• Sekss ar bosu jeb erotisko sapņu tulks

    Sekss
    Ieva Ozoliņa
    Ieva
    Ieva
    30. decembris, 2023
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai arī tev tā ir gadījies – samulsušai un pietvīkušai pamosties nakts vidū un neizpratnē sev jautāt: tā, kas tas tikko bija? Jo tikko esi redzējusi pavisam neparastu sapni ar pikantu un pārsteidzošu scenāriju. Kāpēc redzam šādus dīvainus erotiskus sapņus, un ko mums tādējādi cenšas pavēstīt zemapziņa?

    Pamostoties no erotiska sapņa, izjūtas var būt dažādas: varbūt jūties kā izrauta no baudpilnas un jutekliskas fantāziju pasaules, bet varbūt gluži pretēji – tev jāatgūstas no šausminoša murga. Pētījumi liecina, ka aptuveni 80% cilvēku miegā piedzīvo seksuāla rakstura sapņus. Lielākoties tas notiek miega aktīvajā jeb REM fāzē.

    Erotisko sapņu laikā vīriešiem var būt erekcija, bet sievietēm ķermenis reaģē ar elpošanas paātrināšanos, asins pieplūdumu makstij, vaginālo muskuļu aktivitāti. Mīlēšanās sapnī abus dzimumus var novest arī līdz fiziskai kulminācijai orgasma veidā bez partnera klātbūtnes.

    Kāpēc mēs sapņojam?

    Pastāv vairākas teorijas, kāpēc mēs sapņojam. Piemēram, psihoanalīzes pamatlicējs Zigmunds Freids bija pārliecināts, ka sapņojot mums ir iespēja piepildīt savas dziļākās vēlmes un vajadzības. Savukārt psihoanalītiķis Ernests Hartmans apgalvoja, ka sapņi darbojas kā pašterapijas veids, palīdzot tikt galā ar traumatiskiem notikumiem, ikdienas raizēm vai depresiju, bet amerikāņu psihologs Harijs Fiss uzskatīja, ka sapņu mērķis ir palīdzēt atrisināt reālajā dzīvē piedzīvotās problēmas.

    Kura teorija ir vispareizākā? Uz to viennozīmīgas atbildes nav, taču skaidrs ir viens – sapņi ir kā vārti uz mūsu zemapziņu. Un zemapziņa funkcionē kā milzīga bibliotēka ar neierobežotu telpu un ietilpību, kur glabājas informācija par visu, kas ar mums dzīves laikā notiek. Mūsu pieredzes, vēlmes, domas, sajūtas, pārdzīvojumi, iekšējie konflikti un arī traumas zemapziņā tiek noglabāti gluži kā grāmatas bibliotēkā, un sapņa laikā mums izdodas tām piekļūt.

    Tieši tāpēc viena cilvēka grāmatu krājumā var atrasties skaisti romāni par mīlestību un laimi, bet cita cilvēka iekšējā bibliotēkā – stāsti par nāvi, traģēdijām, sāpēm, un tas viss caur dažādiem sižetiem izpaužas nakts sapņos.

    Erotisko sapņu nozīme

    Arī par to, kāpēc mēs redzam seksuāla rakstura sapņus, ir vairākas teorijas. Visbiežāk tiek minētas divas. Viena teorija vēsta, ka nesakarīgus un pagalam jocīgus sapņus mēs ik pa laikam redzam tāpēc, ka mūsu smadzenes mēģina izprast un salikt pa plauktiņiem visas tās dažādās domas, kas dienas laikā mums iešaujas prātā, sasaistot tās ar mūsu pieredzi un atmiņām. Un tas nozīmē, ka sapņiem – arī erotiskajiem – būtībā nav nekādas dziļākas nozīmes, tie vienkārši ir ikdienas aktivitāšu un mūsu iztēles blakusprodukts.

    Savukārt otra teorija balstīta uz atziņu, ka zemapziņa šos sapņus mums dod ne jau tāpat vien, bet, lai palīdzētu tikt galā ar emocijām, it īpaši ar tām, kuras mēģinām apspiest. Piemēram, ja jūties nobijusies, izmesta ārā no savas komforta zonas vai esi piedzīvojusi pazemojumu, šīs izjūtas caur sapņiem atspoguļo zemapziņa. Ja ar negatīvajām pieredzēm tu apzināti nespēj tikt galā, zemapziņa par to atgādinās caur sapņiem, visbiežāk – simbolu veidā. Tātad visbiežāk sapnim ir kāds neapzināts vēstījums, kuru atkodējot vari nonākt pie svarīgām atziņām par sevi un savu dzīvi.

    Sapnis kā metafora

    Ja pieņemam otro teoriju par sapņiem, tad, pievēršot apzinātu uzmanību erotiskajiem sapņiem un analizējot tos, mums ir iespēja uzzināt vairāk par savu seksuālo enerģiju, pašreizējām attiecībām un par savu attieksmi pret seksu vispār. Ir cilvēki, kuri savus sapņus apzināti atsauc prātā, regulāri pieraksta un, strādājot ar tiem terapeitiski, gūst dziļāku ieskatu par norisēm savā zemapziņā. Sapņi ar mums runā metaforām, tēliem un simboliem pilnā valodā, tāpēc arī tie uztverami kā metaforas dažādām dzīvē pieredzētām situācijām un emocijām.

    Ja izdodas atšifrēt savus erotiskos sapņus, tie var izgaismot, kā patiesībā jūtamies saistībā ar kādu notikumu vai cilvēku, vai atklāt, kādus šķēršļus dzīvē, kurus vajadzētu pārvarēt.

    Piemēram, ja sapnī redzi, ka tev nekādi neizdodas pabeigt dzimumaktu, tas, iespējams, norāda ne jau uz to, ka tev ir kādas problēmas ar seksualitāti, bet gan uz to, ka tu nespēj pabeigt kādu svarīgu darba vai dzīves projektu, un tas tevi nomāc. Savukārt draisks sapnis par mīlēšanos ar kādu, kurš nav tavs dzīvesbiedrs, nebūt nenozīmē, ka tu vēlētos būt neuzticīga savam partnerim.

    Varbūt tas atspoguļo tavu vēlmi pēc jauna un svaiga posma savā dzīvē – pēc darbavietas vai profesijas maiņas vai, piemēram, pēc bērniņa ienākšanas ģimenē. Protams, ne visi erotiskie sapņi ir patīkami, daži var būt pat pretīgi un radīt kaunu vai riebumu. Seksuālie sapņi, kuros jūties vardarbīgi ietekmēta, var norādīt uz iepriekšēju pieredzi, kad kāds ir pārkāpis tavas robežas, izvirzījis tev neadekvātas prasības vai emocionāli aizskāris.

    Ko es patiesībā vēlos?

    Seksualitāte un seksuālie sapņi ir pavisam dabiska un veselīga mūsu dzīves sastāvdaļa, tamdēļ no šiem sapņiem nav nedz jākaunas, nedz jābīstas. Ja šie sapņi tomēr sāk izteikti traucēt vai atkārtoties pārāk bieži, iespējams, ir vērts apmeklēt psihoanalīzes speciālistu, ar kuru kopā nepatīkamos, trauksmes pilnos murgus iespējams izskaidrot. Bet visos citos gadījumos par tiem vienkārši jāaizmirst vai arī jāizmanto par instrumentu, kas palīdz sevi labāk apzināties un izzināt, izprast savas jūtas un iekšējās vēlmes.

    Sapnis vienmēr jāuzlūko kontekstā ar savu reālo dzīvi – kas šobrīd ar mani notiek?

    Ar ko esmu neapmierināta? Kas man varētu palīdzēt justies labāk? Ko es vēlētos mainīt savā dzīvē? Ko es patiesībā kvēli vēlētos piedzīvot? Iespējams arī, ka caur erotisko vēlmju sapņiem tu apjautīsi, ka ilgojies pēc cita veida un cita līmeņa seksuālās tuvības. Un tad tā ir būtiska tēma, par kuru ir vērts atklāti runāt ar savu mīļoto.

    Tipiskākie erotiskie sapņi

    Kā tos psiholoģiski interpretēt

    Protams, mēs katrs esam unikāls, un unikāli ir arī mūsu sapņi – tajos ir neatkārtojamas situācijas un sajūtas. Arī seksuāla rakstura sapņi var ietvert tavas biogrāfijas motīvus – attiecības ar vecākiem, seksuālo pieredzi dažādos dzīves posmos, attiecības ar esošo partneri utt. Tomēr sapņu scenāriji mēdz atkārtoties – droši vien daudzas mums regulāri vai vismaz reizi dzīvē sapnī redzējušas, piemēram, mīlēšanos ar bijušo partneri vai seksu ar priekšnieku. Lūk, daži scenāriji, kas var noderēt par piemēru, kā interpretēt sapnī redzēto.

    Sekss ar bijušo partneri

    Lai skaidrotu šo sapni, nepieciešams apjaust, cik bieži tavos sapņos ir šāds scenārijs. Svarīgi arī, cik ilgs laiks pagājis kopš šķiršanās ar iepriekšējo partneri. Šāds sapnis varētu nozīmēt gan to, ka tev ir sarežģīti pierast pie jaunās otrās pusītes, gan arī to, ka ieilgušas sēras, kas saistītas ar šķiršanos no iepriekšējā partnera. Ja šķiršanās brūces vēl ir svaigas, tev vienkārši ir jādod sev laiks, lai pierastu pie jaunām attiecībām, jaunas seksuālās pieredzes. Taču, ja ir pagājuši vairāki mēneši vai pat gadi, iespējams, ir pamats sākt nopietni domāt par to, kas tevi neapmierina un nepiepilda pašreizējās attiecībās.

    Mīlēšanās ar priekšnieku

    Protams, var būt tā, ka šo sapni redzi tāpēc, ka tava uzņēmuma vadītājs tiešām ir seksuāli pievilcīgs.

    Tomēr ne vienmēr šāds sapņa scenārijs nozīmē, ka ilgojies pēc kaislīga dienesta romāna savā darbavietā.

    Iespējams, tas liecina par tavu profesionālo izaugsmi, par to, ka tavai karjerai pienācis laiks virzīties uz priekšu, ka tevī ir tendence ieņemt līderes vietu, dominēt darba attiecībās.

    Neuzticība

    Ja sapnī piekrāp savu dzīvesbiedru ar kādu citu, pamostoties tevi, visticamāk, pārņems vainas izjūta vai bažas par to, ka neesi pietiekami laba partnere. Savukārt, ja nosapņosi pretēju scenāriju – ka pieviltās lomā esi tu pati –, tas var radīt reālu satraukumu par to, vai partneris paslepus nav uzsācis kādu dēku. Taču visdrīzāk šādi sapņi liecina par kādām neatrisinātām problēmām attiecībās un vēsta par tavām bailēm, nedrošību vai varbūt neuzticēšanos partnerim.

    Sekss ar labāko draudzeni

    Ja vien neesi homoseksuāla, sapnis par seksu ar sava dzimuma pārstāvi var šķist kaunpilns un dīvains, taču maz ticami, ka tas varētu atspoguļot tavas apspiestās, patiesās vēlmes. Iespējams, tā sapnī savdabīgā veidā atspoguļojas emocionālā tuvība, kas jūs abas ar draudzeni saista, vai arī konflikts starp tavas personības sievišķīgo un vīrišķīgo daļu.

    Izvarošana

    Vardarbīgi scenāriji sapnī var būt šausminoši, un visbiežāk no tādiem sapņiem pamostamies, aukstiem sviedriem klātas. Sapnis var būt simbolisks atspoguļojums tam, kas notiek reālajā dzīvē, kur kādā jomā, iespējams, arī savā ziņā jūties bezspēcīga, dusmīga, pazemota, baiļu pilna. Piemēram, tad, ja tev ir terorizējošs priekšnieks, ja cīnies ar depresiju, ja tev ir attiecības, kuras vēlies, bet nespēj pārtraukt.

    Caur sapņiem, kuros tevi izvaro, zemapziņa, iespējams, ziņo, ka pār kaut ko savā dzīvē esi zaudējusi kontroli un ka vēlies atgūt spēku.

    Incests

    Asinsgrēks jeb dzimumattiecības starp tuviem asinsradiniekiem ir vieni no nepatīkamākajiem sapņiem, kādus vari piedzīvot. Pamodusies no tāda sapņa, tu, visticamāk, esi stāvās šausmās. Taču tas, ka esi nosapņojusi seksu ar vecākiem vai brāli, nenozīmē, ka zemapziņas līmenī viņi tev šķiet seksuāli pievilcīgi. Šādi sapņi mēdz atspoguļot spriedzi ģimeniskajās attiecībās, tavus pārdzīvojumus par to, ka attiecības kļuvušas emocionāli attālinātas, vēlmi pēc pieņemšanas, dziļas piedošanas attiecībās ar tuvo cilvēku. Vēl viens izskaidrojums tādam sapnim var būt tevis pašas pāreja citā dzīves posmā vai kļūšana par māmiņu.

    Grupveida orģijas

    Ja sapnī redzi, ka piedalies grupveida seksā, tas var nozīmēt, ka reālajā dzīvē tev visa ir par daudz, tu esi uzņēmusies pārāk lielu atbildības nastu, tev nemitīgi jātiek galā ar daudziem uzdevumiem, nespējot koncentrēties uz galveno, tu jūties pārslogota un izdegusi. Šāds sapnis var liecināt, ka zemapziņa vēsta par nepieciešamību mazliet piebremzēt, palēnināt savu ikdienas tempu, padarīt savu dzīvi vienkāršāku.

    Sekss ar slavenību

    Sapnī tev ir sekss ar kādu fiziski pievilcīgu aktieri vai dziedātāju – to droši vien nācies piedzīvot daudzām. Varbūt tas tiešām ir tavu fantāziju piepildījums, bet var būt arī tā, ka šis sapnis atspoguļo tavu apzināto vai neapzināto vēlmi pašai gozēties slavas zenītā un būt populārai vai nostiprināt savu sociālo statusu un gūt panākumus.

    Sapņu izpratnes instrukcija

    1. Der ieviest sapņu dienasgrāmatu un turēt to uz naktsskapīša, lai, pamostoties nakts vidū vai no paša rīta, uzreiz varētu pierakstīt sapnī redzēto. Nevajag atlikt to uz vēlāku laiku, jo dienas gaitā sapnī pieredzēto bieži vien aizmirstam. Jo biežāk sapņus pierakstīsi, jo arvien labāk sāksi tos atcerēties.
    2. Redzēto sapni pieraksti tagadnes formā – mēģini to restaurēt kaut vai pāris teikumos, ietverot spilgtākās detaļas, tēlus vai atslēgvārdus. Raksti visu, kas ienāk prātā, kaut vai tikai atsevišķus fragmentus, kurus atceries. Piefiksē arī to, kādas izjūtas tev bija sapnī un vai tās bija saglabājušās arī ilgāk, kā arī vai tās ietekmēja tavu reālo dzīvi.
    3. Piešķir savam sapnim nosaukumu, ietverot tajā nozīmīgākos tēlus. Un mēģini saviem vārdiem paskaidrot, ko tas varētu nozīmēt. Savā tulkojumā ieraudzīs jaunus atslēgvārdus, emocionālo nokrāsu, kas palīdzēs izprast, par kādām dziļākām iekšējām sajūtām varētu liecināt sapnis.
    4. Savus sapņus šķetināt vari tikai tu pati, jo zemapziņa caur sapni ar tevi runā simbolos, kuru nozīmi un asociācijas vari zināt tikai tu – neviena sapņu tulkošanas vārdnīca un arī neviena tuva draudzene te palīdzēt nespēj, jo nevar zināt patieso tava sapņa nozīmi.

     

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē