• Mirusi 102 gadus vecā modes huligāne Airisa Apfela. Apbrīnojami košs dzīvesstāsts!

    Piemiņas stāsts
    Marta Kalniņa
    2. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Airisa Apfela
    Foto: Shutterstock
    Airisa Apfela
    Piektdien Airisas Apfelas 102 gadus ilgais mūžs uz šīs zemes noslēdzās. Amerikānietei bijusi žilbinoši koša dzīve. Gluži kā viņa pati.

    Mūžam jaunā Īrisa

    Modes ikona Airisa Apfela nomira savās mājās Floridā. Par to pasaulei 1. martā paziņoja viņas asistents. Bērnu Airisai nebija, bet viņas vīrs jau gandrīz desmit gadus ir citā saulē. Viņš nomira 100 gadu vecumā.  

    Airisa bija patiesi apbrīnojama dāma, un

    nevienam pat prātā neienāca 102 gadus veco Apfelu nosaukt par sirmgalvi.

    Kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem viņa tika uzskatīta par vienu no amerikāņu modes veidotājām. Apfelai patika atrast dīvainas lietas krāmu tirdziņos un kombinēt tās ar augstās modes pērlēm. Tā viņa radīja savu neatkārtojamo bohēmisko tēlu. Pūkas, boa, dārgakmeņi un koša bižutērija, milzu brilles, grezni raksti un gaisīgs tills – to visu viņa spēja sakombinēt tik meistarīgi, ka izskatījās par miljonu.

    Airisa Apfela šovasar svinētu jau 103. jubileju.
    Airisa Apfela šovasar svinētu jau 103. jubileju.

     

    Apfelas klienti – Grēta Garbo un Klintons

    Kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem Airisa darbojās kā interjera dizainere. Viņa ir iekārtojusi daudzu slavenību mājokļus. Viņas klientu vidū bija pat slavenā aktrise Grēta Garbo.  Kopā ar savu vīru Airisa nodibināja uzņēmumu «Old World Weavers», kas nodarbojās ar tekstilizstrādājumu uzfrišināšanu un pārdošanu. Tagad viņu klienti bija arī Amerikas prezidenti, un viņa piegādāja paklājus Baltajam namam. Īpaši labas attiecības viņai izveidojušās ar Bilu Klintonu.

    1992. gadā Apfeli savu uzņēmumu pārdeva, un Īrisa kļuva par stila un interjera konsultanti privātpersonām. Taču Airisas lielā kaislība vienmēr bija mode. Viņa pētīja muzeju eksponātus, ķemmēja tirdziņus un vienmēr bija stila pērļu meklējumos. Airisa pat uzturēja milzu dzīvokli Manhetenā, lai tur glabātu savu plašo garderobi.

    Par godu Airisai radīta arī speciāla Bārbija. Šī lelle gan nekad nav nonākusi pārdošanā.
    Par godu Airisai radīta arī speciāla Bārbija. Šī lelle gan nekad nav nonākusi pārdošanā.

    Muzeja zvaigzne

    Apfelas ikoniskie tērpi tika izstādīti Ņujorkas Metropolitēna Mākslas muzejā. Tas bija kas neredzēts, un Airisa bija patiesi lepna. Viņa smēja – domājusi, ka jābūt mirušam, lai tevi parādītu muzejā, taču viņai izdevās to piedzīvot, dzīvai esot. Izstādes, kurai bija tdots nosaukums «Rets putns»,

    kurators, izrādot Apfelas neprātīgi dīvainos garderobes elementus, brīdināja muzeja apmeklētājus – nemēģiniet to atkārtot mājās!

    Airisas popularitāte auga pa minūtēm, un šo izstādi gribēja redzēt arī citur pasaulē. Par Airisu uzņēma filmu, viņa kļuva par pieprasītāko modeli modes žurnāliem un reklāmām.

    Nevienas plastiskās operācijas?

    Airisai bija patiesi krāsaina un aktīva dzīve. Viņa neatbalstīja mākslīgo skaistumu, nekad neesot izmantojusi plastikas ķirurgu pakapojumus un pat kosmētiku lietojusi visai minimāli, taču līdz mūža galam izskatījās apbrīnojami labi. Airisa bija apsēsta ar modi un prata saģērbties tā, lai visa pasaule noelstos pārsteigumā. «Man nekad nav bijuši modes elki, kuriem es būtu gribējusi līdzināties. Kad biju pusaudze, eksperimentēju tik ilgi, kamēr atradu to, kas man tiešām pašai patika. Man nepatīk modes untumi, man patīk tradīcijas. Un man vēl aizvien patīk tās pašas lietas, kas patika jaunībā. Izklausās dīvaini, kad saku, ka nemainos, jo cilvēki taču ar gadiem mēdz mainīties. Taču es domāju, ka mēs pieaugam, bet mūsu stila sajūta savos pamatos paliek tā pati.

    Es daru visu tāpat, kā darīju pirms 50 gadiem,» reiz skaidroja Airisa.

    Ēdiet mazāk!

     Kāds bija viņas ilg āmūža un labā izskata noslēpums? Pirmkārt, Airisa visu mūžu ēdusi veselīgi. Viņa ierobežoja saldumus savā ēdienkartē, nedzēra neko grādīgu, izņemot sarkano vīnu, un nesmēķēja. Airisa vienmēr uzsvēra – cilvēkiem veselības problēmas biežāk rodas no tā, ka viņi ēd par daudz, nevis par maz.

    Labs vīns pie vakariņām - šādu grēciņu Airisa sev atļāva.
    Labs vīns pie vakariņām - šādu grēciņu Airisa sev atļāva.

    Dzīvība ir kustība, un Airisa nemēdza sēdēt dīkā. Apfela apmeklēja stilīgākos modes pasākumus, lasīja lekcijas par stilu un modi Teksasas universitātē, regulāri piedalījās dažādās reklāmas kampaņās un veidoja pati savas aksesuāru kolekcijas.

    Lai gan daudzi Apfelu uzskatīja par dīvainu un bezgaumīgu, viņai bija sava vieta modes pasaulē. Viņa tajā ienesa rotaļīgu vieglumu un daudz košā prieka. Airisa nesekoja modei, viņa ar to spēlējās visu savu mūžu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē