• atpazīt un ārstēt pienēdi jeb piena sēnīti

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kas ir piena sēnīte un ko darīt, ja tā parādījusies? Konsultē neonataloģe Vanda Vīksna.

    Piena sēnīte jeb pienēde (stomatomycosis, soor) ir viena no kandidamikozes formām, to izraisa rauga sēnīte Candida albicans. Visbiežāk piena sēnīte sastopama jaundzimušajiem un zīdaiņiem, jo mazulīši ir uzņēmīgāki pret apkārtējā vidē esošajiem mikrobiem un baktērijām.

    Kas ir pienēde jeb piena sēnīte?

    Candidaģints raugveida sēnītes atrodas jebkura vesela cilvēka organismā – uz ādas un gļotādām. Sēnītes bieži vien atrodas arī uz augļiem un dārzeņiem, kuros ir daudz cukura, retāk – augsnē. Ja organisms ir novājināts,Candidaģints raugveida sēnīte strauji attīstās un izraisa slimību kandidozi.

    Ja mutītē attīstījusies pienēde, bērniņam būs grūti zīst un norīt pieniņu.

    Kandidoze var attīstīties, ja:

    • ilgstoši slimo,
    • ir uztura režīma un vielmaiņas traucējumi,
    • hipovitaminoze,
    • iekšējās sekrēcijas dziedzeru traucējumi (piemēram, cukurslimība),
    • ilgstoša terapija ar plaša spektra antibiotikām,
    • strauja novājēšana.

    Kā atpazīt piena sēnīti?

    Piena sēnītei raksturīgi balti, pienam līdzīgi aplikumi uz gļotādām. Visbiežāk piena sēnīte sastopama jaundzimušajiem un zīdaiņiem uz lūpām, vaigu gļotādas, mēles, aukslējām. Smagos gadījumos piena sēne attīstās uz elpošanas ceļu, barības vada, kuņģa-zarnu trakta, dzimumorgānu un urīnceļu gļotādām.

    Sēnes micēlija pavedieni spēj iespiesties dziļākos epitēlijaudu slāņos, tāpēc aplikums ir grūti noņemams. Lai aplikumus atšķirtu no mazuļa mutītē sarecējuša piena, bērniņam jādod padzerties nedaudz ūdens. Ūdens pienu noskalos, bet pienēde paliks.

    Ja mutītē attīstījusies pienēde, bērniņam būs grūti zīst un norīt pieniņu. Mazais pie krūts vai ēdot no pudelītes būs nemierīgs, bieži pārtrauks ēst, raudās. Zīdainītis apmierinās tikai izsalkumu, bet kārtīgi nepaēdīs, tāpēc bērniņš gribēs ēst biežāk.

    Piena sēne var izraisīt ekzēmu vai izsitumus arī uz ādas. Pienēde ap tūpli, dzimumorgāniem var izpausties kā sārti plankumi. Apsārtuma malas ir izplūdušas, reizēm tās nedaudz zvīņojas un veido apaļus strutu pūslīšus.

    Ja mazulim piena sēnīte parādījusies uz ādas, pēc iespējas biežāk bērniņam jāļauj padzīvoties ar pliku dupsi, kā arī bieži jāmaina autiņbiksītes, 

    īpaši siltā laikā.

    Higiēnas ievērošana

    Māmiņai, kas mazuli ēdina ar krūti, jāievēro personīgā higiēna, tomēr ar pārlieku biežu krūts galu mazgāšanu aizrauties nevajadzētu, jo tādā veidā tiek izjaukta dabīgā mikroflora. Ja ar krūti ēdinātam bērniņam ir parādījusies piena sēnīte, māmiņai ļoti bieži jāmaina krūšturu ieliktnīši, jāvalkā elpojoša apakšveļa un pēc iespējas biežāk krūtis jāpalutina ar gaisa peldēm.

    Ja bērniņu ēdina ar pudelīti, pirms katras lietošanas pupiņi un pudelīte jāvāra 5–10 minūtes, pupiņus, arī knupīšus bieži jāmaina. Ja mazulītim mutītē iemājojusi pienēde, ieteicams iegādāties jaunus pudeļu pupiņus un knupīti.

    Slimošanas laikā mazuļiem nedrīkst dot saldinātus dzērienus, saldumus, jo ogļhidrāti (cukurs) rada labvēlīgu vidi sēnītes attīstībai.

    Ja mazulītim piena sēnīte parādījusies uz ādas, pēc iespējas biežāk bērniņam jāļauj padzīvoties ar pliku dupsīti, kā arī bieži jāmaina autiņbiksītes, it īpaši siltā laikā. Ejot pie mazulīša, vienmēr ir jānomazgā rokas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē