• Paaudžu dārgumi puķu podos

    Māja
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    17. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Stāsts ir par telpaugiem, kurus, par spīti mainīgajām modes tendencēm, latvieši izvēlas atkal un atkal. Vienam tie saistās ar bērnības atmiņām, otram – ar konservatīvu pieeju dzīvei, trešo vada vienkārši praktiski kopšanas apsvērumi. Konsultē ZANE PURNE, Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas vadītāja.

    Kuri ir tie telpaugi, ko varētu nodēvēt par senākajiem un populārākajiem latviešu paaudžu dārgumiem? 

    Mode mainās, klasika paliek!

    Bija laiks, kad parādījās ziedu un telpaugu vairumtirdzniecības bāzes, tāpat arī lielie mājas un dārza preču veikali, un ļaudis metās pirkt visu jauno, modīgo un eksotisko. Pagāja vairāki gadi, cilvēki saprata, ka starp kārotajiem jaunumiem sastopami ne tikai labumi, bet arī sliktumi – dažādi kaitēkļi, sarežģīta augšanas apstākļu nodrošināšana, nesaprotamas nokalšanas…

    Un arvien vairāk notika atgriešanās pie mūsu pašu telpaugiem – tiesa, ko nozīmē mūsu pašu? Nekas jau nav mūsu pašu, jo visi augi, ko Latvijā audzē kā telpaugus, nāk no citiem platuma grādiem. Pareizāk būtu teikt – cilvēki atkal novērtēja tos telpaugus, ko jau paaudzēs bija audzējušas mūsu mammas, vecmāmiņas un vecvecmāmiņas.

    Kuri ir tie populārākie? Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas vadītājas Zanes Purnes ilggadējā pieredze, ikdienā sarunājoties ar apmeklētājiem, un gadatirgos uzkrātie iespaidi par pircēju vēlmēm liecina, ka vecmāmiņu telpaugi atkal nāk modē un – prieks, ka tā, jo tie ir sen zināmi, pārbaudīti un tādējādi arī paredzami. Lūk, pieprasītākie paaudžu dārgumi!

    Ķīnas roze (Hibiscus rosa-sinensis)

    Ja mājās ir gana daudz gaismas, iespējams, ka Ķīnas roze vēl zied. Jā, lai nu kuram telpaugam, bet šim gan vajag gaišu vietu. Ķīnas roze labi jūtas cilvēkam komfortablā temperatūrā, 18–22 grādos, turklāt sauss gaiss tai īpaši netraucē.

    Zied ļoti bagātīgi, bet pēc ziedēšanas ir svarīgi augu kārtīgi apgriezt. Visi ziedi Ķīnas rozei veidojas uz jaunajiem dzinumiem, tāpēc – jo vairāk griež, jo vairāk veidojas dzinumu un vairāk ziedu.

    Apgriešanai piemērotākais laiks ir novembra beigas. Ja augs ir ilgāku laiku nekopts, to var apgriezt pat līdz pilnīgi plikiem stumbriem – ataugs un būs skaista!

    Līdakaste jeb svītrainā sansevjēra (Sansevieria trifasciata)

    Galvenais, kas jāzina par līdakasti, – nedrīkst pārlaistīt! Gandrīz vai labāk aizmirst apliet, nekā aiz lielas mīlestības liet katru otro dienu. Līdakaste būtībā ir sukulents, tā tīri labi pacieš neapliešanu. Populārākā ir tieši svītrainā sansevjēra, bet pieejamas dažnedažādas – gan mazītiņas rozetītes, gan cilindriskas un krokotām lapām –, taču nepārliešanas ieteikums attiecas uz visām.

    Līdakasti noteikti nevajag pārstādīt katru gadu!

    Jo tieši tad, kad dzinumu ir ļoti daudz un izskatās, ka augam podā ir šauri, gaidāma ziedēšana, daudzām sugām – tieši ziemā.

    Mūra krīnija (Crinum moorei)

    No istabas sīpolpuķēm krīnumiem (Crinum) populārākā ir mūra krīnija, dēvēta arī par istabas liliju un istabas palmu, jo ziedi ir līdzīgi lilijām (arī smaržo kā lilija!), bet augums (vecākiem eksemplāriem) ziedēšanas laikā sasniedz pat cilvēka augumu! Starp citu, hipeastri un amariļļi pie mums kļuva populāri vēlāk. Tieši novembrī krīnijas taisās uz ziedēšanu.

    Augam patīk gaiša vieta, tas ir vitāli nepieciešams, lai krīnija varētu izdzīt savu diženo ziedu.

    Nevajag katru gadu pārstādīt – krīnijai ir vecāksīpols, ko iestāda, un apkārt tam jāļauj saaugt jaunajiem sīpoliem. Tāpēc krīniju jau laikus ieteicams iestādīt lielā podā, lai sīpoli savairojas, un tad būs arī krāšņa ziedēšana – ziedēs ne tikai vecāksīpols, bet pa kārtai arī jaunie, tādējādi krīnijas ziedēšana var ilgt pat pāris mēnešu.

    Pēc noziedēšanas pamazām nokalst lapas, bet ne visas. Tad iestājas miera periods, kad augu nevajag laistīt un mēslot, bet gaišā vietā tomēr jātur.

    Mājas svētība jeb dižā aspidistra (Aspidistra elatior)

    Tieši dižā aspidistra ar tumši zaļām lapām ir populārākā. Ļoti labi pielāgojas dažādām temperatūrām – var augt gan 10 grādos, gan tuvu 30. Tāpat nav ļoti prasīga pret gaismas apstākļiem, vienīgi, lai uzziedētu, gan nepieciešama gaišāka vieta. Tāpat kā līdakasti un krīniju, arī mājas svētību nevajag pārstādīt bieži – vismaz trīs gadus tā mierīgi var augt vienā un tajā pašā podā.

    Ziedi mājas svētībai izskatās kā mazas, violeti zilas tulpītes, un tie veidojas uz saknēm, tāpēc tās nevajag pilnībā apbērt ar zemi.

    Mirte (Myrtus)

    Pašlaik mirtēm ir ziedēšanas laiks – tas ir skaisti! Zane Purne stāsta, ka beidzamos gados mirtes ir ļoti pieprasītas – īpaši uz kāzām atkal atgriezusies mode rotāties ar mirtes zariņiem. Tāpat arī gados vecākas kundzes tās vienkārši grib mājās vai arī uzdāvināt mazmeitām, kurām tuvojas precību gadi.

    Mirtēm nepatīk sauss gaiss, tāpēc tās var nīkuļot tajās mājās, kur ielikti jaunie pakešu logi. Drīzāk mirte ir vēso telpu augs – var arī nebūt tie ideālie 16–18 grādi, bet vairāk, taču tad jābūt mitrākam gaisam, kāds parasti ir vecās lauku mājās. Ja gaiss telpā nav gana mitrs, mirtei var podiņā apkārt aplikt sūnas, kas, regulāri mitrinātas, palīdzēs augam.

    Ziemā mirtei jāatrod visgaišākā vieta – kaut vai atceroties to, ka ziedēšanas laikā jebkurš augs priecāsies par gaismu.

     

    Pelargonija (Pelargonium)

    Tautā populāro pelargoniju pieminām atsevišķi, jo no pārējiem šeit aprakstītajiem telpaugiem tā atšķiras ar to, ka ziemā augam ir izteikts miera periods. Pelargonijas ir diezgan sausumizturīgas, un tās nedrīkst pārlaistīt – atkarībā no telpām pietiks ar reizi vai divām nedēļā, bet vispār augs ir jāvēro, kad tam ko vajag. Ja pelargonijas pārlaista, tām sāk dzeltēt un brūnēt lapas, skats nav glīts un puķe var arī nopūt.

    Ja tas nav vēl paveikts, novembra beigās pelargoniju ieteicams pamatīgi apgriezt, jo šī puķe zied uz jaunajiem dzinumiem, turklāt negriežot pelargonija aizaudzēs ciet visu logu.

    No apgriešanas nevajag baidīties – pavasarī, atsākot laistīt un mēslot, jaunie dzinumi atkal strauji izaugs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē