• Vecāki jautā: Kad mazulim jāsāk turēt galviņu?

    Bērna attīstība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    17. marts
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Vidējais vecums, kad mazulis sāk stabili turēt galviņu, ir trīs mēneši. Cits to cenšas darīt agrāk, cits – vēlāk, bet piecu mēnešu vecumā bērnam galva jāspēj noturēt. Konsultē pediatre, bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne.

    Kad bērniņš piedzimst, viņš savas kustības nekontrolē. Darbojas jaundzimušo reflekss. Sākumā mazajam jāmāk pacelt galvu tikai tik daudz, lai noliktu to uz viena vai otra vaiga. Pirmajos mēnešos mazulim muguras muskulatūra ir attīstīta daudz spēcīgāk nekā krūšu daļa un kakls, tāpēc galva ir nedaudz atvilkta atpakaļ.

    Pirmajos mēnešos

    Par galvas turēšanu var runāt tikai tad, kad bērns to dara apzināti. Nereti vecāki novēro, ka jau mēneša vecumā vai pat agrāk mazais, nolikts uz vēdera, ceļ galvu augšā un it kā notur. Taču tā nav galvas turēšana, bet gan kustība, ko stimulē spēcīgi izteikts jaundzimušā reflekss. Šī kustība nav apzināta, mazais to nekontrolē.

    Jaundzimušo reflekss pakāpeniski zūd, un apmēram triju mēnešu vecumā bērna kustības kļūst apzinātas. Šajā vecumā mazais sāk sniegties pēc rotaļlietām, velties no vieniem uz otriem sāniem, grozīt galvu. Nereti, kad mazais kļūst trīs mēnešus vecs, vecākiem šķiet, ka bērns pats spēj noturēt galvu. Tāpēc viņi, aprūpējot bērnu, mazuļa galvu vairs nepietur ar roku. Ja bērna galva kādā brīdī strauji noslīd gar aprūpētāja roku vai citādi krīt uz leju, tas nozīmē, ka bērns pats saviem spēkiem galvu noturēt nespēj.

    Vecākiem nevajadzētu veicināt galviņas turēšanu, bērns tiks galā pats.

    Ja mazajam neizdodas

    Ja piecus mēnešus vecs bērns, guļot uz vēdera, nespēj noturēt galvu aptuveni trīs minūtes (speciāli uzņemt laiku gan nevajadzētu, jo tā vecāki rada sev nevajadzīgu stresu!), jādodas uz konsultāciju pie neirologa. Speciālista konsultācija vajadzīga arī tad, ja piecus mēnešus vecs bērns spēj noturēt galvu, bet neprot to nolaist.

    Iespējams, mazajam bijusi dzemdību trauma (par to vecākiem jābūt informētiem jau dzemdību nodaļā) vai ir šķībs kakls. Šos traucējumus var veiksmīgi labot ar fizioterapijas metodēm (dažādas vanniņas, vingrošana, osteopātija, akupunktūra, reizēm nepieciešami arī medikamenti). Parasti fizioterapiju bērniem sāk no trīs mēnešu vecuma, kad viņi sāk apzināties savas kustības un spēj piedalīties procesā.

     

     

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē