• Atkal bērnam austiņās sērs!

    Slimības
    Laura Ikauniece
    25. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā pareizi kopt un tīrīt mazuļa austiņas? Kāpēc veidojas sēra korķi un par ko liecina pastiprināta sēra izdalīšanās? Uz vecāku jautājumiem atbild Gunta Sumeraga, LOR klīnikas otolaringoloģe.

    Normāla organisma reakcija

    Šķiet, ka nupat bērniņam iztīrīju austiņas, bet jau atkal dzeltenie vidiņi parādījušies. Par ko liecina pastiprināta sēra izdalīšanās? Vai tas ir normāli? Ausīs atrodas pārveidoti sviedru dziedzeri – sēra dziedzeri, kas izstrādā dzeltenbrūnu sekrētu jeb sēru. Sēra izdalīšanās ir organisma aizsargreakcija pret putekļiem, svešķermeņiem, arī pret mikrobiem un sēnīšu infekcijām, kas var nokļūt ausīs.

    Katram cilvēkam sēra izdale notiek citādi, tieši tāpat kā sviedru dziedzeri mums katram funkcionē atšķirīgi – cits svīst ļoti, cits gandrīz nemaz. Ja ir novērots, ka bērnam pastiprināti izdalās sērs, tas nav nekas slikts, bet gan normāla fizioloģiska organisma reakcija. Turklāt pavisam mazam bērniņam tas mainās – vienu brīdi šķiet, ka sērs izdalās ievērojami vairāk, tad atkal tas samazinās. Par to nav jāsatraucas, tikai ar mīkstu salvetīti regulāri ausis jāizslauka.

    Sēra izdalīšanos var pastiprināt tas, ja bērns regulāri apmeklē baseinu, peldas, ja ausis visu laiku tiek kairinātas.

    Ar kociņiem tīrīt nedrīkst!

    Ar vates kociņiem ausis patiešām kategoriski tīrīt aizliegts! Visā Eiropā un pasaulē LOR ārsti ir pret vates kociņu lietošanu ausu kopšanā. Strādājot bērnu slimnīcā, esmu redzējusi diezgan daudz ausu traumu, kas radušās tieši tādēļ, ka mammas mēģinājušas ar vates kociņiem tīrīt saviem mazajiem ausis. To darot, ir risks saskrāpēt auss eju, citreiz pat var savainot bungplēvīti vai izmežģīt dzirdes kauliņus.

    Vates kociņi ir paredzēti kosmētiskai lietošanai, mammas to var izmantot dekoratīvās kosmētikas pielabošanai vai kādas pumpas apsmērēšanai ar antiseptisku līdzekli. Fizioloģiski auss tīrās pati, izsviežot sēru.

    Lai austiņas no sēra atbrīvotu droši, vislabākais mērinstruments ir mūsu pirksti. Cik tālu pirksts ļauj iekļūt auss ejā, tik tālu ausi drīkstam iztīrīt.

    Vēl bērniņa ausis var izslaucīt ar mīkstu salveti. Piemēram, ja bēbītis atgrūž pieniņu, šķidrums dažkārt iekļūst arī ausīs, kas vēlāk var veicināt pastiprinātu sēra izdalīšanos. Tāpēc austiņas jāuzrauga un, ja tās slapjas, jāizslauka.

    Uz slimnīcu nav jābrauc

    Kāpēc bērnam veidojas sēra korķi, un vai to skalošana mazajam nav sāpīga procedūra?

    Uztvert, ka sēra korķi ir tas sliktākais, kas var notikt, noteikti nevajadzētu. Protams, tie ietekmē dzīves kvalitāti, ausis ir kā aizkritušas, dzirde ir apgrūtināta, bet šo problēmu var ātri novērst. Ja ir aizdomas, ka bērnam varētu būt sēra korķis, nav jābrauc uz slimnīcu vai jāgaida pieraksts pie LOR. Sēra korķus var izskalot arī ģimenes ārsts vai medmāsiņa!03.12.2018 15:39

    Procedūra nav sāpīga, izņemot gadījumus, ja pašrocīgi jau mēģināts ar vates kociņiem ausi tīrīt, satraumējot ausu eju. Sēra korķu skalošana notiek ar silta ūdens strūklas spiedienu. Mūsdienās bērniem sēra korķus vairs neskalo ar veco metodi – lielu šļirci bez adatas, kas tīri vizuāli mazajos pacientos ieviesa bailes. Tagad ir modernāki aparātiņi, pumpīši, ar kuru ārsts mazajam vispirms ļauj nedaudz parotaļāties gluži kā ar ūdens pistoli.

    Kad bērns ar situāciju apradis, ar ūdens strūklas spiedienu sērs no ausīm tiek izskalots. Korķu rašanās iemesls ir tas pats stāsts par sēra veidošanās īpatnībām, bet, iespējams, dažkārt vainīgi ir tie paši nelaimīgie vates kociņi, ko izmanto ausu tīrīšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē