• Kā izvēlēties mugursomu skolēnam?

    Uz skolu
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    25. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvojoties mācību gadam, aktuāls ir jautājums par skolai nepieciešamo lietu iegādi. Viena no tādām – skolas soma. Par to, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties skolas somu skolēnam, stāsta fizioterapeite Sintija Priede.

    Īpaši pirmajā klasē, skolas somas iegāde bērnam ir liels notikums. Ieejot veikalā un ieraugot plašo somu piedāvājuma klāstu var ļoti viegli apjukt. Lai no skaistajām un krāsainajām somām izvēlētos tādu, kas tīkama ne tikai acīm, bet arī mugurai, fizioterapeite Sintija Priede aicina vērst uzmanību vairākiem priekšnoteikumiem.

    • Svarīgs ir mugursomas izmērs. Tam jābūt proporcionālam bērna plecu un muguras platumam. Somai jāpieguļ pie mugurkaula no lāpstiņu augšpuses līdz pat iegurņa kaulam. Bieži vien ražotāji uz somām norādījuši, kādam bērna vecumam, augumam vai svaram konkrētā soma piemērota. Tomēr, ņemot vērā, ka viena vecuma bērni var būt atšķirīga auguma, ieteicams somu pirms iegādes uzmērīt. Skolas somas izmēram jābūt tādam, lai tajā varētu ielikt A4 izmēra kladi.
    • Somai, kura piepildīta ar skolas piederumiem, nevajadzētu pārsniegt 10% no bērna svara. 7–9 gadus vecu bērnu somas smagumam jābūt no 2,5–3,5 kilogramiem, 9–11 gadu veciem bērniem 3–4,5 kilogramiem, 12–13 gadus veciem bērniem somas smagumam nevajadzētu pārsniegt 4,5 kilogramus, savukārt, 14–15 gadus veciem skolēniem somas svaram jābūt līdz 5 kilogramiem.
    • Ieteicams izvēlēties somu, kurai ir platas (aptuveni 5 centimetri), polsterētas plecu lences. Tas atvieglos  un padarīs patīkamāku smagās somas nešanu ikdienā.
    • Daudzas somas pēc to materiāliem un vizuālā izskata atgādina sporta somas. Tomēr skolas somai vajadzētu būt ar stingru muguras nodalījumu, kas tās nēsāšanu padarīs ergonomisku.
    • Ir somas, kuras aprīkotas ar papildus aizsprādzējamiem stiprinājumiem. Siksniņai, kura atrodas pie krūškurvja jābūt aiztaisāmai tādā augstumā, lai tas neietekmētu roku kustību brīvību. Savukārt, jostiņai, kas atrodas pie iegurņa daļas jābūt atbalstītai pret gurna kaulu. Tādējādi starp iegurni un rumpi svars sadalīsies vienmērīgi.
    • Bērniem, kuru augums nepārsniedz 120–130 centimetrus, ieteicams izvēlēties horizontāla tipa mugursomu.
    • Ja iespējams izvēlies somu, kuras mugurpusē iestrādāts elpojošs sietiņš, kas nodrošinās muguras daļu pret svīšanu.
    • Ja somu plānots izmantot ilgāk nekā vienu sezonu, jāpievērš uzmanība tās audumam. Izvēloties somu ar ūdens atgrūdošu materiālu, tā kalpos ilgāk.
    • Būtiska ir arī nozīme somā iestrādātajiem atstarotājiem. Ja tādu nav, atstarotājus nepieciešams iegādāties atsevišķi un pašiem somai pievienot.
    • Ja somai ir vairāki nodalījumi, tas ne tikai palīdzēs organizēt lietu kārtību somā, bet arī nodrošinās pareizu svara sadalīšanu. Smagākās lietas jāliek nodalījumā, kas atrodas tuvāk pie muguras, savukārt, vieglākās un mazākās lietas, nodalījumā, kas ir tālāk no muguras.

    Riski

    Fizioterapeite Sintija Priede vērš uzmanību, ka somas izvēlei jāpievērš liela uzmanība īpaši pirmo klašu vecākiem, jo šajā vecumā joprojām veidojas bērna kustību un balsta sistēma, jeb aparāts. Cilvēka skeleta attīstība notiek līdz pat 21 gada vecumam.

    Izvēloties bērnam nepiemērotu mugursomu vai to nepareizi nēsājot, var veidoties ne tikai asimetriska stāja un gaita, bet arī paaugstināties muskuļu saspringums, kas rezultējas ar sāpēm un mugurkaula deformāciju.

    Pievērs uzmanību!

    Vecāki var izvēlēties savam bērnam tik labu, ergonomisku un citādi pareizu mugursomu cik vien iespējams. Bet, ja bērnam netiks stāstīts un mācīts, ka soma ikdienā jānēsā uz abiem pleciem, nevis viena, svars netiks sadalīts proporcionāli un tas būtiski ietekmēs bērna muguras veselību.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē