• Ko grūtniece var uzzināt u​​​​​​ltrasonogrāfijas laikā?

    Grūtniecība
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    26. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Veicot ultrasonogrāfijas izmeklējumus, ārsts seko līdzi vēl nedzimušā mazuļa augšanai un attīstībai mammas vēderā, savukārt topošajiem vecākiem tas ir saviļņojošs brīdis, kad iespējams redzēt savu bērniņu ekrānā. Kādēļ jāveic ultrasonogrāfiskie izmeklējumi, un ko tajos var noskaidrot? Stāsta ​​​​​​​ginekoloģe Katrīna Butāne.

    Ultrasonogrāfija ir vizuālās diagnostikas metode, kuras laikā, vadot cauri mātes audiem augstas frekvences skaņas viļņus, ultrasonogrāfijas ierīcē tiek veidots attēls. Ginekoloģe Katrīna Butāne skaidro: «Šis izmeklējums ir nekaitīgs un nesāpīgs gan mazulim, gan mammai, un topošie vecāki parasti to ļoti gaida, jo šādi var ieraudzīt bērniņu, kurš vēl nemaz nav ienācis šajā pasaulē. Var teikt, ka ultrasonogrāfija ir viens no pasaules brīnumiem!»

    Tas ir arī ātrs un ļoti informatīvs izmeklējuma veids, ar kura palīdzību jau agrīnā grūtniecības laikā iespējams konstatēt, ka grūtniecība ir iestājusies, ka auglis atrodas dzemdē, sekot līdzi, kā grūtniecība progresē.

    «Katru reizi, veicot ultrasonogrāfiju, vērtējam, vai mazulis attīstās atbilstoši laikam, vai neredzam kādu iedzimtu patoloģiju, vai nenotiek kādas pārmaiņas ar dzemdes kaklu, placentu vai nabassaiti. Pēc LR Ministru kabineta noteikumiem Nr. 611, katrai grūtniecei pienākas divas valsts apmaksātas ultrasonogrāfijas, ja grūtniecība rit fizioloģiski un bez sarežģījumiem. Taču katrai sievietei ir jāveido atbilstošs grūtniecības uzraudzības plāns, kas ietver arī papildu ultrasonogrāfiskos izmeklējumus, ja ārsts uzskata, ka tas ir nepieciešams,» skaidro ginekoloģe Katrīna Butāne.

    • Pirmā trimestra augļa hromosomālu patoloģiju skrīnings tiek veikts no 11 līdz 13 grūtniecības nedēļām un 6 dienām. Skrīninga laikā veic ultrasonogrāfijas izmeklējumu, kurā skatās augļa anatomiju un veic speciālus mērījumus (divi svarīgākie mērījumi ir kakla krokas biezums un mazuļa augums, mērot no galviņas līdz dibenam), pārbauda placentu, nabassaiti un dzemdes kaklu. Divu dienu laikā pēc veiktās ultrasonogrāfijas sievietei jānodod ģenētiskā skrīninga asinsanalīzes (tajās tiek veikta hormonu β-hCG un PAPP-A pārbaude). Laboratorijā nosaka hormonu daudzumu asinīs un ultrasonogrāfijas mērījumus ievada speciālā programmā, kas aprēķina ģenētisko slimību riskus 13. hromosomas trisomijai jeb Patau sindromam, 18. hromosomas trisomijai jeb Edvarda sindromam un 21. hromosomas trisomijai jeb Dauna sindromam. Lai gan skrīnings parāda to, cik liela ir ģenētisko risku varbūtība, izmaiņas šajos izmeklējumos tomēr tieši vai netieši var norādīt arī uz citām iedzimtām patoloģijām.
    • Otrā trimestra augļa anatomisko ultrasonogrāfijas izmeklējumu (to dēvē arī par otrā trimestra skrīningu) veic laikā no 18 pilnām grūtniecības nedēļām līdz 21 grūtniecības nedēļai un 6 dienām. Šajā grūtniecības laikā visi augļa orgāni strukturāli jau ir pilnībā izveidojušies, un speciālists novērtē, vai viss atbilst normai, tiek apskatīta dzemde, placentas atrašanās vieta un tas, kā tā darbojas, izmēra arī augļūdens daudzumu un dzemdes kakla garumu. Visbiežāk šajā ultrasonogrāfijā var noteikt arī bērniņa dzimumu.

    Ja sievietei kāda iemesla dēļ nav veikts pirmā trimestra skrīnings noteiktajā laikā vai tajā ir bijušas kādas izmaiņas, neskaidrības, ginekologs vai ģenētiķis nozīmē otrā trimestra skrīningu laikā no 15. līdz 17. grūtniecības nedēļai.

    Uzziņai!

    • Ja grūtniecei ir kādas sūdzības, asiņošana, sliktāk jūt mazuļa kustības, auglis neattīstās atbilstoši vecumam vai rodas jebkura cita situācija, kas varētu radīt aizdomas, ka grūtniecība nenorit fizioloģiski, ir iespēja papildus veikt valsts apmaksātas ultrasonogrāfijas izmeklējumu. Tā nepieciešamību izvērtēs ginekologs.
    • Augļa ehokardiogrāfija ir augļa sirds ultrasonogrāfijas izmeklējums, ko parasti nozīmē no 20 pilnām grūtniecības nedēļām līdz 21 grūtniecības nedēļai un 6 dienām, ja mātei ir kāda iedzimta vai iegūta slimība, infekcija, bijusi saskarsme ar teratogēniem faktoriem vai lietoti medikamenti grūtniecības laikā, vai ir aizdomas, ka auglim attīstās kāda sirds patoloģija. Šo izmeklējumu veic arī daudzaugļu grūtniecības gadījumos, lai izslēgtu dvīņu transfūzijas sindromu.

    Ko iespējams uzzināt USG laikā

    «Tā kā ultrasonogrāfija tiek uzskatīta par subjektīvu izmeklējumu metodi, augļa ultrasonogrāfiskos skrīningus drīkst veikt tikai atbilstošu sertifikātu ieguvuši ginekologi, tādējādi samazinot risku nepareizi interpretēt iegūtos rezultātus. Tomēr jāsaprot, ka ne visas patoloģijas iespējams ieraudzīt vizuāli ultrasonogrāfijā, dažas var attīstīties arī starp noslēdzošo ultrasonogrāfijas izmeklējumu un dzemdībām,» uzsver ginekoloģe, skaidrojot, ka augļa ultrasonogrāfijas laikā tiek izmeklēti visi orgāni un to sistēmas, tiek pārbaudītas dažādas galvas smadzeņu struktūras, to izmēri, muguras smadzenes, kakla krokas biezums, deguna kauls, pirkstu skaits, lūpas utt. «Izmaiņas anatomiskajās struktūrās var liecināt par ģenētisku patoloģiju, tas prasa papildu izmeklējumus un/vai ģenētiķa konsultāciju. Ultrasonogrāfijas izmeklējuma laikā skatāmies arī uz mazuļa muskuļu tonusu, elpošanas kustībām, augļūdeņu daudzumu. Katru reizi tiek pārbaudīta arī placenta, tās novietojums, nabassaite un tās asinsvadi, vērtēts dzemdes kakls, izmērīta dzemdes rēta, ja iepriekšējās dzemdības notikušas ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību,» uzsver Katrīna Butāne.

    Ultrasonogrāfijas laikā tiek mērīti arī augļa parametri, pēc kuriem iespējams noteikt, kura grūtniecības nedēļa šobrīd rit un kāds varētu būt bērna aptuvenais dzimšanas datums.

    Vēl viens jautājums, kas bieži interesē topošos vecākus, – vai ultrasonogrāfijā ir iespējams redzēt bērniņa dzimumu? To visprecīzāk var izdarīt pēc 16. grūtniecības nedēļas, ja vien mazulis nav aizgriezies, sakļāvis kopā kājiņas vai pielicis priekšā rociņas.

    Ginekoloģe arī norāda – lai gan ultrasonogrāfija tiek uzskatīta par nekaitīgu izmeklējumu, tās laikā tomēr nedaudz tiek uzsildīti augļūdeņi, tāpēc, tāpat kā jebkuri citi izmeklējumi, ultrasonogrāfija jāveic tikai nepieciešamības gadījumā. Mazulis šī izmeklējuma laikā neko nejūt, bieži bērniņš guļ un nemaz nejūtas traucēts.

    Kā atšķiras 2D, 3D un 4D ultrasonogrāfija?

    • 2D ultrasonogrāfija ir divu dimensiju statiska bilde, kādas esam raduši redzēt visbiežāk. To izmanto ultrasonogrāfijas anatomisko skrīningu veikšanai, nabassaites un placentas izvērtēšanai.
    • 3D izmeklējums veido jau dzīvīgāku, krāsainu, telpisku attēlu, kurā var saskatīt bērniņa sejas vaibstus, mīmikas, lūpas, vaigus. Šis izmeklējums noder, ja ir aizdomas par kādu anatomisku patoloģiju, to iespējams labāk vizualizēt un izpētīt.
    • 4D izmeklējums vizuāli ir līdzīgs 3D, tikai tas ir reālā laikā attēlots videoformātā. To var ierakstīt un saglabāt sev skaistai piemiņai. 3D un 4D izmeklējumus vislabāk veikt no 26. līdz 30. grūtniecības nedēļai, kad mazulis jau ir nobriedis (bet vēl nav ieslīdējis zemāk iegurnī) un viņam ir pietiekama tauku kārtiņa. Šos izmeklējumus ir grūtāk veikt, jo ir nepieciešams, lai mazulis gulētu ar seju pret mammas vēdera priekšējo sienu un lai ir pietiekami daudz augļūdeņu. Ja mazulis ir ieņēmis citādu pozīciju vai augļūdeņu nav pietiekami daudz, visticamāk, attēls neizdosies. Kvalitatīvu 3D un 4D izmeklējumu veikšana parasti prasa vairāk laikā nekā 2D, tāpēc, piesakoties uz USG, vienmēr jābrīdina, ka vēlēsieties 3D vai 4D izmeklējumus. Jāpiebilst, ka ne visi ultrasonogrāfijas speciālisti ir specializējušies 3D un 4D izmeklējumu veikšanā un ka ne visās medicīnas iestādēs šāds pakalpojums ir pieejams.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē