• Foto: Viesojamies Jūrmalas skaistākajā īpašumā. Dzīves svinēšana rožu ieskāvumā

    Māja
    Anita Pīra
    4. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Šeit valda rozes, kas zied līdz pat salnām. Jau piecas reizes dārzs saņēmis apbalvojumu Jūrmalas pilsētas skaistākais īpašums.

    Dārza vizītkarte

    • Saimniece: Santa Siliņa, strādā apdrošināšanas uzņēmumā.
    • Atrašanās vieta: Sloka.
    • Platība: 800 m2.
    • Dārza vecums: 17 gadu.
    • Augsne: laba melnzeme, komposts un kūdra.
    • Īpašais: rožu dobes un tomāti podos.

    Santa šeit dzīvojusi jau bērnībā, un toreiz vecākiem te bija tipisks tā laika dārzs ar sakņu dobēm, ābelēm un ogu krūmiem. Pirms septiņpadsmit gadiem daļu zemesgabala vecāki piešķīra Siliņu ģimenei, un Santa ar vīru Aigaru te uzbūvēja savu dzīvojamo namu. Kad māja bija gatava, sāka iekopt dārzu. Tas nav veidots pēc profesionālu dārznieku projekta, bet gan pašu saimnieku izsapņots un iekārtots. Santai nav dārzkopja izglītības, dārzkopības ābeci un knifus apguvusi pati. Dārzs abiem ar vīru kļuvis par hobiju, aizraušanos, vietu, kur atpūsties un smelties enerģiju.

    Sākot iekopt dārzu, Santa ne no viena neiespaidojās, bet klausīja savai intuīcijai.

    Pirmos iestādīja augļu kokus, jo saimniecei sāpēja sirds, ka mājas būvniecības laikā nācās izrakt vecos kokus, un viņa sev apsolīja, ka dārzā atkal ziedēs ābeles.

    Tagad gan izvēlētas ābeles uz pundurpotcelmiem, kas neizaug tik lielas kā senās un nelielajā dārzā neaizņem pārāk daudz vietas. 

    Dārzs ir kompakts, tomēr te atradusies vieta it visam. Santai ir svarīgi, lai dobēs būtu ne tikai skujeņi un puķes, bet arī ēdamie augi. Turklāt viņai patīk miksēt ēdamlietas ar dekoratīvajiem augiem, tāpēc dobēs starp puķēm ir arī ērkšķogas, krūmmellenes, zemenes un pat divi kizila koki, kas pavasarī zied skaistiem dzelteniem ziediem. Kizili, kas Latvijā nav visai populāri, ir saimnieces lepnums, jo tie ne tikai skaisti zied, bet arī ražo garšīgas un veselīgas ogas. Dārzā atradusies vieta arī rudens avenēm, kuras pēc ražošanas tiek apgrieztas līdz zemei, bet pavasarī atkal sakuplo. Tās gan ir jāierobežo, lai ar sakņu atvasēm neizplestos, kur nevajag. Blakus Siliņu mājai atrodas Santas mammas māja un dārzs, kurā iekārtotas dārzeņu dobes. Savā dārzā Santa tomātus un gurķus audzē podos – šī ideja noskatīta kādā ceļojumā Itālijā.

    Savulaik iestādīti arī ķirši un plūmes, taču tie neieaugās, tāpēc tika nomainīti pret skujkokiem. Pie sētas aug tūjas, kuras gan neveido dzīvžogu, tomēr ļauj nedaudz aizsegties no kaimiņiem.

    Saimniece nevēlējās vienlaidu dzīvžogu, bet gan sakārtoja augus tā, lai, mijoties augu krāsām un formām, veidotos interesants kopējais iespaids.

    Toties pašu rokām saimnieki izveidojuši garu zedeņu žogu. Tas prasījis divu gadu darbu un, apaudzēts ar vīteņaugiem, labi izskatās kā fons kokiem un krūmiem.

    Dārza perifērijā aug kļava, kas zied rozā ziediem un skaisti krāsojas rudenī, un vītols, atradusies vieta arī kadiķiem un sudrabeglei. Irbeņlapu fizokarps ‘Diabolo’ koku un krūmu zaļumā ienes tumšsārto toni. Itin visi koki un krūmi tiek regulāri apgriezti un formēti, lai neļautu tiem izaugt pārāk lieliem.

    Tomēr dārza lielākais krāšņums ir rozes. Kā ar tām gājis sākumā, šodien Santa var atcerēties ar smaidu. Kādā likvidējamā dārzniecībā viņai ieteica iegādāties klājeniskās rozes, un Santa tā arī izdarīja. Taču toreiz viņa vēl nezināja, kā iekārtot rožu dobi, tāpēc nākamajā gadā, kad zināšanu jau bija vairāk, raka rozes ārā, sataisīja kārtīgu dobi un stādīja no jauna. Tagad dārzā aug apmēram piecpadsmit rožu šķirņu – gan klājeniskās, gan krūmrozes, gan vīteņrozes.

    Tiklīdz zieds noziedējis, tas tiek nogriezts, un vietā aug jauns dzinums. Apgriešana nāk tikai par labu – jo vairāk rozes griež, jo kuplākas aug un krāšņāk zied. Agrā pavasarī tās apgriež pavisam īsas. Agrāk uz ziemu Santa rozes sedza, bet tad saprata, ka tam nav īpašas nozīmes, jo tās aug dienvidu pusē un labi jūtas arī bez piesegšanas.

    Saimniecei patīk, ka dārzs ir mainīgs, ziedēšanā augi nomaina cits citu. Rozes vasarā zied divreiz, un to ziedēšana turpinās līdz vēlam rudenim – reizēm pat vēl novembrī var sagriezt rožu pušķi. Tāpat saimniecei mīļas ir lavandas, un tās viņa kaltē arī ziemai. Lavandas aug pie rozēm un kopā ar tām izskatās izcili.

    Pirms rozēm – agrā pavasarī – dobēs bagātīgi uzzied tulpes, hiacintes, kuru sīpoli atvesti arī no Amsterdamas, un rododendri. Vēlāk dažādos laikos zied peonijas, gladiolas, miķelīši un saulespuķes, hortenzijas, rudbekijas, lavandas. Dobju kontūras iezīmē alisītes, kas zied līdz pirmajām salnām. Santai patīk arī dažādu krāsu flokši – dārzā pavisam ir astoņas šķirnes, kas zied atšķirīgos laikos.

    Apdobēs ierakts speciālais ierobežotājs, kas zālienam neļauj ienākt dobēs un dārzam piešķir akurātu izskatu, savukārt zālienu pļauj robots. «Dārzā izveidota arī pārvietojama ugunskura vieta, un tas ir ļoti ērti, jo uguns toveri var pārnest uz citurieni – kur nu kurā brīdī gribas. Ugunskurs ir laba meditācijas vieta vakaros, svētku dienās un citos atpūtas brīžos,» stāsta saimniece. «Tomēr jārēķinās, ka zālīte zem uguns tovera tiek pabojāta.» Virs terases iekārtas lampiņu virtenes, bet kokos – gaismeklīši, ko darbina saules baterijas.

    «Lampiņas labi izskatās arī ziemā, jo mums patīk, ka dārzs ir baudāms visos gadalaikos, arī pelēkajā sezonā,» priecājas saimniece.

    Pirmos septiņus gadus dārzs nepārtraukti mainījies, taču pēdējā laikā viss nostājies savās vietās. Vairākus gadus Siliņu dārzs uzvarējis Jūrmalas pilsētas konkursā par skaistāko īpašumu. Sākumā konkursam dārzu pieteica bērni, tad draugi, un nu jau Jūrmalas domes pārstāvji paši teju ik gadu aicina piedalīties sacensībā. Tas iedvesmo saimniekus dārzu vienmēr uzturēt perfekti sakoptu. Darbu arī tik nelielā dārzā ir daudz, un tie prasa laiku. Pavasarī viss jāapgriež, jānomulčē, pirms Jāņiem jāizravē nezāles, kuras aug arī cauri mulčas slānim. Taču galvenais dārzā ir tā baudīšana – saimniekiem patīk svinēt dzīvi rožu ieskāvumā.

    No Santas pieredzes

    • Sākumā nevajag dārzā iestādīt ļoti daudz augu un tuvu citu citam. Katram augam vajadzīga vieta, kur plesties. Kad tie paaugsies un sāks trūkt vietas, augus būs grūti pārvietot citur. 
    • Dažus darbus vērts uzticēt profesionāļiem. Piemēram, Santas dārzā pavasarī augļu koku vainagu palīdz veidot dārzniece, kas zina, kā tas pareizi jādara.
    • Ja nav siltumnīcas, tomātus un gurķus var stādīt podos un izvietot dārzā. «Mums tomātu un gurķu podi novietoti pie mājas dienvidu sienas, zem pārkares, tāpēc augi ir pasargāti no vēja un lietusgāzēm. Tomāti nav speciālās āra šķirnes, bet gan siltumnīcām paredzētās, tomēr, pareizi apgriezti, tie lieliski aug toveros.
    •  Lai rozes skaisti un bagātīgi ziedētu visu vasaru, par tām jārūpējas. Rozes katru pavasari tiek pabarotas ar granulēto ilgas iedarbības minerālmēslojumu, ko iestrādā augsnē. Santa neiegādājas vienu konkrētu mēslojumu, bet gan katru gadu izvēlas citu. Laputis, ja nav daudz, nolasa ar rokām, bet, ja to ir vairāk, tad rozes apsmidzina ar insekticīdiem. Vasaras vakaros Santa ar spaini rokā apstaigā rožu krūmus, nogriež un savāc noziedējušās ziedu galviņas. 
    • Ja kāds no augiem nīkuļo un negrib augt, to bez žēlastības izņem un vietā iestāda ko citu.
    • Noderīgākie instrumenti Santas dārznieka arsenālā ir dārza šļūtene, dārza šķēres un ērti, izturīgi darba cimdi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē