• Kādēļ bērniem veidojas līkas kājas?

    Veselība
    Kate Beresņeva
    Mans Mazais
    Mans Mazais
    26. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad mazais sāk celties kājās, viņa ķermenim tā ir pavisam jauna pieredze. Jaunās slodzes dēļ, kad viss bērna ķermeņa svars gulstas uz kājām, var veidoties O vai X veida deformācija. Liene Dauberga, fizioterapeite Capital Clinic Riga, skaidro, kā un kāpēc bērniem veidojas X kājas.

    Kā veidojas X kājas?

    Pirmais, ko vecāki ievēro, ka, bērnam stāvot, celīši ir kopā, bet pēdas – ne. X kājas divu, divarpus gadu vecumā var veidoties vairāku iemeslu dēļ. Parasti bērniem, kuri cēlušies kājās ļoti agri (6–7 mēnešos), vispirms veidojas izteiktas O veida kājas, kas vēlāk var pāriet X veida kājās. Kāpēc tā notiek? Bērna kauli vēl ir mīksti, un, ceļoties kājās, tām ir jānotur viss bērna svars, bet ne ceļu locītavas, ne muskuļi un saites vēl nav pietiekami nostiprinājušies. Kaulu normālu attīstību tieši ietekmē D vitamīns, tādēļ ļoti svarīgi jau kopš dzimšanas uzņemt pietiekami daudz D vitamīna. Arī tā trūkums var būt viens no iemesliem, kāpēc veidojas X kājas. X kāju veidošanos var radīt arī liekais svars, jo tas palielina slodzi ceļu locītavām. Ja kādam no vecākiem bērnībā bijušas X kājas, iespējams, tās var pārmantot. Starp citu, statistika liecina, ka meitenēm X kājas ir biežāk nekā puišiem.

    Māte daba pati iztaisnos?

    99% gadījumu X kājas līdz sešu septiņu gadu vecumam iztaisnojas pašas, bet ar nosacījumu, ka tiek ievēroti svarīgi principi. Drošākā recepte: veselīgs, daudzveidīgs, sabalansēts uzturs, pietiekams D vitamīna daudzums un fiziskās aktivitātes. Ar uzturu bērnam jāuzņem visas nepieciešamās uzturvielas, vitamīni un minerālvielas, bet ar vecumam atbilstošām fiziskajām aktivitātēm jānostiprina muskuļi un saites. Bērnam jāskrien, jālec, jālien, jārāpjas, jābrauc ar riteni, kad iespējams, jāstaigā basām kājām.

    Bērnam kustoties, muskuļi nostiprinās, ķermenis stabilizējas, un kājas ar laiku iztaisnojas.

    Tiesa, it visā jāievēro mērenība, jo ar pārāk lielu, vecumam neatbilstošu fizisko slodzi var panākt pretējo – veicināt X kāju veidošanos. Noteikti jāseko līdzi bērna svaram – liekais svars neļaus kājām taisnoties pašām no sevis.

    Kad jāvēršas pie speciālista?

    Kā vecāki paši var noteikt, vai X veida deformācija ir izteikta? Bērns jānogulda uz muguras taisnām kājām. Ja, ceļiem esot kopā, attālums starp potītēm ir vairāk nekā 7 cm, tās uzskatāmas par izteiktām X kājām un ir jāmeklē speciālista palīdzība. Ja attālums ir mazāks, lielam uztraukumam nav pamata un, ievērojot veselīgu un aktīvu dzīvesveidu, var paļauties, ka kājas iztaisnosies pašas. Noteikti jāvēršas pie fizioterapeita, ja ievēro, ka viena kāja ieliekusies uz iekšpusi vairāk nekā otra. Tam par iemeslu var būt arī kāda nopietnāka kaulu slimība.

    Ja, tuvojoties sešu gadu vecumam, bērna kājas taisnākas nekļūst, ir vērts vērsties pie speciālista – fizioterapeita vai ortopēda.

    Kāju iztaisnošanu var veicināt ar masāžām un īpašiem vingrinājumiem, kuros nostiprina vājos muskuļus, bet atslābina saspringtos, tā veidojot vienmērīgu muskuļu attiecību.

    Izteiktas X kājas var negatīvi ietekmēt bērna ikdienu. Bērniņš var būt neveiklāks, aizķerties, ir grūtāk paskriet, tāpēc nereti mazais izvairās no fiziskajām aktivitātēm. Smagākos gadījumos var būt arī izmainīta gaita – bērns var klibot vai sūdzēties par sāpēm ceļu locītavās, pēdās, gūžās. Precīzi X kājas var diagnosticēt, veicot rentgena uzņēmumus.

    Vai sēdēšana W pozā var veicināt X kāju veidošanos?

    Fizioterapeite Liene Dauberga, skaidro: «Ja vien W sēde nav vienīgā poza un bērns tajā nesēž pārāk ilgu laiku, tiešā veidā tā X kāju veidošanos neveicina. Līdz divu gadu vecumam W sēdi bērnam labot nevajag, jo mazais šajā laikā ir ļoti kustīgs un ilgāk par pāris minūtēm, visticamāk, šādi nesēdēs. Kāju taisnošana uz priekšu var nodarīt daudz lielāku ļaunumu, jo muskuļi vēl nav nostiprinājušies un bērns nevar noturēt taisni ķermeņa augšdaļu. Tomēr, ja bērnam ir X kājas, uzmanību sēdēšanai vajadzētu pievērst.

    Pēc divu gadu vecuma, kad spēlēšanās laikā nosēdēt vienā pozā jau izdodas ilgāk, pēc dažām minūtēm W sēdē vajadzētu piedāvāt citu sēdēšanas veidu.

    Piemēram, ja bērns zīmē, vislabāk to darīt, sēžot pie galda, lai kājas tiek balstītas pret zemi. Ilgstoša sēdēšana W pozā veicina muskuļu disbalansu. Tāpat jāpavēro, lai W sēde nav ļoti izvērsta – lai pēdas neatrodas ļoti tālu no dibena, – tā gan labāk nesēdēt, jo šādi par daudz tiek iestieptas ceļu saites, kas neveicina X kāju taisnošanos.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē