• Ar masāžām uzmanīgi – ka nesagandē veselību!

    Labsajūta
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    24. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Hipokrats, medicīnas tēvs, 5. gadsimta sākumā rakstīja: «Ārstam ir jābūt pieredzei daudzās jomās, bet noteikti berzēšanā.» Viņš domāja – masāžu. Uzzini vairāk par ārstneicisko masāžu, izlasot sarunu ar sertificētu masieri Mariju Livčāni-Rodzeviču.

    – Lūdzu, piemēru, kad masāža palīdz…

    – Paciente kabinetā ienāk, gar sienu turēdamās, viņai ir kakla skriemeļu spondiloze, reibst galva… Sastādu masāžas recepti – klasisko masāžu ar bankām vai ar segmentiem (pa skriemeļiem), vai ar vāciņu, un, kad ceturtajā masāžas reizē kundze nāk uz procedūru jau viena, vīrs viņu vairs nepavada, gar sienām neturas, tu redzi, kāds efekts ir masāžai.

    – Sociālajos tīklos bieži vaicā: «Vēlos aiziet uz ārstniecisko masāžu, varbūt ir labas atsauksmes par kādu konkrētu masieri?» Ar ko atšķiras laba masāža no ne tik labas?

    – Ar to, ka masāžu veic ārstniecības persona, nevis cilvēks, kurš vakar bija diriģents vai trolejbusa vadītājs un ar medicīnu praktiski nav bijis saistīts, toties beidzis masieru kursus, kurus rīko dažādas firmas pie spa saloniem, kas ražo masierus nemediķus.

    Latvijas Fizikālās medicīnas asociācija uzskata, ka šie kursi nav nopietni ņemami, un izsniegtos diplomus neatzīst.

    Tās vairāk ir praktiskās nodarbības, kurās kursanti masē cits citu un beigās saņem diplomu, taču tas nedod tiesības strādāt par masieri medicīnas ie­stādēs.

    Neesmu pret pindu masāžu, kad ar tējas maisiņiem braukā pa ādu, neesmu ne pret šokolādi, ne pret jogurtu, zemenēm, medu, karstiem un aukstiem akmeņiem, bet – tā nav ārstnieciskā masāža, tā ir vairāk relaksējoša, ādai, labsajūtai, vairāk garam.

    Protams, ja piekrīt viedoklim, ka vairumam slimību pamatā ir stress, tad var arī pieņemt, ka šāda relaksējoša, maiga, glāstoša masāža, radot labsajūtu un mazinot hronisku un akūtu stresu, novērš slimības sākumu.

    Taču, ja ir jau reāla problēma – iesaldēts plecs, kad tu nespēj saķemmēt matus vai pacelt krūzīti, tad jāmeklē mediķis, kas nodarbojas ar ārstniecisko masāžu.

    Tā nav bērnu spēle, bet ļoti nopietna ārstēšanas metode. Proti, mēs ar masāžu ne tikai uzlabojam asinsriti, limfas riti un atbrīvojam saspringtos audus un muskuļus, bet īstenībā iedarbojamies uz visu organismu. Masāžas rezultātā asinis no iekšējiem orgāniem pieplūst ādai un muskuļiem, paātrinās venozā asinsrite.

    Perifērie asinsvadi paplašinās, tiek atvieglots sirds darbs, sirdij palielinās asiņu izsviešanas spējas un uzlabojas paša sirds muskuļa apgāde ar asinīm.

    Samazinās asiņu stāze, audi vairāk uzņem skābekli. Masāžai piemīt arī izteikta reflektora iedarbība – tā izraisa refleksu pastiprināšanos. Piemēram, atkarībā no dauzīšanas vai vibrācijas frekvences un amplitūdas asinsvadi var sašaurināties vai paplašināties, samazinās sirdsdarbības frekvence un ievērojami pazeminās asinsspiediens.

    Masāža ļoti būtiski ietekmē arī limfātisko sistēmu, kas apkalpo starpšūnu telpu.

    Tai tāpat kā asinsritei ir savi kapilāri, kas apvienojas limfvados, un tie iet cauri limfmezgliem, kuros veidojas limfocīti – baltie asinsķermenīši, kas organismu pasargā no infekcijām. Taču limfas kustība audos un pa limfvadiem norit ļoti lēni: pilns asins apriņķojums notiek 20–25 sekunžu laikā, bet visa limfa izmet loku. Savukārt masāža paātrina limfas teces ātrumu, līdz ar to palielina pieplūstošo barības vielu daudzumu masējamiem audiem, atbrīvo šūnas no vielmaiņas starpproduktiem un galaproduktiem.

    Atšķirības starp masieriem… Pirmkārt, masieris, kas ir ārstniecības persona, pirms masēšanas obligāti pavaicās, kāds jums ir asinsspiediens.

    Vai jums nav vairogdziedzera problēmas? Sievietei noteikti jautās, kad viņa pēdējo reizi bijusi pie ginekologa. Vīriešiem pēc četrdesmit gadiem, kas sūdzas par jostas un krustu daļas muguras sāpēm, – kad viņš pēdējoreiz bijis pie urologa.

    Jebkura ginekoloģiska problēma vai vīriešiem uroloģiska problēma rada tieši to pašu klīnisko ainu – jostas un krustu daļas sāpes, ko, piemēram, diska trūce, un ir jāprot to saredzēt, sadzirdēt no pacienta stāstītā. Vai arī – sprands sāp… Tad obligāti vajag zināt, vai nav vairogdziedzera problēmas, un, ja ir, tad masieris priekšdaļu neaiztiek. Kā es studentiem mācu: masāža ir indicēta vienmēr, visos rehabilitācijas posmos – ja tā nav kontrindicēta. Atslēgas vārds – kontrindicēta.

    – Ko ar masāžu iespējams sagandēt?

    – Visu! Paaugstināta temperatūra un drudzis ir kontrindikācija – stāvoklis, kad nedrīkst masēt. Akūtas, nezināmas sāpes, asiņošanas draudi arī ir kontrindikācija. Bet vispār ir absolūtās un relatīvās kontrindikācijas. Audzēju nedrīkst masēt, bet jāskatās, kur tas atrodas: piemēram, ja bijusi mioma, kāpēc nedrīkstētu masēt sprandu?! Var masēt.

    – Un ja akūti sāp mugura?

    – Teorētiski nedrīkst masēt. Bet, kad man pašai sarāva krustus, pirmais, ko izdarīju, ar sāpēm aizgāju uz darbu un palūdzu, lai kolēģe izmasē krustus, ieziež ar siltu smērīti. Jo es, piemēram, zinu, ka man tur nav diska trūces. Un – tiklīdz uzlabojas asinsrite, limftece, tas viss arī atsāpina.

    Jāprot izvērtēt situācijas, kad vispirms jādodas pie neirologa, lai uzsāktu ārstēšanos , un tikai tad, kad akūtais iekaisums mazināts, var uzsākt masāžu.

    Riska zona numur viens ir kakla daļa. Atceros gadījumu, kad kāds pacients ieradās Stradiņos un rokas viņam kā pīckas karājās gar sāniem. Cilvēkam bija lauzti kakla skriemeļi, viņu izoperēja, bet pacients tā arī neatzinās, kas viņam to manuālo terapiju kaklam bija veicis…

    – Bet manuālā terapija ir atļauta metode!

    – Ārstnieciskā, klasiskā masāža ir kā baldriāna pilieni, bet manuālā terapija, ja to veic speciālists, – jau morfijs. Ja palīdz baldriāns, cilvēku nekad ar morfiju neārstē!

    – Kādreiz pēc klasiskās masāžas galva reibst…

    – Varbūt pārdozēja – par ilgu vai par spēcīgu. Tāpēc arī ir pirms masēšanas jāievāc anamnēze, vai ar kakla skriemeļiem viss kārtībā, jāiztestē muskuļi, ko mēs drīkstam, ko nedrīkstam darīt, un, ja masāža ir par stipru, protams, cilvēkam kļūst sliktāk, nevis labāk.

    Kādreiz, kad klasiskajai masāžai pievieno banku masāžu – ar banku pabraukā pa ādu, kas izcili atbrīvo saspringto muskuļu maliņas –, tad kādu mirkli var būt sajūta, ka pacelies piecus centimetrus virs zemes.

    Citreiz pacienti saka: it kā tukšā kuņģī būtu šņabīti ierāvis.

    Bet tas ātri pāriet. Arī, ja cilvēks sen nav masējies, pirmajā, otrajā reizē, kad uzsāk masāžas kursu, mēs liekam rumpim, muskuļiem strādāt pareizi, un tas pretojas – tad var būt veselības problēmas paasinājums. Bet par šīm niansēm pacients jābrīdina, lai viņš lieki nesabaidās. Es parasti saku: «Var būt tā un tā, un tā, bet speciāli negaidiet, varbūt nemaz tā nebūs.»

    – Meita mammai grib uzdāvināt vienu masāžiņu…

    – Tad uz salonu!

    Man arī tagad ir divi klienti – vīrs un sieva –, un viņi vēlas pierakstīties uz masāžu, bet laika pietiekot vien divām reizēm. Es viņus neapņēmos masēt. Jo – es tagad tajās divās reizēs visu sakustināšu, saaktivizēšu, un, ja nu problēma paasināsies, cilvēks teiks: «Marija kaut ko neforšu man sadarīja…» Negribu tā! Attieksmei pret ārstniecisko masāžu jābūt kā pret antibiotikām: ja zini, ka trīs vai piecas dienas zāles nelietosi, tad nav ko lieki zarnas bojāt!

    – Kāds ir ideālais masāžu kursa ritms?

    – Pirmās piecas reizes katru dienu. Vai arī, ja gados vecāks cilvēks, ap astoņdesmit, tad ik pārdienas, jo viņa organisms strādā citādi.

    Pēc piecām reizēm pirmajās divās brīvdienās jau sagaidāma kaut kāda atbildes reakcija, pacients jūt uzlabojumu. Un tad, ja viņam galīgi nav laika, var masēties ik pārdienas, vai varbūt vēl tikai divas reizes un pietiek.

    Tas arī masierim jāsajūt. Nav obligāti vajadzīgas desmit vai divdesmit reizes.

    Esmu pacientiem teikusi: «Mēs varam beigt masēties,» lai gan ir tikai astotā reize. – «Jūs ko, mani vairs negribat?!» – «Nē, es savu darbiņu jau esmu izdarījusi. Zinu, ka viss, pietiek. Atstājiet to naudu citai reizei, kādam masāžu kursam vēlāk.»

    – Cik ilgi efekts saglabājas?

    – Kā kuram. Atkarībā no dzīvesstila. Krustiem veiktās masāžas efekts turas ilgāk. Kakla un plecu joslai – mazāk. Šajā zonā galvenais ir trapecmuskulis, kas notur vietā lāpstiņas un atrodas abās skausta pusēs (stabilizē galvu, kad kakls noliekts uz priekšu), bet lejā sasniedz muguras vidusdaļu. Trapecmuskulis ir tas, kas sakrāj visu – darbu, priekus, bēdas, visus nedarbus, to tagad dēvē par sociālo muskuli, un tā tas īstenībā arī ir.

    – Un ja grib masēties profilaktiski?

    – Tad kursa veidā un reizi nedēļā profilaktiski, tam būs jēga. Ar ko masāža forša, ja to veic regulāri? Cilvēks parasti krāj un sakrāj to savu problēmu un, kad kļūst pavisam slikti, ēd tabletes. Bet masējoties tu bez ķīmijas tiec galā. Kā man pacienti bieži prasa: «Kad nākamreiz atnākt?» – «Kad jutīsiet, ka rīt būs slikti, tad šodien jums jau jāatnāk.»

    – Vai masāžai ir kaut kā īpaši jāgatavojas?

    – Tikko paēdis nedrīkst masēties, pēc labām pusdienām jāpaiet vismaz pusotrai stundai. No rīta tukšs kuņģis – arī nedrīkst masēt, brokastis mazliet jāieēd.

    – Un kas pēc masāžas būtu labi?

    – Mazliet pagulēt – tad veselības kontā ir piecdesmit procenti klāt, noteikti. Daudzi pacienti stāsta, ka viņi, piemēram, pēc masāžas savā mašīnā piecpadsmit minūtes, pusstundiņu atlaižas un tad brauc tālāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē