•  3 padomi gladiolu audzēšanā

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    9. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Mazs skolnieciņš ar lielu gladiolu rokās ir septembra ikona. Bet kā rīkoties, lai izdotos šādas varenas gladiolas izaudzēt savā dārzā? Lūk, trīs universāli padomi gladiolu audzēšanā.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Gladiolu audzēšanas pieredzē dalās Laimonis Zaķis:

    • Gladiolu un īrisu selekcionārs ar 40 gadu stāžu.
    • Autors ap 200 gladiolu šķirnēm, daudzas atzītas starptautiski.  
    • Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības prezidents.

    3 padomi gladiolu audzēšanai 

    1. Optimālais komplekts, kas vajadzīgs gladiolai: svaiga zeme, atklāts lauks, saule, kur ātri nožūst rasa. Augsnes sastāvs nav tik būtisks – esmu audzējis gan smiltiņā, gan mālā –, bet vajag stādīt tikai veselus, nebojātus bumbuļsīpolus.
    2. Regulāri atjaunot šķirni no vairsīpoliņiem, ja to gribi saglabāt dzīvotspējīgu. Katru gadu kaut nedaudz tos vajag iesēt. Jo lielais bumbuļsīpols, kuru vēl joprojām daži meklē pēc principa jo lielāks, jo labāks, pēc četrām piecām sezonām ir galīgi deģenerējies, no tāda sanāk greizas, šķības ziedvārpas, gladiola ātrāk saslimst, un reizēm tāds liels sīpols pat neuzdīgst. Deģenerējas tāpēc, ka gladiola visu laiku atjaunojas no viena un tā paša sīpola. Ar katru gadu tas kļūst lielāks, plakanāks, ar ļoti lielu sakņu valnīti apakšā, krunkains, dzen vairākus asnus, nāk vairāk dzinumu, katrs uz savu pusi liecas slīpi un dod līkas vārpas. Liels sīpols  ir labs, ja tas ir augsts, apaļš, spīdīgs, gluds un apakšā sakņu valnītis, no kur nāk sakņu aizmetņi, ir minimāls.
    3. Ar tripsi jācīnās!

    Mazliet par norakšanu

    Pēc noziedēšanas vai zieda nogriešanas gladiolu sīpolus vajadzētu vēl vismaz divas trīs nedēļas paturēt zemē. Lielu kļūdu izdara tie, kuri ļauj ziedēt līdz pēdējām brīdim, domājot: «O, varbūt vēl uzziedēs!» Rok laukā vai nu ar tikko noziedējušu, vai pat vēl neizziedējušu vārpu, kad sīpols ir mazs, jo nav uzkrājis barība rezerves. Viņi arī visbiežāk sūdzas, ka sīpoli ziemā izkalst. It sevišķi, ja glabā nepiemērotā temperatūrā. Es, piemēram, septembra vidū, kuras vārpiņas starp lapām parādās, uzreiz nolaužu. Līdz ar to bumbuļsīpols izaug vismaz par trešo daļu lielāks un ir smuks, apaļš.

    Vairāk par gladiolu audzēšanas knifiem un skaistākajām šķirnēm lasi šajā rakstā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē