• Kas patīk tūjām? 4 padomi zaļam un veselīgam tūju dzīvžogam

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    Anitra Lestlande
    19. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tūjas ir viens no populārākajiem augiem dārzos – tās kalpo kā dažādu formu akcenti, vēja lauzējas, aizsargzona dārzam, fons citiem augiem un, protams, kā dzīvžogs. Kas jāņem vērā, lai tūjas dārzā justos labi?

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Konsultē Anitra Lestlande, Valsts augu aizsardzības dienesta Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja.

    Kas patīk tūjām?

    1. Piemērota vieta. Patīk augt saulainā vietā un pusēnā, ēnā veidojas vājāks lapojums. Nedrīkst sastādīt par ciešu – katrai šķirnei ir savs optimālais atstatums, kas jāievēro. Jo tūju vainagam jābūt labi caurvējotam, lai zaros nesaglabātos mitrums. Jāparedz, lai kopā ar atkušņa ūdeņiem un lietu uz augiem neplūstu sāls, ko ziemā kaisa uz ielas. Nestādi tūjas ieplakās un zemā vietā.
    2. Auglīga augsne. Tūjām ir smalka bārkšsakņu sistēma – ļoti smalkas, sazarotas saknes, kas atrodas sekli zemē. Tāpēc, ja stādi tūju dzīvžogu, roc 50–60 cm platu un 50 cm dziļu tranšeju (mālainā augsnē pietiek ar 40 cm dziļu), kuru piepildi ar auglīgu augsni – jāliek kūdra, komposts, kārtīgi satrūdējuši (ne svaigi!) kūtsmēsli. Turklāt tūjām patīk mēreni skāba augsnes reakcija. Stādīšanas bedrē būtu labi iebērt arī mikrobioloģisko līdzekli Biomikss (speciāli skujeņiem). Vēlams stādīt dažus centimetrus zem augsnes līmeņa. Mulčē ar vidēji rupju mulču.
    3. Padzerties. Tūjai nepatīk augt slapjās vietās, taču tai vajag daudz mitruma. Pēc iestādīšanas tūjas pirmo mēnesi obligāti kārtīgi jālaista, lai augsne pieskalotos sīkajām saknītēm un augi labāk ieaugtos. Tūjas vēlas pastāvīgu, mērenu mitrumu, tām neder iekalšana. Protams, tūjas var paciest arī sausumu, taču tad imunitāte pavājināsies un augs kļūs slimību uzņēmīgs. Sausos rudeņos pirms ziemas arī vecās tūjas kārtīgi jāsalaista. Ja rudenī tām būs trūcis mitruma, pavasarī var apdegt skujas – agrajā saulē tās izžūst un nokalst.
    4. Paēst. Tūjām papildbarību jāsāk sāk dot otrajā gadā pēc iestādīšanas – pirmoreiz aprīļa beigās, maija sākumā, otrreiz, ja nepieciešams, ap Jāņiem. Speciāli skujeņiem paredzētā kompleksā mēslojuma granulas jāierušina augsnē un kārtīgi salaista. Jūlijā tūjas vari pabarot ar kāliju un magniju saturošu mēslojumu, kas ļaus augam ātrāk nobriest un ieiet miera periodā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē