• Vecie draugi Liepiņš un Dimiters beidzot salabuši?

    Slavenības
    Lauma Lapsa
    26. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kaspars Dimiters.
    Foto: F64
    Kaspars Dimiters.
    Tikai pirms dažām nedēļām komponists Zigmars Liepiņš bija noliedzošs pret kāpšanu kopā ar dziesminieku Kasparu Dimiteru uz Dziesmusvētku skatuves, tāpēc no repertuāra pat tika izņemta viņu dziesma. Tagad cits abu kopdarbs ar sajūsmu tiek uzņemts Dzintaru koncertzālē.

    Pagājušajā nedēļā Jūrmalas festivālā pie klausītājiem atgriezās Zigmara Liepiņa opera «Parīzes Dievmātes katedrāle», kurai libretu sarakstījis Kaspars Dimiters. Ņemot vērā skandālu ar abu kopdarba «Svētī debesīs šo zemi» izņemšanu no Dziesmusvētku programmas, daudzi izbrīnā rausta plecus, kas tad šajās dažās nedēļās tik ļoti mainījies, ka nu Liepiņam Dimiters vairs nešķiet tik nepieņemams. Toreiz komponists bija pat tik bargs, ka Dimiteram piedēvēja Latvijas nodošanu. Arī tagad Zigmars pārliecināts: «Jā, Dziesmusvētku noslēguma koncertā dziesmu «Svētī debesīs šo zemi» nevarēja dziedāt. Tas tāpēc, ka Kaspars Dimiters tagad raksta tikai krieviski un sajūsminās par Krieviju. Dziesmu un Deju svētkos ir patriotiska programma, un tajā Dimiters neiederējās. Viņš ir nogājis no ceļa un vispār sajaucis dzimtenes,» tā komponists.

    Zigmars Liepiņš
    Zigmars Liepiņš

    Viņš uzsver: «Kas attiecas uz operu Parīzes Dievmātes katedrāle, kurai ir Dimitera librets, tai nav patriotisks raksturs. Dziesmusvētki un opera ir divas dažādas lietas. Es nevaru likvidēt visus darbus, kas ir tapuši ar Kasparu Dimiteru, jo tie dzīvo savu dzīvi. Nevienu sekundi nevaru noliegt, ka Dimiters ir ļoti talantīgs dzejnieks un pieredzējis libretists. Un tieši tāpēc

    dzejnieka ignorēšana gadījumā ar operu neiet cauri.»

    Komponists klāsta, ka turklāt Dimiters libretu uzrakstījis sen un tobrīd viņš neesot dziedājis, viņaprāt, prokremliskus tekstus.

    Dziesminieks pēdējos gados intervijas nesniedz un savu viedokli izsaka vien dzejas rindās, bet viņa viedokli pauž sieva Līga Dimitere. «To, ka atkal tiek uzvesta opera «Parīzes Dievmātes katedrāle», uzzinājām nesen. Tagad redzējām, ka tāds notikums ir bijis, pat aplūkojām koncerta bildes. Piezvanījām režisoram Valdim Lūriņam, lai pateiktu, cik skaista, gudra un talantīga ir viņa meita aktrise Dita Lūriņa-Egliena. Liels prieks, ka tieši viņai ir uzticēts režisēt šo operu,» teic Līga. Viņa atklāj, ka skaistās, nupat notikušās operas bildes viņu tik ļoti aizkustinājušas, ka nācis raudiens.

    «Uz operas atklāšanu mūs neuzaicināja.

    Bet mēs arī neesam apvainojušies par to,» tā Līga. Opera pirmo reizi izrādīta 1997. gadā un kopumā notikusi 90 reizes. «Ja mūs ar Kasparu uzaicinātu uz šo, labprāt aizietu, jo gribētos dzirdēt. Uz skatuves varējām arī neiet, tas nav obligāti. Kaspars nebūtu kāpis arī uz Dziesmu un Deju svētku skatuves. Zigmars varētu uziet viens,» teic Līga. «Ja Zigmars šodien piezvanītu un teiktu: «Satiekamies, izlīgstam mieru,» tad mēs par prieku visai Latvijas tautai izlīgtu. Ir muļķīgi uz kādu cilvēku turēt sliktu prātu. Zigmars noveco, Kaspars noveco. Ja kādu pasauks mūžībā un nebūs izlīgts miers, būs sāpīgi.»

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē