• Kāpņu dizains. 9 jaunākās tendences

    Māja
    Lana Jūra
    27. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jaro van Meerten
    Amerikāņu arhitekts Lūiss Salivans teicis: «Forma seko funkcijai.» Un no tiesas, kāpnes ne tikai praktiski savieno dažādus līmeņus telpā, bet arī piesaka sevi kā arhitektonisku un dekoratīvu elementu interjerā. Skulpturālas, pārliecinošas vai minimālistiskas un gaisīgas? Metāla, koka vai stikla? Meklējam, kādas dizainiskās vērtības diktē jaunākie trendi!

    1. Materiālu līderis – metāls

    Metāls jau kādu laiku ir kāpņu materiālu topā – no tā visbiežāk top karkasa konstrukcija (parasti lieto izturīgāko S355 markas tēraudu) un pakāpienu pamatne. Spožās pozīcijas tas iekarojis, pateicoties stiprībai un plastiskajām īpašībām. No tērauda ražo kā taisnās, tā liektās, pagrieziena, spirālveida u. c. konstrukciju kāpnes. To var viegli locīt, valcēt, metināt, griezt, iegūstot nepieciešamās formas, leņķus, rādiusus, dekorējumus un perforējumus. Metinājumu vietas slīpē un špaktelē vai atstāj teju neapstrādātas, tā pasvītrojot metāla robusto dabu. Anodētais alumīnijs biežāk iemiesojas margās un āra terašu apdarē. Nerūsējošais tērauds kā dārgs materiāls sevi lieliski demonstrē dizaina elementos – margās, turekļu, skrūvju un trošu apdarē.

    2. Ar monolītām, slēgtām margām

    Daudzi dizaineri šobrīd aizraujas ar monolītām, slēgtām margu ­konstrukcijām, veidotām no stikla, metāla loksnēm un trosēm, ­finiera, līmētā koka un citiem materiāliem, kas kalpo ne vien drošībai, bet izceļ arī kāpņu stāvu un personību. Savukārt redeles, reliņi un citi klasiskie vertikālie norobežojumi margu risinājumos patlaban pagājuši aizskatuvē. Stikls (apstrādā arī pret pirkstu nospiedumiem u. c.) kā sānu aizsargs joprojām ir viens no populārākajiem risinājumiem, kas veiksmīgi atklāj pakāpienu ritmiskumu un nesadrumsta­lo vidi. Dāsnu dabiskuma devu dāvā liektās margas koka lameļu vai ozola finiera apdarē, ko parasti stiprina uz metāla konstrukcijas, ­iekšpusē izolējot ar akmens vati. Aizraujošu efektu piešķir margu risinājumi no taisnstūra vai liektām metāla ­loksnēm – krāsotām vai eļļotām.

    Melby kāpnes ar eļļotiem ozola pakāpieniem un locītiem tērauda margu paneļiem baltā krāsā. Melby.no. Foto: no publicitātes materiāliem

    3. Kā atvilktne vai skapis

    Kāpnes, kas ne tikai savieno, bet nodrošina kādu papildu funkciju – tā ir vieda mūsdienu pieeja. Laikmetīgas interjera kāpnes var risināt vairākas vajadzības, piemēram, telpas trūkumu, kļūstot par ietilpīgu mēbeli un slēpjot pakāpienos atvilktnes sadzīves priekšmetu uzglabāšanai. Kāpnēs var būt integrēts grāmatplaukts ar dekoratīviem apjomiem un speciālām sēdvietām, neliels bārs vai zaļā oāze. Neatstājiet novārtā telpu zem kāpnēm! Te var atrast vietu gan drēbju skapim un kumodei, gan mācību vai darba stacijai.

    Zminkowska De Boise Architects projektētas kāpnes ar iebūvētiem plauktiem. Zdbarchitects.com. Foto: Tom Cronin

    4. Drošā gaismā

    Niansēts gaismas pieskāriens, un pat visvienkāršākās kāpnes pārvēršas suģestējošā, scenogrāfiskā akcentā. Pakāpienos, tureklī, sienā un citviet iebūvēti LED profili vai fleksibli neona kabeļi piešķir kāpnēm ne tikai unikālu «dreskod», bet padara tās ievērojami drošākas. Būtiski – gaismai jākrīt tā, lai izgaismotu gan pakāpienu, gan roku balstu, radītu pēc iespējas mazāk ēnu un cilvēki kāpjot redzētu, kur spert kāju un kur pieturēties. Jāizvairās no risinājumiem, kad gaisma spīd acīs un apžilbina (arī no logiem). Izgaismotas kāpnes ieteicams aprīkot ar sensoriem.

    5. Funkcionālas un skaņu absorbējošas

    Drošas, ērtas, funkcionālas, ergonomiskas – šie kāpņu uzbūves baušļi ik dienas kļūst aizvien aktuālāki. Kāpnes nečīkst, nevibrē, un skaņa no soļiem nemodina augšā visus nama iemītniekus. Kāpnes ir labi izolētas, un tās var izmantot arī kā intīmu aizsargājošu saliņu, kur ērti piesēst ar grāmatu rokās. Ja kāpnes lieto seniori vai personas ar kustību traucējumiem, kuriem kāpjot jāspēj sevi noturēt, margas ar nepārtrauktiem turekļiem, izgatavotiem no neslīdoša materiāla, ieteicams ierīkot abās pusēs.

    Schmidmayer Treppenbau kāpnes ar eļļotiem ozolkoka pakāpieniem un platformu projektā Rozenheimā. Treppenbau-schmidmayer.de. Foto: no publicitātes materiāliem

    6. Pakāpienu varavīksne

    Ozols, osis un eksotiskā koksne joprojām nosaka toni pakāpienu apdarē Ziemeļvalstīs, priekšroku dodot bezkrāsainai, lakotai vai eļļotai apstrādei. Taču nekur nav pazudis arī slīpēts dabiskais akmens, metāls, betons un betona optikas segumi, keramikas flīzes, presēta bambusa šķiedru plātnes, vinila pārklājumi, paklāji un pat ekskluzīva ādas apdare. Jā, ik pa brīdim kāds saņemas pārsteigt sevi un pasauli ar stikla tehnoloģiskajām priekšrocībām pakāpienu apdarē. Skatuves efekts garantēts!

    7. Vietu taupošas

    Vītņu kāpnes joprojām ir nepārspēts risinājums ierobežotos apjomos, kur nepieciešams savienot divus līmeņus vai starpstāvu telpas, nodrošināt saziņu ar bēniņiem, jumta terasi vai, ļaujoties savam priekam, ierīkot telpā skulpturālu objektu. Vītņu kāpnes ir efektīgs scenogrāfisks risinājums, ko daudzveidīgi ekspluatē arī ārtelpā, izmantojot kā funkcionālu elementu ar spilgtu estētisko valodu. Vietu taupošo kāpņu grupā ietilpst arī dažādi izvelkamie modeļi, ko izmanto, lai piekļūtu starpstāvu apjomiem u. c.

    EE Stairs 1 m2
lielā laukumā iebūvētas metāla kāpnes dzīvoklī Amsterdamā. Eestairs.com. Foto: Hans Morren

    8. Noapaļotas

    Tendence, kas turpina savu uzvaras gājienu arī šajā gadā, piesātināta ar noapaļotu, viesmīlīgu un organisku formu dominanti. Kā gan citādi – kāpņu dizains ir uz viena viļņa ar vareno mēbeļu industriju. Mīkstās un noapaļotās līnijas relaksē, aicina pieskarties, sekot, padarot robustos konstruktīvos materiālus maigus un plastiskus. Siltā apdare piešķir kāpnēm jaunu optisko ilūziju un harmoniski iesaista komandā ar pārējiem interjera spēlētājiem.

    9. Baltas, melnas un spilgtas

    Izskatās, ka baltais kļūst aizvien baltāks – to saka baltas kāpnes ar baltām, savītām margām, teju vai pazūdot baltajā vidē un vienlaikus akcentējoši fokusējot skulpturālo siluetu. Melnās kāpnes kontrastē, piesaka sevi, bet izvairās no konfrontācijas un, galu galā, harmoniski integrējas interjerā. Nav noslēpums, ka pēdējā laikā pasaule aizrāvusies ar krāsām, un arī kāpnes ik pa brīdim tiek ierautas šai sacensībā. Turklāt ļoti drosmīgi – ar zilu, sarkanu, rozā, citrondzeltenu paleti, demonstrējot spēcīgu telpas vizītkarti. Kā allaž harmonijā ar sevi un citiem dzīvo kāpnes, kas veidotas neitrālās nokrāsās un izceļ dabiskās koksnes krāšņumu un līdzsvarotos paternus.

    EE Stairs veidotas lokšņu tērauda kāpnes baltā krāsā ar melnu margu risinājumu Enzo Architecten privātmājas projektā Holandē. Eestairs.com. Foto: Jaro van Meerten

    Zelta standarts

    • Vislabāko atbalsta funkciju nodrošina 85–90 cm augstas margas.
    • Par ērtāko kāpšanai uzskata 27–33 grādu leņķi, taču atkarībā no kāpņu lietojuma pieļaujams arī 40 un 45 grādu leņķis. Kā optimālu pakāpiena dziļumu speciālisti norāda 250 līdz 310 mm.
    • "MetallArt Treppen" pašnesošas asimetriskas kāpnes ar mainīgu ģeometriju, 2022. gadā atzītas par skulpturālākajām Vācijā. "Metallart-treppen.de"
      "MetallArt Treppen" pašnesošas asimetriskas kāpnes ar mainīgu ģeometriju, 2022. gadā atzītas par skulpturālākajām Vācijā. "Metallart-treppen.de"

      Speciālista viedoklis

      Aras Noreika, Winstaco izpilddirektors:

      – Patlaban aktuāla ir orientēšanās uz ekoloģiju un zaļo politiku. Itin bieži strādājam projektos, ko būvē saskaņā ar Breem sertifikācijas prasībām, tāpēc kāpņu konstrukciju metāla aizsardzībai pret rūsu lietojam videi nekaitīgu Tikkurila krāsu uz ūdens bāzes. Špaktelēšanai izmantojam Ardex metāla špakteli, kas ir elastīga, darbojas pret vibrācijām un kam ražotājs nodrošinājis visu nepieciešamo sertifikāciju. Cilvēki mēdz baidīties no lakām, pieņemot, ka tās spīd, tāpēc prasa koka pakāpienus apstrādāt ar eļļu. To neiesaku, jo eļļojot koksnes poras paliek vaļā, tajās krājas netīrumi un virsmā var izstaigāties celiņš. Tā vietā lietojam zīmola Milesi matētās lakas, kas nespīd, aizpilda poras, ievērojami atvieglo kopšanu un aizsargā pakāpienus pret nodilumu. Matētās lakas izmantojam arī nažfiniera apstrādei liekto margu izbūvē. Pieredze rāda, ka spīdīga apdare izliektām, sarežģītām kāpnēm nav ieteicama, jo uz spīdīgām virsmām vairāk redzamas nepilnības, apzinoties, ka absolūti perfekti izpresēt un izslīpēt metāla konstrukcijas nav iespējams – vienmēr jārēķinās ar kādu niansi.

      Kur pasūtīt kvalitatīvas kāpnes?

      • Winstaco, Winstaco.com 
      • Kāpņu stils, Kapnustils.lv 
      • Livonia design, E-kapnes.lv 
      • Metinātava, Metinatava.com 
      • Līvas Grupa, Livasgrupa.lv
      • ToGet, Toget.lv 
      • Daupro, Daupro.com
      • Seldedze, Seldedze.lv
      • Baltijas kāpnes, Baltijaskapnes.lv
      • Pamats un Co, Pamats.lv
      • Salika, Salika.lv
      • Peslaks metālapstrāde, Peslaks.lv
      • WoodHeart, Woodheart.lv

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē