• 6 Latvijas superaugi veselībai

    Augi
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    15. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Ne velti agrāk ar visām vainām galā bija jātiek zāļu sieviņām. Augiem gudrās rokās piemīt liels spēks. Latvijā milzīga bagātība ir ārstniecības augu pilnās pļavas un meži, un vēl nepazudušās zināšanas par to pielietojumu. Lūk, seši Latvijas superaugi, ko iesaka fitoterapeits Artūrs Tereško!
    1. Asinszāle. Tas ir ļoti iedarbīgs augs. Uzmundrina un palīdz saražot serotonīnu un oksitocīnu – hormonus, kas labi palīdz pret depresiju un labi iespaido visu organismu kopumā. Arī adaptogēns – palielina nespecifiskās pretestības spējas visiem nelabvēlīgiem apstākļiem – aukstumam, karstumam, stresiem. Lieto mazās devās, apmēram šķipsniņu dienā, ieberot mazliet asinszāles drogas pie jebkuras tēju kombinācijas citām tējām. Lieto gan divšķautņu, gan četršķautņu asinszāli.
      Asinszāle
      Asinszāle
    2. Ugunspuķe. Gan labi nomierina, gan palīdz pret gremošanas sistēmas problēmām. Un vienlaikus dod labu enerģijas devu. Un garšīga! Šaurlapu ugunspuķes ziediņus lieto, aplejot ar verdošu ūdeni, bet lapas fermentē  –  sablīvē māla podiņā un liek saulē, lai uzkarst. Kad uzkarsušas, mainījušas krāsu un smaržo pēc ziediem, augļiem un skābbarības, tad izklāj plānā kārtiņā un liek krāsnī un strauji izžāvē. Aplej ar verdošu ūdeni un dzer.
      Ugunspuķe
      Ugunspuķe
    3. Vilkābele. Lieliski ārstē gan sirds, gan nervu kaites. Ar tās auglīšiem var ārstēt pat mirdzaritmiju. Vilkābelei dziednieciski ir gan augļi, gan ziediņi un lapas. Augļi stimulē sirdsdarbību (bet nav lietojami lielā daudzumā!), – gatavo gan tējas uzlējumu, gan tinktūru, gan novārījumu. Ziedu tēja labi palīdz pret nervozitāti. 
      Vilkābele
      Vilkābele
    4. Lielais dadzis. Iedarbīgs asins tīrītājs, tā sakņu preparāti palīdz pret visādām ādas kaitēm. Ja grūti pazemināt temperatūru, labi noder dadža sēklu novārījums.
      Lielais dadzis
      Lielais dadzis
    5. Kosa. Šis augs labs ne tikai nierēm, bet arī matu veselībai un nostiprināšanai. Kosa satur silīcijskābi, kuras mums organismā ļoti pietrūkst, un uzkrāj selēnu, kura arī mums trūkst. Kosai ir pusotra metra dziļa sakne, tāpēc tā spēj uzsūkt minerālvielas no augsnes dziļākajiem, vēl nenoplicinātajiem slāņiem.
      Kosa
      Kosa
    6. Pelašķis. Labi palīdz gremošanas sistēmai, labi sadziedē brūcītes. Ārstē klepu. Lieto gan tējā, gan saberztu pelašķu ziedu pulverīti (vai pirkstos saberztus svaigus ziediņus) tieši uz brūcēm.
      Pelašķis
      Pelašķis

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē