• Kā uzveikt pēcdzemdību depresiju?

    Mans Mazais
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pēc statistikas datiem, katrai trešajai māmiņai var parādīties pēcdzemdību skumjas vai pat depresija. Kā veiksmīgāk pārvarēt šo emocionāli sarežģīto posmu, lai ātrāk sāktu baudīt kopā būšanas laiku ar bērniņu, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

    Svarīgi apzināties un pieņemt to, ka jaunā māmiņa var just ne tikai laimi un prieku par bērniņu, bet arī izsīkumu, pārgurumu, šaubas un pat bezpalīdzību, sevišķi, ja mazulis ir ļoti prasīgs. Šīs izjūtas ir pavisam normālas, bet ir būtiski dalīties par  tām ar cilvēku, kurš atbalstīs, uzklausīs un spēs reāli palīdzēt. Labs sarunas biedrs var būt partneris, draudzene vai mamma. Ja ir grūti runāt ar tuviniekiem, tad var palīdzēt zvans kādam jauno māmiņu atbalsta vai krīzes centram.

    Pēc mazuļa piedzimšanas jāpadara ikdiena vienkāršāka, darot tikai tiešām svarīgo. Tās ir rūpes par mazuli un arī sevi pašu. Lai cik daudz laika prasa bērniņš, atcerieties atjaunot spēku, regulāri paēdot, pēc iespējas izguļoties un kaut nedaudz atlicinot laiku fiziskām aktivitātēm. Psiholoģe atgādina, ka fiziskas aktivitātes darbojas kā pirmais antidepresants.

    Pēcdzemdību skumjas jāpieņem kā viena no iespējamām vecāku dzīves daļām. Tās parasti ilgst vien pāris nedēļu, kamēr jūsu attiecības ar bērnu – visu atlikušo mūžu!

    Ja ir vēlme izraudāties, tad ļaujieties skumjām un raudiet. Jo sirsnīgāk tas izdodas, jo ātrāk pāries skumjas (ja nomāktība saglabājas ilgāk par divām nedēļām, uzmeklējiet speciālistu). Svarīgi ir ļauties gan priecīgajām emocijām, kas saistītas ar bērna dzimšanu, gan arī skumjām  par to, kas savā ziņā ir zudis pēc bērniņa piedzimšanas -  vairs neesi grūtniece vai nevarēsi spontāni aiziet uz kino, kad gribēsi, tava dzīve vairs nekad nebūs tikai tava vien.

    Emociju virpulī atcerieties arī par vīrieša jūtām –  pajautājiet savam partnerim, kā viņš jūtas pēc bērniņa ienākšanas ģimenē. Savstarpējais atbalsts var palīdzēt labāk justies abiem.

    Lielākā laime vecākiem ir viņu bērns, kurš ir gan vislabākais, gan skaistākais, mīļākais un gudrākais. Tomēr ne vienmēr jaunās dzīves sākums un pārmaiņas ir vieglas, tāpēc pēcdzemdību skumjas jāpieņem kā viena no iespējamām vecāku dzīves daļām. Tās parasti ilgst vien pāris nedēļu, taču jūsu attiecības ar bērnu – atlikušo mūžu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē