• Pusaudžiem bez maksas ir pieejamas psihologu attālinātās konsultācijas

    Pusaudzis
    1. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pusaudžiem un viņu ģimenēm, kas saskaras ar mentālās veselības sarežģījumiem, ir pieejams jauns pakalpojums – klīnisko un veselības psihologu, kas ikdienā strādā ar šādiem pacientiem, atbalsta tālrunis +371 25737363 (strādā arī Whats App). Tālruņa darba laiks darba dienās laikā no plkst.12–19.

    Pusaudžu mentālo veselību pandēmija ietekmē īpaši smagi un to pierāda arī augstais pieprasījums pēc veselības aprūpes iestāžu pakalpojumiem. Lai arī šogad ir par vairāk nekā trešdaļu palielināts valsts pakalpojums, kas tiek nodrošināts ar Pusaudžu resursa centra filiāļu palīdzību Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Valmierā un Daugavpilī, jauniešiem uz klātienes konsultāciju ir jāuzgaida. Tāpēc kā tūlītējs atbalsts šādās situācijās ir pieejamas attālinātas profesionāļu konsultācijas. Šī atbalsta galvenā atšķirība no citām valstī pieejamām tālruņu atbalsta līnijām ir iespēja konsultēties ar klīnisko un veselības psihologu, kurš ikdienā strādā ar šādiem pacientiem.

    Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc palīdzības, jaunais pakalpojums palīdzēs nodrošināt pēctecīgu un profesionālu palīdzību pusaudzim un viņa ģimenei. “Katru mēnesi PRC saņem vidēji 120 lūgumus pēc palīdzības, un šobrīd rindā gaida jau vairāk nekā 230 pusaudži. Tas nozīmē, ka gaidīšanas laiks uz kādu no valsts apmaksātajām programmām var sasniegt pat vairākus mēnešus, tāpēc mēs meklējam ikvienu iespēju, kā nodrošināt savlaicīgu atbalstu. Jo īpaši svarīgi tas ir situācijā, kad pats pusaudzis ir ar mums sazinājies. Turklāt  tālrunis darbojas visā Latvijas, un, ņemot vērā, ka daudzviet pakalpojums nav fiziski pieejams, šī ir ļoti vērtīga iespēja,” pastāstīja Bērnu slimnīcas fonda un Bērnu un pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.  20% gadījumu pusaudži paši sazinās ar PRC, 80% gadījumos tie ir pusaudža vecāki, aprūpētāji, arī draugi. ”Ikdienas darbā redzam, ka arī pusaudžu vecākiem ir nepieciešams profesionāls atbalsts, un, līdzīgi kā citu PRC pakalpojumu ietvaros, arī šeit varam palīdzēt visai ģimenei. Tas sniedz labākus rezultātus un ir efektīvāk, nekā tad, ja palīdzību saņem tikai pusaudzis. Pusaudžu resursu centrs arvien vairāk veidojas par vienas pieturas aģentūru, kur mēs ne tikai nodrošinām profesionālu atbalstu, bet arī rūpējamies, lai pusaudzim un viņa ģimenei nepieciešamā palīdzība būt viegli pieejama un pēctecīga,” komentē L.Dambiņa.

    PRC dati liecina, ka jauniešu mentālā veselības problēmas kļūst ne tikai biežāk sastopamas, bet arī smagākas, tamdēļ ir situācijas, kur ir kritiski svarīgi sniegt tūlītēju profesionālu palīdzību. Mentālās veselības atbalsta  tālrunis pusaudžiem ir viegli pieejams, anonīms, bezmaksas un vienlaikus efektīvs veids psiholoģiskās palīdzības saņemšanai. Vēl viena atbalsta tālruņa priekšrocība ir tā, ka palīdzību var saņemt arī jaunieši pēc 18 gadu vecuma, kuri bieži vēršas pēc palīdzības PRC, taču valsts programmu ietvaros to diemžēl nevar saņemt.  Plānots, ka katru mēnesi PRC speciālisti caur šo pakalpojumu varēs nodrošināt 240 konsultācijas. Pirmajā nedēļā, kopš darbojas tālrunis, jaunieši primāri ir vērušies ar sociālo trauksmi, panikas lēkmēm, nevēlēšanos iet uz skolu un atsākt mācības, arī ar paškaitējumu.

    ”Šāda veida atbalsta tālrunis, kā ietvaros viens pusaudzis un arī viņa ģimene var saņemt līdz pat 10 konsultācijām gan attālināti, gan klātienē, Latvijā ir unikāls un ļoti nepieciešams pakalpojums, kas efektīvi papildina jau esošās palīdzības iespējas Pusaudžu resursu centrā.

    Jo īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad Covid-19 pandēmijas sekas joprojām ir jūtamas un atspoguļojas arī lielajā pieprasījumā pēc mūsu sniegtā pakalpojuma. Situācijā, kad ir izveidojusies gara rinda uz valsts apmaksātajām programmām, mums, speciālistiem, tā ir iespēja sniegt savlaicīgu atbalstu, lai problēmas nesamilztu. Pašnāvību riska gadījumā palīdzība ir kritiski svarīga, un šādi mēs to varēsim nodrošināt uzreiz. Savukārt, ja ir ilgstoši jāgaida pēc palīdzības, tas pusaudžus demotivē, tāpēc svarīgi sniegt tūlītēju  atbalstu, kā arī pārrunāt tehnikas kā var sev palīdzēt līdz brīdim, kad tiks uzsākta sadarbība un atbalsta saņemšana kādā no valsts apmaksātajām programmām,” par pieredzi stāsta Bērnu un pusaudžu resursu centra Klīniskā vadītāja dr.Anete Masaļska.

    Lai vērstos pēc palīdzības, sazinieties ar Pusaudžu resursu centru:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē