• FOTO: 20 kaķu šķirnes, kuras visbiežāk jauc

    Mājas mīlulis
    Justīne Kļava
    15. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Siāmas kaķis.
    Foto: Bershadsky Yuri / Shutterstock
    Siāmas kaķis.
    Pasaulē ir 40 līdz 70 dažādu kaķu šķirņu – skaits atkarīgs no tā, kam jautāsi. Kaķu šķirņu paveidu ir vēl daudz vairāk, šis skaitlis mērāms simtos. Tāpēc neprofesionālim ir ļoti viegli apjukt šajā kaķu daudzveidībā un daudzas kaķu šķirnes bieži tiek jauktas. 
    1. Britu īsspalvainais kaķis un Skotijas nokareno ausu kaķis
      Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka britus no skotiem atšķirt ir viegli, jo pirmajiem ir stāvas austiņas, bet otriem – noliektas uz leju, tāpēc šo šķirni arī dēvē par Skotijas nokareno ausu kaķiem (scottish fold). Taču lieta tāda, ka skotu metienos noteikti dzimst arī stāvausu kaķēni, jo pārot divus nokareno ausu kaķus ir liels ģenētisks risks. Stāvausu kaķēnus sauc par straitiem (straight), un, lai arī viņi ir tīrasiņu skoti, atšķirt tos no britu kaķiem nav nemaz tik vienkārši. Ausis ir galvenā pazīme, pēc kuras šos šķirnes kaķus var atšķirt. Britiem ir vidējas, taisni stāvošas austiņas (nedaudz izvietotas sāņus), bet straitiem, lai arī ausis ir taisnas, pie pamatnes tās ir šaurākas nekā britiem, izvietotas gandrīz vertikāli. Britu kaķi izceļas ar spēcīgu ķermeni un masīvu skeletu. Skoti ir smalkāki, elegantāki.

    2. Britu īsspalvainais kaķis un kartēziešu kaķis
      Nespeciālistam no pirmā acu uzmetiena var būt grūti britu īsspalvaino kaķi atšķir no kartēzieša, taču tās ir pilnīgi atšķirīgas šķirnes ne tikai pēc izcelsmes vēstures, bet ir arī vesela virkne visai smalku atšķirību ķermeņa uzbūvē un apmatojuma struktūrā. Kartēzietis ir Francijas nacionālais kaķis, kurš nosaukts par godu kartēziešu mūku ordenim, jo sākotnēji šos kaķus audzēja mūki. Savukārt britu īsspalvainā kaķa izcelsmes valsts ir Lielbritānija. Britiem ir visdažādākais kažoka krāsojums (tie var būt gandrīz jebkurā krāsā, divkrāsaini, bruņurupuča krāsojuma, svītraini), bet kartēzieši ir tikai un vienīgi zilā krāsā, un acīm jābūt medaini zeltainām. Britiem ausis nestāv kā kartēziešiem, turklāt tās ir nedaudz noliektas uz priekšu un mazliet mazākas. 

    3. Norvēģijas meža kaķis un Sibīrijas kaķis
      Masīvie un pūkainie skaistuļi tiešām ir ļoti līdzīgi viens otram, tomēr ir arī daudz kā atšķirīga. Sibīriešiem ir apaļa galva, bet Norvēģijas meža kaķa galva ir gara, trīsstūrveida, ar taisnu profilu un augstu uz galvas izvietotām ausīm, kuru galus rotā pušķīši. 
      Sibīrieša trīskāršā apmatojuma garākais slānis ādas tuvumā ir gaišs, bet, tuvojoties galiem, pamazām kļūst tumšāks. Norvēģiem ir vidēji garš apmatojums (vasarā kļūst nedaudz īsāks). Gludais, spīdīgais apmatojums nosedz kuplo pavilnu, kas spēj atgrūst ūdeni. Norvēģijas meža kaķim ir garas kājas un spuraina aste, krāšņa apkakle un kuplas bikses. 

    4. Toigers un Bengālijas kaķis
      Abas šīs kaķu šķirnes lepojas ar muskuļotu augumu un skaistu kažoku. Taču Bengālijas kaķim ir spilgtāka krāsa un īsāks apmatojums, kā arī platāks purns. Bengālietim ir leopardam līdzīgs kažoka raksts, bet toigeram tas ir svītrains, gluži kā tīģerim.

    5. Somālijas kaķis un Abesīnijas kaķis
      Somālijas kaķis ir pilnīga Abesīnijas kaķa kopija, izņēmums ir kažoks. Somāliešiem apmatojums ir biezāks un pūkaināks, bet abesīniešiem īsāks un gludāks. 

    6. Birmas kaķis un Siāmas kaķis
      Birmas kaķiem ir vidēji garš zīdains apmatojums ar tumšas krāsas plankumiem uz purniņa, kājām, ausīm un astes un gaiša toņa ķermeņa krāsojumu. Visas četras ķepas ir pilnīgi baltas. Siāmas kaķim apmatojums ir īss, smalks, cieši piegulošs, ķermenis ir daudz garāks, lokanāks, kājas slaidas, bet ķepas mazas, tām nav baltu zeķīšu kā Birmas kaķiem. Atšķiras arī ausu un galvas forma. Uzlūkojot siāmieti no priekšpuses, tā galva atgādina trijstūri. Vienīgais, kas abām šķirnēm ir kopīgs, – zila acu krāsa. Tas arī viss. 

    7. Korāts un krievu zilais 
      Kaut ārēji abi ir līdzīgi, korātam un krievu zilajam kaķim ir savas unikālās īpašības. Piemēram, korātam ir tikai viens apmatojuma slānis, nevis divi, viņam ir apaļāka un druknāka miesasbūve un peridota zaļas acis, nevis smaragdzaļas kā krievu zilajam kaķiem. Krievu zilajam ķermenis ir iegarenāks, smalkāks un elegantāks. 

    8. Turku angoras kaķis un Kao Mani
      Turku angoras kaķim un Kao Mani tiešām ir daudz kopīga. Burvīgās acis (nereti katra savā krāsā) apvienojumā ar balto kažoku izskatās satriecoši. Šādi skaistuļi joprojām tiek uzskatīti par retumu kaķu mīļotāju vidū. Tiesa, turku angoras kaķim ir dažādas krāsu varietātes, Kao Mani ir tikai un vienīgi sniegbalti. Pirmajam apmatojums ir zīdains, mīksts, vidēja garuma, nedaudz garāks uz kakla, astes un uz pakaļkājām, savukārt Kao Mani ir īss un gluds kažociņš. Abām šķirnēm ir viena kopīga iezīme – šie kaķi nebaidās no ūdens. Precīzāk – gan Kao Mani, gan turku angoras kaķis mīl ūdeni. 

    9. Donas un Kanādas sfinkss
      Par spīti lielajai līdzībai, Kanādas un Donas sfinksi ģenētiski ir tik atšķirīgi, ka pārot viņus ir aizliegts. No kanādiešiem Donas sfinksi atšķiras ar ķermeņa uzbūvi – tie ir īsāki, smagnējāki, galvas forma drīzāk ir trijstūrveida. Kanādas sfinksiem ķermeņa uzbūve ir graciozāka, kauli plānāki, siluets izstiepts, purns nedaudz šaurāks, ausis lielākas. Vēl viena atšķirība – apmatojums. Kanādas sfinksi nav pilnībā kaili, uz kādas ķermeņa daļas vienmēr pamanīsi dažus matiņus vai vieglas pūkas. Atšķiras kaķu šķirnēm arī acis. Donas sfinksiem acis ir mandeļu formas, nedaudz slīpas, bet kanādiešiem acis ir lielas un apaļas. 

    10. Balinēzijas kaķis un Siāmas kaķis
      Balinēzietis vizuāli izskatās kā garspalvains siāmietis – tam ir zilas mandeļveida acis, ķīļveida galvas forma un lielas ausis. Taču atšķiras viņi ar apmatojuma garumu un to, ka Balinēzijas kaķiem ir skaista pūkaina aste. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē