• FOTO: Etiķetes un modes eksperti vērtē politiķu un slavenību tērpus

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    13. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Romāns Kokšarovs (F64)
    Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajai pieņemšanai Rīgas pilī viesus lūdza saposties, ievērojot dreskodu white tie vai black tie. To, kā tas izdevās sabiedrībā zināmiem ļaudīm, vērtē etiķetes eksperte Aija Strautmane un modes eksperts Deniss Ševeļovs.

    Uzziņai

    White tievīriešiem ieteicams ierasties frakās, dāmām – garā vakarkleitā ar dekoltē. Pieņemama arī vakarkleita ar garām piedurknēm, ja vien tā nosedz kurpes. Dreskodam atbilst arī tautastērpi un karavīru izejamie formas tērpi.

    Black tiekungi velk smokingu un kreklu bez iestīvinātas stāvkrādziņas, parasti baltu un ar tauriņu. Dāmas var vilkt tumšu kokteiļkleitu vai pat svinīgas bikses. Vēlamas dārglietas, bet ne diadēmas. Pieļaujama neliela izmēra vakara somiņa un izejamās kurpes.

    Valsts prezidents Egils Levits ar kundzi Andru Leviti

    Romāns Kokšarovs, Vladislavs Proškins (F64)
    Romāns Kokšarovs, Vladislavs Proškins (F64)

    Aija: Man prieks, ka jaunais prezidents sācis rīkot fraku pasākumus. Taču latviešu publikai pie tā jādomā. Valsts pirmais pāris tērpies atbilstoši protokolam.

    Deniss: «Ja Latvija var, tad vari arī tu!» ar šādiem vārdiem es ieliku Levitu ģimenes bildi Instagram savos stāstiņos. Bez lirikas – Levita kundze izskatās nevainojami. Tas ir līdz šim labākais viņas izgājiens. Parasti white tie paredz dārglietas, taču, ņemot vērā vietējo kontekstu un jaunas politkorektuma vēsmas, pērles ir ideāls risinājums. Mūsu prezidentam beidzot bija laiks atsvaidzināt savu matu griezumu. Es zināju, ka viņš pie tā atgriezīsies. Ceru, ka šis mirklis ir iemūžināts fotostudijā un tiks izmantots Ziemassvētku kartītēm.

    Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar kungu Imantu Freibergu

    Aija: Raibas kleitas nav domātas frakas pasākumiem. Visa ir par daudz. Turklāt ordeņa lenta un greznā somiņa daudz labāk izceltos, ja būtu uzvilkta laba vienkrāsaina auduma kleita.

    Deniss: Eksprezidente ar izcilību demonstrē, kā var svinīgi pasniegt aktīvu apdruku un iekļauties white tie formātā. Mazliet spīduma, un valsts svētki var sākties. Soma, rotas un kurpes – viss gaumīgi un pieklājīgi. Imants Freibergs vienmēr izskatās piedienīgi. Laikam ir labs sabiedrotais un paklausīgs vīrs.

    Eksprezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni

    Aija: Ja kungs tērpies frakā, sievietei divdaļīgs tērps nav pieņemams.

    Deniss: Raimonds Vējonis izskatās lieliski un ir labā formā. Lai arī neesmu divdaļīgo komplektu piekritējs, kundzei izdevies savu tērpu pasniegt cēli. Ļoti ceru, ka Iveta Vējone turpinās priecēt mūsu sabiedrību publiskajos pasākumos arī turpmāk.

    Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ar meitu Regīnu

    Aija: Saeimas priekšsēdētāja ģērbusies atbilstoši etiķetei. Uz šādu pasākumu arī meitai būtu nepieciešama garā vakarkleita. Nezinu gan nevienu protokolu, kurā būtu minēts, ka uz pasākumu jāņem līdzi meita.

    Deniss: Spīkeres kundze sen iemieso fejas eņģelisko tēlu – gaišie toņi, akurāts grims un nevainojams matu sakārtojums. Taču šoreiz Mūrniece nolēma iziet no savas komforta zonas – strukturētas žaketes ar izceltu apkaklīti vai plecu zonu – un ļauties dizainera fantāzijai. Tā rezultējusies man nesaprotamā divdaļīgā komplektā. Somiņa – dokumentu mape – derētu tikai 2020. gada budžeta miniversijas transportēšanai. 

    Eiroparlamenta deputāte Dace Melbārde ar meitu Dārtu

    Aija: Tērpusies atbilstīgi etiķetei, taču atkal ir jautājums – cik ilgi mēs uz valsts oficiālo pieņemšanu ņemsim līdzi ģimenes locekļus, kas nav dzīvesbiedrs.

    Deniss: Pat steidzīgi atvadoties no kultūras ministres amata, Melbārde palika uzticīga saviem uzskatiem par skaistumu. Es saskatu etnogrāfisko motīvu interpretāciju ne tikai fasona, bet arī auduma izvēlē. Nedomāju, ka vilna ir labākā izvēle white tie pasākumam. Bez jokiem, labāk būtu tautastērps. Eiroparlamenta deputātei novēlu atrast īsto frizieri gan Briselē, gan Rīgā. Un meitai vajadzētu garo vakarkleitu.

    Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ar dzīvesbiedri Leldi Graudu

    Aija: Vīrieša kreklam vajadzētu garākas piedurknes, bet kopumā pāris ģērbies atbilstoši svinīgajam pasākumam.

    Deniss: Ģirģenam piestāvētu smokinga josta. Pat karmīnsarkanā krāsa. Man tāda ir, nākamreiz varu aizdod. Neizmirstam arī par kurpēm ar plānu zoli. Kundzei kleitas garums ir par īsu šādam pasākumam.

    Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ar kundzi Baibu

    Aija: Pirmkārt, žakete būtu jāaizpogā, otrkārt, ir sajūta, ka kungs nupat piecēlies no galda pēc darbdienas un nav saģērbies atbilstīgi ielūgumā rakstītajam. Dāma gan, kā izskatās, visu dienu posusies pasākumam.

    Deniss: Kalnmeieres kundze izskatās ieturēti un pieklājīgi. Taču kungs kā no kādas kompartijas svinīgās sēdes. Reizi gadā taču var nomā paņemt smokingu vai fraku. Tur pat bikšu garumu pieregulēs! Es tā daru. Zinu, ka daži viesi bija atteikušies apmeklēt pasākumu dreskoda dēļ.

    Revidente Ingrīda Latimira ar vīru Gordonu Latimiru

    Aija: Gordons acīmredzot tērpies skotu nacionālajā tērpā, kas ir viņa dzimtas simbols. Šāds nacionālais tērps ir pieļaujams svinīgajā pieņemšanā. Arī kundze ģērbusies atbilstoši etiķetei.

    Deniss: Neesmu skotu tautastērpu speciālists, bet es jūtu, ka viss ir kārtībā. Latimira kundze izskatās jauki, taču whitetie pieprasa mazliet garāku kleitu, kas piesegtu ne visai veiksmīgi izvēlētās kurpes. Tās nesaspēlējas ar somiņu. Trūkst 10 centimetru līdz princesei.

    Arodbiedrību šefs Egils Baldzēns ar kundzi Silviju Silavu

    Aija: Latviešu kultūrā nav pieņemami, ka vīrietis ir smokingā, bet sieviete tautastērpā, turklāt vēl pilnībā nenokomplektētā.  Eiropā oficiālā pasākumā nav pieņemts iet, sadevušies rokās. Tas ir amerikāņu stils.  Pie mums dāma iet kungam zem rokas. Ja precēts pāris, tad zem labās rokas, ja neprecēts – zem kreisās.

    Deniss: Baldzēna kungs ir labs piemērs, ko vilkt, ja fraka šķiet par traku. Es mazliet koriģētu bikšu un piedurkņu garumu. Noteikti kabatā ieliktu lakatiņu, kas piešķirtu tēlam svinīgumu. Pavadone izskatās lieliski, pateicoties arī pārliecībai, jo smaidam ir spēks.

    Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis ar meitu Annu

    Aija: Šajā gadījumā man ir iebildums, ka uz oficiālu pasākumu tiek ņemts ģimenes loceklis, kas nav dzīvesbiedre.

    Deniss: Bikšu garums ir tieši tāds, kādu es gribētu redzēt visiem kungiem. Kabatas lakatiņš pilnveidotu svinīgu tēlu. Es nojaušu, kur Maizīša jaunkundze iegādājusies savu kleitu. Tajā veikalā ir daudz labāku variantu, kas atbilstu ballei pieteiktajam formātam.

    Bijušais premjers Andris Šķēle ar kundzi Kristiānu Lībani-Šķēli

    Aija: Šādu kleitu – ar atkailinātiem pleciem – var atļauties tikai tad, ja pavadošajam vīrietim ir fraka.

    Deniss: Kopumā ļoti smalks un pieklājīgs tēls. Eleganta kleita te spēlē galveno lomu, un to izceļ ieturēts matu sakārtojums un minimālisms rotu izvēlē. Šķēle izskatītos lieliski frakā un glaimotu Kristiānas kleitai. Vispār var redzēt, ka kungs domājis par bikšu garumu.

    Saeimas deputāts Uldis Augulis ar draudzeni Laumu Jenču

    Aija: Dāmas apakštērpam noteikti vajadzētu būt tumšākā tonī.

    Deniss: Es te nolasu, ka Augulis kavēja uz prezidenta pieņemšanu un aizmirsa ielikt lakatiņu uzvalka kabatiņā. Pavadones kleita ir nevainojama, taču zila vai melna apakškleita dotu glaimojošāku efektu pasākumā, kur tiek fotografēts, izmantojot zibspuldzes.

    Veselības ministre Ilze Viņķele

    Aija: Cilvēks tik ilgi ir politikā! Šādā apģērbā ministrei nav pieļaujams pat ikdienā iet uz darbu. Vienīgi uz tirgu. Turklāt vēl šajā komplektā ir tā mistiskā tašiņa…  

    Deniss: Viņķeles kundze man simpatizē, taču šī Marimekko-Monton fantāzija mani nepārliecina. Tēlam trūkst svinīguma. Nākamgad iesaku pakonsultēties ar mani. Uzrakstiet man sociālajos tīklos!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē