• Debesu actiņa dārzā – ūdens atspulgu trauks

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    16. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Ja dārzs nav ne upes, ne ezera krastā, ja tajā nav ne vietas, ne vēlmes pēc dīķa vai baseina, tajā tomēr var nolikt mazu elegantu ūdens spogulīti. Pieredzē dalās Baiba Birzniece, dārza saimniece, uzņēmuma un Instagram konta @Let it bloom radītāja.

    «Ūdens atspulgu trauks ir viens no maniem mīļākajiem elementiem dārzā,» Baiba atzīst. «Ja pieej tam tieši blakus, tad efekts nav manāms. Bet, ja skatās ar nelielu distanci un noteiktā leņķī, tajā atspoguļojas gan debesis, gan tuvāk un tālāk augoši koki, krūmi un puķes. Kas tieši, tas atkarīgs arī no tā, vai diena ir saulaina vai apmākusies un kādā leņķī krīt gaisma. Ideāli, ja trauks piepildīts ar ūdeni līdz pašai augšmalai, – tad tas ir perfekts spogulis.

    Un, protams, spoguļošanai vislabākais ir bezvējš, kad nekustas ne ūdens virsma, ne koki un puķes. Uz malas atpūsties un padzerties apmetas putni, un tas ir vēl viens papildu prieks. Seklākā traukā putni ne tikai padzeras, bet arī plunčājas. Savukārt vakarā ūdens spogulī atmirdz gan lampiņu virtenes, gan sveces un lukturīši. Tāpēc jauki, ja atspulgu trauks redzams no terases vai citas atpūtas vietas dārzā, kas atrodas nedaudz augstāk par to, lai var vērot, sēžot pie galda vai šūpojoties tīklā. Mūsu dārza atspulgu trauks ir diezgan liels – aptuveni 2 m diametrā un 25 cm augsts. Tāpēc dažkārt, ja vajag kaut ko tuvumā aplaistīt, no tā var arī pasmelt ūdeni. 

    Lai gan man pašai tas ļoti patīk, šādu trauku es neieteiktu cilvēkiem, kuriem svarīgi, ka viss ir perfekti. Ūdenī noteikti iekritīs kāda skuja vai lapa no kokiem, un nebūs tā, ka tas vienmēr būs dzidrs kā asara. Tāpat neieteiktu trauka dibenā likt oļus, kā dažkārt redzams Instagram vai Pinterest fotogrāfijās. Ūdens traukā tomēr ir stāvošs, bet virsmām stāvošā ūdenī piemīt tendence glumēt un apaugt ar aļģēm.

    Izmantot kādu ķīmiju, lai no tām atbrīvotos, vismaz man neļautu sirdsapziņa – no šāda trauka padzersies gan putni, gan pieskries suns un gribēs paplunčāties bērns.

    Jārēķinās, ka atspulgu trauks būs vēl viens objekts dārzā, par kuru jārūpējas. Laiku pa laikam jāapmaina ūdens – spēcīgāks lietus mazajos traukos to izdara dabiski. Ja ne, tad tas jāizsmeļ vai jāizlej. Jāizvāc sabirušie gruži – vai nu jāizsmeļ ar sietiņu, vai ar lapu pūtēju jāaizpūš vienā malā un jāsavāc tur.»

    Īpaši debesu spoguļošanai pārdod precīzas ģeometriskas formas – apļa, kvadrāta, taisnstūra – traukus ar taisnām sienām. Diametrs apaļajām – sākot apmēram no 75 cm līdz 1 m, dziļums – tikai 6–7 cm. Spogulim ar to arī pietiek. Materiāls – lielākoties tumšs vai modernais rūsinātais (corten steel) metāls, jo tas labāk spēj atspoguļot nekā trauks ar gaišu iekšējo virsmu. Šādu trauku var novietot gan uz terases, zāliena, grants, oļu vai cita ieseguma, gan iedziļināt līdz ar zemes virsmu. Šādus traukus piedāvā, piemēram, Nīderlandes uzņēmums Esschert Design.
    Latvijā tādus atrast gan neizdevās. Šī niša, tā teikt, ir brīva. Tiem, kas pieprot metālu griešanu un metināšanu, šādu trauku izgatavot nevarētu būt nekas īpaši sarežģīts. Pati vienkāršākā iespēja – nogriezt metāla mucas apakšu, tikai tas jāizdara taisni, un mala jāapstrādā tā, lai nevarētu savainoties.
    Lielāks ūdens spogulis veidojas dažādu izmēru traukos, ko nosacīti varētu dēvēt par lielām silēm. Gartenmetall piedāvā izgatavot milzu taisnstūrveida ūdenstrauku – 6 m garu, 2 m platu un 0,5 m augstu. Tas sver pustonnu un attiecīgi arī maksā – vairāk nekā 20 000 eiro. 

    Tāpat dārza spoguļošanai tiek izmantotas šim nolūkam radītas metāla bļodas. Ja nevar tikt pie atspulgu bļodas, var izmantot ugunskura bļodu. Galvenais, lai sānos nebūtu vilkmes caurumu un ūdens netecētu laukā. 

    Trešais variants ir cementa un akmens masas bļodas, kuru vietā var izmantot sala izturīgas betona vāzes. 

    Ņem vērā! Izvēloties un iekārtojot vietu atspulgu traukam, ļoti svarīgi ir perfekti nolīmeņot virsmu. Atspulgs būs sevišķi skaists tad, ja trauku piepildīs ar ūdeni līdz pašai malai, bet to var izdarīt tikai tad, ja tas stāv uz līdzenas horizontālas virsmas. Katrs nelīdzenums uzreiz krīt acīs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē