• 21 aizraujoša ideja bērnu ballītēm!

    Radošas idejas
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Ballītēm būs būt! Lūk, mūsu lasītājas Baibas Burkēvičas apkopotas un iesūtītas idejas neaizmirstamai bērnu ballītei!

    1. Pavāru ballīte. Kurš gan teicis, ka bērnu ballītē uz galda  jāliek jau gatavas maizītes, rasoli un citi našķi pieaugušo gaumē? Bērni  ballītēs labprāt līdzdarbojas picu cepšanā, piparkūku dekorēšanā, hamburgeru pildīšanā vai radošu maizīšu smērēšanā. Pašu gatavoti kārumi šķitīs īpaši gardi.Tad nu vien jāsagatavo visas nepieciešamās sastāvdaļas un ballīte var sākties, būs gan darbošanās, gan ēšana gan jautras un īpašas atmiņas. Šeit iesaistīties var gan lieli gan mazi, protams, atsevišķi var sagatavot kadas uzkodiņas, lai mazie punči var iestiprināties un uzņemt spēkus. Bet tikpat labi šo var ieviest kā vienu no atrakcijām vai izklaidēm, kuru veikt ballītes laikā.

    2. Spēle Aizpūt spalviņu

    Dalībnieki: vismaz 5
    Nepieciešamie piederumi: viegla spalviņa
    Dalībnieki noguļas uz grīdas. Vadītājs pamet gaisā spalviņu. Katram dalībniekam ir jādara viss iespējamais, lai nepieļautu, ka spalviņa nolaižas uz viņa, tāpēc visi sparīgi pūš, lai piespiestu spalviņu lidot citā virzienā. Lai varētu spēcīgāk pūst, dalībnieki drīkst kustināt galvu, bet nedrīkst kustināt nevienu citu ķermeņa daļu.
    Dalībnieks, uz kura spalviņa nolaižas, izstājas no konkursa. Uzvar tas, uz kura spalviņa nav nolaidusies.

    3. Spēle Ēdienkartes sastādīšana

    Dalībnieki: vismaz 5
    Dalībnieki apsēžas rindā.  Vadītājs pēc kārtas pieiet pie katra dalībnieka un jautā: «Ko mēs ēdīsim pirmdien?» Uzrunātajam, ilgi nedomājot, jānosauc vismaz divi ēdieni, kas sākas ar nosauktās nedēļas dienas pirmo burtu. Piemēram, uz jautājumu par pirmdienas ēdienkarti, pirmais dalībnieks atbild: «Pankūkas, plāceņus.» Nākamais dalībnieks varētu teikt: «Putru, pudiņu.»
    Vadītājs seko, lai piedāvāto ēdienu nosaukumi neatkārtotos un dalībnieks neapdomātos ilgāk par 5 sekundēm. Ja dalībnieks kļūdās, viņš izstājas no spēles. Uzvar dalībnieks, kas paliek pēdējais.  Jautājumiem var izmantot arī mēnešu nosaukumus.

     

    3. Dzīvnieku oāze

    Nepieciešamas kartītes ar dzīvnieku nosaukumiem.
    Katrs dzīvnieks ir atrodams uz divām kartītēm. Visas kartītes saliek divās kaudzītēs. Arī viesus sadala 2 grupās: vienā stūrī viena komanda, otrā – otra. Katrs izvelk vienu kartīti, tad telpā nodzēš gaismu. Vienas sugas dzīvnieki mēģina atrast viens otru, atdarinot attiecīgajam dzīvniekam raksturīgās skaņas.
     
    4. Ašais Riekstiņš
    Spēles piederumi: 20 rieksti (vai jebkas sīks), divi naži (var būt plastmasas), kāds trauks.
    Divas komandas. Stafete. Dalībnieku priekšā katram noliek 10 riekstus. Uzdevums ir uz naža pārnest riekstus uz trauku, kas novietots, piemēram, 3 metru attālumā. Kura pirmā komanda to izdara ātrāk, tā vinnējusi.
     
    5. Balonu medības
    Katram spēles dalībniekam pie abām kājām piesien balonus. Visi nostājas aplī un sadodas rokās. kad ieslēdzas mūzika, katrs pēc iespējas vairāk balonus mēģina saspridzināt. Tas, kurš zaudējis abus ablonus, no spēles izstājas. Kurš paliek pēdējais, ir visveiklākais balonu mednieks.
     

    6. Spēle Ansīti, iepīksties 

    Visi sēž aplī, izņemot vienu, kas ar aizsietām acīm, turēdams rokā lielu karoti, atrodas apļa vidū. Viņu pāris reižu apgriež, pārējie bērni tikmēr samainās vietām. Tad «aklais» tuvojas bērniem, tiklīdz tas pieskaras kādam bērnam, sauc: «Ānsīti, iepīksties». Bērnam jāiepīkstas, mainot savu balsi, lai neatpazītu. Drīkst pīkstēt 3x. Ja vidū stāvošais nevar atminēt, atkal iegriež pa jaunam, spēle sākas no jauna. Ja atmin, tad acis tiek aklo tēlo tas bērns, kurš tiek uzminēts.

    7. Apēd koņču» 
    Jāpieskrien pie trauka, jāuzģērbj cepure, cimdi, šalle, jāpaņem konfekte un jāaiznes uz stafetes otru galu, jāiztin tā ar cimdiem (vislabāk ja tie būs virtuves cimdiņi) jāapēd un jādodas atpakaļ pie komandas. Lai atrakcija būtu veselīgāka, var ietīt augļu vai dārzeņu gabaliņu.

    8. Dāvanu pasniegšana viesiem

    Katram viesim par pateicību, ka viņš ir ieradies, var pasniegt dāvanu, izvēršot to par interesantu nodarbi, ņemot talkā lapiņu spēli. Dažādās vietās ir noslēptas lapiņas ar norādēm, kur meklēt nākamo, lai beigās tiktu pie dāvanas atrašanās vietas. Lapiņā var būt norādīts konkrēts virziens, objekts. Norāde var būt izteikta arī mīklas veidā, katrā „kontrolpunktā” var būt dots uzdevums. Šādā veidā var meklēt arī jau tuvojošo Lieldienu Zaķa atstāto sveicienu. Taču to pašu var darīt vārda vai dzimšanas dienas ballītēs. Turklāt var arī davanas likt meklēt jubilāram, kas padarītu dāvanu par īstu dārguma lādes meklēšanas piedzīvojumu.
    Šī atrakcija piemērotāka baudīšanai brīvā  dabā. Labi, ja jau laikus ir sagatavotas kartes, kurā atzīmēti kontrolpunkti,  kas bērniem jāatrod, bet var arī tos meklēt pēc dažādām norādēm. Katrā no kontrolpunktiem var būt jāpilda kāds uzdevums, bet galapunktā visus dārgumu  medniekus gaida kādas īpašas pārsteiguma dāvaniņas, kā alga par veiksmīgo  darbošanos.


    9. Radošā darbnīca

    Atkarībā no ballītes tēmas, var piedāvāt izveidot, izrotāt, piemēram, cālīti, bizbizmārīti, zaķīti, kociņus u.tt. Protams, jāizvērtē cik veci ir bērniņi un lielākiem bērniņiem var piedāvāt arī smalkākas pērlītes, sīkumiņus.

    10.Cepam cepam kukulīti

    Ir tik feini spelēt spēli Cepam cepam kukulīti, bet vai tas nebūtu pasakaini, kad mēs varētu izcept kukulīti kopā ar saviem vecākiem – ĪSTU KUKULĪTI?! Lai vecākiem nebūtu garlaicīgi, tā būtu darbošanās kopā ar bērniem. Veikalā ir nopērkami gatavi maisījumi maizītei, sagatavojam to un katram iedodam pa palielai piciņai, kur var izveidot maizīti un uz kuras var uzzīmēt ko īpašu, piemēram, iegravēt ar kociņu. Kad visiem veikums ir gatavs, tad saimniece ieliek maizīti cepties un pēc tam atdzesē. Kad maizīe atdziest tad iesaiņojam dāvanu maisiņā ar īpašu pateicības sveicieniņu.

    11.Laimes ceļš

    Izcepam laimes cepumiņus, kuros ievietojam mīklas, mazākiem bērniņiem var ko vieglāku, piemēram, kā sauc jubilāra mammu, kas jubilāram visvairak garšo u.tt. Var būt arī kāds uzdevums, piemēram, uzdejo, uzdziedi, parādi triku u.c.

    Laimes cepumiņu recepte:

    Pēc  šīs receptes, cepumi sanāk saldi, kaut gan oriģinālie ķīniešu laimes cepumi ir diezgan bezgaršīgi.
    Vispirms  ieslēdz cepeškrāsni uz 180o C grādiem. Un jau laikus saraksti visas  zīmītes, ko likt cepumiņos.
    1.  Mīklas taisīšana.
    Nepieciešami  būs tikai olu baltumi, tādēļ ņem olas un uzmanīgi atdali baltumus no  dzeltenumiem.
    Atdalītajiem  olu baltumiem pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru un visu sakul stingrās  putās, līdz izveidojas tāda kā bezē cepumu masa. Kad putas ir stingri sakultas  masai pievieno mīkstu (krējuma konsistences) sviestu, šķipsniņu sāls un atkal  visu saputo.
    Pakāpeniski,  lai nerastos kunkuļi, masā iesijā miltus. Pirms iesijā pēdējos 50 gramus miltu, mīklai pievieno četras ēdamkarotes ūdens.
    2.  cepumiņu cepšana.
    Kad  cepumu masa ir kārtīgi samaisīta, ņem cepeškrāsns pannu, uzklāj cepampapīru un  uz tā no mīklas veido aplīšus – pēc iespējas plānākus, lai cepumi būtu  kraukšķīgi – un ar karotes palīdzību izlīdzini. Var lietot arī apaļas formiņas  cepumu veidošanai, tad tie būs vienāda lieluma. Cep cepumus tik ilgi, kamēr tie  kļūst zeltaini brūni, apmēram 12 – 15 min.

    Svarīgi vienlaicīgi cept ne  vairāk kā 2 – 3 cepumus, jo atdziestot  cepumiņi sacietē un kļūst nepakļāvīgi. Tātad cepumiņus paredzētajā formā izveidot un tajā ievietot lapiņu ar uzrakstītu novēlējumu var tikai kamēr tie  karsti.

    12. Ziepju burbuļu salūts

    Bērniem patīk pūst ziepju burbuļus. Tad nu katram bērniņam varam iedot pa ziepju pūšamajam un uzrīkot īstu burbuļu salūtu par godu jubilāram, bet turklāt četrus no tētiem paaicināsim uzcelt jubilāru saucot: Urrā uz katra jubilara gadiņu. Krēslu jau iepriekš izrotāt atbilstoši attiecīgās ballītes tematam.

    Iespējams uzaicināt arī profesionāli, kas uzrīkotu īstu burbuļšovu ar dažādiem trikiem un milzīgiem burbuļiem bērniem un ne tikai. Lūk šāda veida atrakcijas būtu Superīgas piemēram «burbuļballītē». 



    13. Atrakcija: Noķer pankūku

    Vecākiem ir jaizcepj tik pankūku, cik viesu gaidāms. Katram viesim tiek iedalīta pankūka un tiek dota viena minūte un panna, šajā minūtes laikā pēc iespējas vairākas reizes ir jāuzmet pankūka gaisā un jānoķer atpakaļ uz pannas. Tie trīs viesi, kas pankūku uzmetuši pēc iespejas vairākas reizes, iegūst pārsteiguma dāvaniņu! PIemēram, uzlīmīti, saldumiņu, knaģīti, u.c.)

    14. Izklaide: Šķīvis krāsojas

    Katram viesim iedod pa šķīvim, ja pūriņā ir kādi veci šķīvji, kurus vairs neizmantojam varam dot tos, bet ja nav tad var gleznot uz vienreizējiem papīra šķīvjiem. Pielāgojoties ballītes tēmai, katram viesim ir jāuzglezno kas tāds, kas viņam asociējas ar ballīti. Kad darbiņi ir gatavi, tos liek žāvēties un, ejot uz majām, katram viesim atdosim viņu darbiņu ar jauku saldumiņu un sveicieninu no ballītes.

    15. SPĒLES:
    * Kurš minūtes laikā spēj satīties tualetes papīra rullī, vai cik ilgā laika katrs to spēj paveikt!
     * Izpūst spalvu cauri vairākiem vārtiņiem, kas izlikti pamīšus.
     * Ar aizsietām acīm atpazīt tikai vienas konkrētas garšas cepumus.
     * Iemest kārtis 2 metru attālumā esošā platmalē.
    * Ballonu stafete, kur balonu ieliekot starp kajām, lecot ir jānodod otram bērnam, kas ir stafetes otrajā galā un tad tam ir jāatlec atpakaļ.

    * Karotes turēšana uz degunu uz laiku.
    * Stafete – lekšana maisos.
    *Ābolu zvejošana ar karoti – kurš vairāk konkrētā laika periodā.



    16. Modes skate

    Šī atrakcija patiks gan meitenēm, gan zēniem. Mazās «modeles un modeļi» var uzkrāsot lūpas, nopūderēties, uzvilkt augstpapēžu kurpes un krāšņus tērpus un  doties uz improvizētas mēles. Vecākiem atliek vien turēt gatavībā fotoaparātus  un kameras, lai mazās dāmas sajustu zibspuldžu gaismu un vēlāk pieaugot varētu  gremdēties patīkamās atmiņās par pasākumu.

    17. Detektīvu spēle

    Šajā spēlē uzvar vērīgākie – visi dalībnieki  apskata spēles vietu un pēc tam dodas prom no tās (uz citu istabu vai aizver  acis). Viens – spēles vadītājs, paliek telpā un kādu no priekšmetiem pārliek  citā vietā. Pēc tam spēles dalībnieki atgriežas telpā un meklē pārmaiņas tajā.

    18. Sajūtu tests

    Pirmskolas vecuma bērniem ir būtiski trenēt  dažādas maņas, tāpēc viņiem var sagatavot dažādus uzdevumus – ar tausti noteikt,  kurā necaurredzamajā maisiņā ir iebērti zirņi, kurā manna, kurā čiekuri un kurā,  piemēram, pogas, ar plikām pēdēm uzkāpt uz dažādiem segumiem (mīksta zāle, ciets  dēlis, smiltis u.tml) un minēt, kur ir uzkāpts, pēc smaržas atšķirt dažādus  gardumus. Uzvar tas, kuram sajūtas ir bijušas visnekļūdīgākās visos no  uzdevumiem.

    19. Medības

    Šī spēle spēlējama brīvā dabā. Bērni jāsadala divās  komandās – vieni būs mednieki otri lapas (zaķi, vilki – kas nu labāk tīk!).  Dzīvnieku komanda startē pirmie, viņi bēg prom no medniekiem, atstādami kādas  pēdas (ik pa gabalam izbērtus čiekurus, uz ceļa uzzīmētas bultas vai tml.), pēc  piecām minūtēm startē mednieki, kuri dzen pēdas dzīvniekiem. Spēle vairāk piemērota  bērniem no piecu gadu vecuma.

    20 Eko domāšana

    Šādām atrakcijām ir arī izglītojoša nozīme.  Bērniem var rādīt, kā no dažādiem saimniecībā nederīgiem priekšmetiem var tapt  kaut kas noderīgs un interesants. Pirms ballītes bērniem var uzdot mājas darbu – sakrāt tukšas plastmasas pudeles, korķīšus, tetrapakas vai tml. Un tālākais jau  ir iztēles ziņā – kopā var tapt plastmasas maisiņu tērpu modes skate, pudeļu  boulings, korķīšu virtene vai cits pilnīgi jauns produkts, kura tapšana tad arī  būs kā interesanta atrakcija.

    21. Salūzušais faksa aparāts

    Dalībnieki: vismaz 8
    Nepieciešamie piederumi: lapiņas ar zīmējumiem
    Īpaši norādījumi: konkursu labāk uzsākt ar ļoti vienkāršiem zīmējumiem, piemēram, ģeometriskām figūrām, burtiem.
    Dalībnieki sadalās divās komandās un apsēžas divās rindās cits aiz cita. Abu komandu pēdējais dalībnieks saņem lapu ar  vienkāršu zīmējumu. Viņš šo zīmējumu ar pirkstu cenšas pēc iespējas precīzāk uzzīmēt priekšā sēdošajam dalībniekam uz muguras. Dalībnieks, kas saņēmis šo «ziņojumu» pēc iespējas precīzāk uzzīmē priekšā sēdošajam uz muguras. Tā spēlētāji turpina cits citam zīmēt ar pirkstu uz muguras, līdz ziņa sasniedz pirmo spēlētāju.
    Pirmais spēlētājs uzzīmē zīmējumu uz papīra lapas. Uzzīmēto zīmējumu salīdzina ar to, kas uz lapiņas. Uzvar komanda, kurai izdodas visātrāk un visprecīzāk nosūtīt zīmējumu.

    Nu lūk, domāju idejas nu ir daudz, no kurām kādu atradīsiet arī sev, lai arī tavu bērnu ballītes būtu vienreizējas, emocijām bagātas un pārsteidzošas.

    Autors: Baiba Burkēviča

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē