• VIDEO: Kā vienkārši pagatavot garšās bagātu veģetāru ēdienu?

    IEVA dzīvo zaļi
    Ilze Klapere
    28. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Pavārs Jānis Kairis piedāvā recepti un gatavošanas knifus ļoti vienkāršam, garšās bagātam un arī acīm tīkamam veģetāram ēdienam, kas ir sātīgs un piemērots visai ģimenei!

    Ja nav paša izaudzētas ražas (un nupat jau tā iet uz beigām pat īpaši labi piemērotos pagrabos), dārzeņi ir visiem pieejami un salīdzinoši lēti arī veikalos un tirgos. Stāsta JĀNIS KAIRIS, kurš ikdienā gatavo ēst bērnudārzā.

    "Tirgū var izvēlēties dažādus dārzeņus, garšaugus un zaļumus – viss vienkopus un labi pārskatāms. Var, protams, apmeklēt gan tirgu, gan lielveikalu, jo veikalos atsevišķiem dārzeņiem bieži ir izdevīgas akcijas cenas. Zaļumu ziņā gan noteikti uzvar tirgus – izvēle ir krietni plašāka, zaļumi svaigāki un arī cena – patīkamāka.

    Šādi, krāsnī ceptus, varam dārzeņus un sakņaugus baudīt veselīgā veidā, un no bagātīgās pannas ikviens lielais un mazais var izvēlēties sev tīkamākos dārzeņus – daudzveidība uzturā ir ieteicama!

    Zināms, ka dārzeņos nav tauku un lieku kaloriju, bet tas pat nav galvenais iemesls, kāpēc diētas ārsti dārzeņus iesaka ēst daudz. Dārzeņos ir pat 90–95% ūdens, taču atlikušos procentus veido ļoti vērtīgas vielas, un tās ir ne tikai minerālvielas un vitamīni, bet arī flavanoīdi – likopēni, luteīni un citi dabīgie antioksidanti, kuri ir vitāli nepieciešami organisma imunitātei, aizsardzībai pret brīvajiem radikāļiem utt. Jo lielāka būs dārzeņu dažādība, jo vairāk vērtīgo vielu uzņemsim.

    Cepot dažādus dārzeņus un saknes vienā pannā krāsnī pietiekami augstā temperatūrā, nevajag raizēties, ka dārzeņiem ir dažādas struktūras – mīkstākos (paprika, cukini, baklažāns u.c.) var sagriezt lielākos gabalos, cietākos (burkāni, bietes, kāļi u.c.) plānākos un mazākos, tad visi izcepsies reizē.

    Sastāvdaļas:

    • 2 vidēji burkāni
    • 5–6 nelieli kartupeļi
    • 2 nelielas bietes (labāk cilindriskas)
    • 2 paprikas
    • 1 mazs ziedkāposts
    • 1 liels sarkanais sīpols
    • 3 ēdamkarotes olīveļļas
    • 2 ķiploka galviņas
    • Sāls, svaigi malti melnie pipari

    Kas jādara?

    1. Dārzeņus nomazgā, ko vajag – nomizo, ko ne, atstāj ar visu mizu.
    2. Sagriež gabalos – burkānus stienīšos, kartupeļus gareniski uz pusēm, bietes ripās un vēl uz pusēm, papriku gareniski 3–4 daļās (arī iztīra sēklas), ziedkāpostu sadala palielās rozetītēs.
    3. Visus sagatavotos dārzeņus ber lielā bļodā, pārlej olīveļļu, pieber sāli, piparus un ar rokām visu apmaisa, lai labi ieeļļojas.
    4. Kārto uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru.
    5. Sīpolu sagriež 6 daivās, ķiploku galviņām nogriež virsiņas – gan sīpolu daivas, gan ķiploku galvas iekārto pannā starp citiem dārzeņiem un arī pārkaisa sāli un pārslaka ar eļļu (ķiplokiem uz virsiņām var uzlikt pa sviesta piciņai).
    6. Vēl var pa virsu dārzeņiem uzlikt kādu rozmarīna vai timiāna zariņu.
    7. Tad šauj cepešplātni 200–220 grādos sakarsētā krāsnī uz 15–20 minūtēm (krāsnis ir dažādas, labāk sekot līdzi dārzeņu gatavības pakāpei).

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē