• 3 svarīgi jautājumi par dārza mulču

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    22. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock, Maria Evseyeva
    Mulča ļauj augam justies gandrīz kā brīvā dabā, kur zemi sedz lapas, skujas, zariņi. Tā rada augiem labvēlīgākus augšanas apstākļus – mazina nezāļu konkurenci, karstā laikā kavē mitruma iztvaikošanu un pasargā augu saknes no izžūšanas, bet lietainā laikā aizkavē augsnes eroziju jeb izskalošanos. Izklausās gandrīz pēc brīnumlīdzekļa, vai ne? Tomēr ir dažas lietas, kas jāņem vērā, pirms ķerties pie dobju mulčēšanas.

    Konsultē Dr. biol. Anta Sparinska: agronome, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes docente, Bulduru Tehnikuma projektu vadītāja.

    3 jautājumi par mulču

    1. Vai mulča patiks visiem augiem?
      Mulču novērtēs gandrīz visi augi. Izņēmums ir gurķi, lavandas un daudzas viengadīgās puķes, kam patīk, ka saulīte sasilda augsni ap saknēm. Jāmulčē nav arī akmeņdārza augi, kuriem patīk siltums un sausums.
    2. Kā mulču pareizi uzklāt?
      Uzklājot mulču, augsne vispirms kārtīgi jāsalaista un arī vēlāk ilgos sausuma periodos jāuzmana, vai tā apakšā nav izžuvusi. Ja mulču uzbērsi uz sausas zemes, mitrums sliktāk nokļūs līdz augu saknēm.
    3. Kā mēslot mulčētas dobes?
      Veidojot jaunu dobi, pirms mulčēšanas vispirms augsnē jāiestrādā pamatmēslojums. Vēlāk, dodot papildmēslojumu, mulču parušini nost vai lieto šķidro mēslojumu, pārliecinoties, ka barības šķīdums nonāk līdz augu saknēm. Citādi barības vielas var palikt tikai mulčā, kur mikroorganismi tās pārstrādās, un tās līdz augam nemaz netiks.

    Vairāk par mulču un tās veidiem lasi šajā rakstā! 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē