar 300 līdz 360 km/h lielu ātrumu, un lidmašīnu spārnu attālums priekšnesuma laikā bija tikai no viens līdz trīs metri.

    Aplidojis apkārt pasaulei

    Nopietni aviācija Pakss pievērsies, sasniedzot pilngadību, bet vadīt lidmašīnu bija viņa sapnis jau no bērnības. «Gribēju kļūt par lidmašīnas pilotu. Tagad jauni cilvēki sapņo kļūt par uzņēmējiem, miljonāriem vai baņķieriem, bet manā bērnībā un jaunībā sapņi bija citi – polārpētnieks, astronauts, pilots,» atminas eksprezidents. Viņš teic, ka ieguvis arī izglītību aviācijas jomā, jo 1984. gadā, jau būdams diplomēts inženieris, absolvēja Ļeņingradas Civilās aviācijas institūtu.

    Paksa lidotāja sasniegumi ir ievērojami: savulaik viņš bija Padomju Savienības akrobātiskās pilotāžas izlasē, tad – Lietuvas augstākās pilotāžas izlasē, un vairāk nekā 20 gadus vada Kauņas aeroklubu. Viņš ir vairākkārtējs Lietuvas čempions augstākajā pilotāžā, daudzu starptautisku sacensību uzvarētājs.

    Viņš atzīst, ka, veicot izklaides lidojumus, izpildījis neskaitāmus trikus un viena – paša bīstamākā – viņam nemaz neesot. «Ja kāds spēj uz šādu jautājumu atbildēt, viņš nav pilots!» nosmej Pakss. «Mēs ar grupu darām tikai to, kas ir pilnībā droši. Un mēs zinām, kā to darīt, tāpēc mūsu triki simtprocentīgi izdodas.»

    Līdz šim zināmāko savu triku Pakss ar vēl diviem lidmašīnu pilotiem Robertu Noreiku un Leonu Joni nodemonstrēja pirms 19 gadiem, kad kaimiņvalsts ekspolitiķis vēl bija Lietuvas prezidenta amata kandidāts. Tas tika veikts ar sporta lidmašīnām Jak-50. Sākumā Pakss viens veica lidojumu zem Neres upes tilta, tad lidojumā pievienojās vēl viens ­Jak-50, un viņi zem tilta izlidoja divatā, noslēgumā – jau trijatā. Fakts, ka sporta lidmašīnas palido zem tilta, nebūtu tik iespaidīgs, ja nezinātu, ka tilts atrodas vien 8,5 metrus virs upes. Pirms paraugdemonstrējumiem tilts tika apdrošināts par diviem miljoniem litu.

    Ģimenei triki nepatīk

    Pirms 15 gadiem par godu savai 50. jubilejai Pakss aplidoja apkārt pasaulei. To viņš paveica pusotra mēneša laikā un kļuva pa pirmo lietuvieti pasaulē, kas to izdarījis. Pakss lidoja ar eksperimentālo lidmašīnu Fēnikss kopā ar savu draugu krievu pilotu.  Lidošanas apstākļi brīžiem bijuši ļoti ekstrēmi. «Zibens, pērkons, lietus, vējš, pa kabīni lidoja mūsu bagāža un mēs paši…» pēcāk stāstīja Pakss. Reiz negaisa laikā viņš tik stipri turējies pie stūres, ka uz rokām bijušas tulznas.

    «Ja tā paskatās, īstenībā savu sapni esmu piepildījis,» saka Pakss. «To, ko īsti dzīvē vēlies, var atrast tikai savā sirdī. Un tad, kad esi sapratis – tā ir tava lieta –, ir jādara. Un vairs nav jādomā ne par algu, ne drēbēm. Tas ir tāpat kā puiša un meitenes attiecības – vienkārši jāklausa Pakss prezidentūras laikā. Foto: No publicitātes materiāliemsavai sirdij,» runājot par lidošanu, eksprezidents kļūst romantisks.

    Sarunas noslēgumā Pakss gan atzīst, ka ģimene gan nav lielā sajūsmā par šo viņa aizraušanos. «Mana sieva Laima ar mani lido vien divas trīs reizes gadā. Turklāt tikai tad, ja neveicu augstākās pilotāžas trikus. Lidmašīna viņas izpratnē ir taksometrs. Meita un dēls ar mani arī nelido, bet mazbērni – ļoti reti,» teic Pakss.

    Rolands Pakss prezidenta amatā bija neilgu laiku – no 2003. gada februāra beigām līdz 2004. gada aprīļa sākumam, kad viņš piedzīvoja impīčmentu. Pēc tā tika atzīts, ka Pakss vainojams Lietuvas konstitūcijas un prezidenta zvēresta pārkāpšanā.

    Eksprezidents, saņemot finansiālo un cita veida atbalstu, bija uzņēmies saistības pret uzņēmēju Juriju Borisovu un nelikumīgi piešķīris viņam Lietuvas pilsonību, kā arī pēcāk uzņēmējam apzināti ļāvis noprast, ka pret viņu vēršas tiesībsargājošās instances.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē