• Lai pāri paliek pēc iespējas mazāk

    IEVA dzīvo zaļi
    Ilze Anna Vītola
    26. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Zero Waste Latvija valdes priekšsēdētāja Anna Doškina
    Foto: no personiskā arhīva
    Zero Waste Latvija valdes priekšsēdētāja Anna Doškina
    Ikdienas paradumos tiešām ir iespējams ieviest pārdomātas izvēles, un pierādījums tam ir Zero Waste Latvija valdes priekšsēdētājas ANNAS DOŠKINAS dzīves un saimniekošanas principi.

    KOSMĒTIKAS PLAUKTIŅĀ

    Runājot par ilgtspējīgām lietām, tieši kosmētika ir tā, kas man sagādājusi daudz pārdomu. Esmu daudz ko izmēģinājusi, līdz atradusi līdzekļus, kas man pieķērušies un palikuši. Kosmētikas noņemšanai izmantoju LastRound auduma plāksnītes, kas izskatās tieši tāpat kā vates plāksnītes, bet tās var mazgāt veļasmašīnā un lietot atkārtoti. Šādas plāksnītes var nopirkt gan internetā, gan beziepakojuma veikalos, piemēram, Burkā. Kosmētikas noņemšanai izmantoju līdzekli, kas saskarē ar ādu izkūst, – Farmacy Green Clean Face Melt. Ar to var noņemt pat ūdensizturīgo skropstu tušu un lūpukrāsu, kas man svarīgi, jo esmu aktīvs cilvēks, kas daudz dzer ūdeni, daudz runā, komunicē, tāpēc ikdienai esmu izvēlējusies ļoti noturīgu lūpukrāsu – L’Oreal Super Stay Matte ink. Ar šo līdzekli viegli var noņemt arī to.

    VANNASISTABĀ

    Ikdienā mājās izmantojam tikai cietās ziepes, ko var turēt ziepju trauciņā – kā agrākos laikos. Man nav neviena tāda īpaši iecienīta zīmola, bet, ja esmu veikalā Drogas, vienmēr nopērku ziepes, ko pārdod lielos gabalos un kam uz iepakojuma attēlota Franču Rivjēra.

    Vannasistabā nevaru iztikt bez lufas – to iegūst, izaudzējot un izkaltējot tādu kā milzu gurķi, no kā paliek skeletiņš, ar ko var mazgāties. Lufu, ko lietoju šobrīd, no ārzemēm atveda brāļa sieva, bet izrādās – lufu var audzēt arī Latvijā, un nākotnē, kad tikšu pie savas siltumnīcas, noteikti to pamēģināšu.

    MĀJAS UZKOPŠANAI

    Lai arī manam vīram smaržas dēļ tas nepatīk, mājas uzkopšanai izmantoju etiķi. Papildinu to ar citronu, lai labāk smaržo. Tā kā esmu visai slinka, grīdu manās mājās uzkopj mazais iRobot – to vairāk varētu saukt par mitro uzkopšanu, lai mājās nevirpuļo kaķu spalvas un putekļi.

    VIRTUVĒ

    Virtuvē nelietoju ne sūklīšus, ne tradicionālās lupatiņas, izvēlos koka birstītes, kas perfekti tiek galā ar saviem uzdevumiem. Izmantoju trauku mašīnu un esmu atklājusi Tri-Bio trauku tabletes, kas katra iepakota celulozes paciņā. Mazgāšanas procesa laikā paciņa izšķīst, un nav nekādu iepakojuma pārpalikumu.

    LEDUSSKAPĪ

    Man ir ļoti maza saldētava, par ko žēl, jo agrāk mēdzu sasaldēt visu, ko sakrājot var izmantot, vārot buljonu – burkānu un kartupeļu miziņas (tās, protams, jānomazgā) zaļumus.

    GATAVOJOT ĒST

    Man telefonā ir lietotne Mealime, kas gan piedāvā receptes, gan sagatavo nepieciešamo produktu sarakstu, turklāt tā, lai minimizētu pārtikas atkritumu daudzumu. Piemēram, ja plānots pagatavot ēdienu, kur vajadzīga rikota, bet daļa no tās paliek pāri, tad lietotne piedāvā vēl vienu recepti, kā vari izmantot rikotu.

    Produktus pērkam aptuveni pusotrai nedēļai, un, ja ir vairāk laika, aizbraucam uz tirgu, kur iegādājamies beziepakojuma produktus. Ļoti daudz lietojam garšvielas, ko pērkam lielajos iepakojumos veikalā Gemoss, – malto papriku, oregano, malto ingveru, kurkumu, kumīnu. Tur iegādājamies arī rozā pārtikas krāsu, kas vajadzīga meitu iemīļotajām rozā pankūciņām. Esmu gan mēģinājusi krāsu iegūt no bietēm, bet tas ir laikietilpīgi, un tik daudz brīva laika man nav.

    Virtuvē izmantoju nevis cepampapīru, bet silikona cepamo formu – nomazgā, un var lietot atkārtoti.

    DODOTIES ĀRPUS MĀJĀM

    Bez mugursomas pilnīgi noteikti nevaru iztikt – man ir divi mazi bērni, un, ja kur dodamies, noteikts drēbju apjoms vienmēr ir līdzi manā mugursomā. Mugursoma labi sasaucas ar manu pārliecību, ka jādzīvo pārdomāti un jābūt gatavai dažādām situācijām. Draudzenes smejas, ka esmu pieaugusi savai Fjallaraven mugursomai – tā ir no laba, noturīga un ilgtspējīga materiāla, arī iepriekšējā soma man bija no šā paša zīmola.

    Mugursomā vienmēr ir trīs lietas, bez kā mana dzīve nav iedomājama: metāla ūdens pudele, ēdiena trauciņš un auduma maisiņš iepirkumiem Baggu – plāns, viegli salokāms, ūdensnecaurlaidīgs. Savukārt mans ēdiena trauciņš ir izgatavots no silikona, un pēc ēšanas to var salocīt, un tad trauciņš aizņem ne vairāk vietas kā, piemēram, pierakstu klade.

    ŪDENS DZERŠANAI

    Ūdens pudele, kas man vienmēr līdzi, ir no man tik mīļā zīmola 24 Bottles, tāpat arī mana kafijas termokrūze Travel Tumbler. Krūzi var aizvērt un vienkārši iemest somā, esot drošai, ka nekas neizlīs un kafija tajā visu dienu saglabāsies silta.

    Runājot par ūdeni, uzskatu, ka Latvijā var dzert arī krāna ūdeni, reizēm pat restorānos spītīgi prasu: «Man, lūdzu, krāna ūdeni.» Ūdens dzeršanai man vienmēr ir līdzi plastmasas salmiņš, ko var mazgāt. Manuprāt, plastmasa ir jāizmanto vairākkārt, problēma rodas, ja to lietojam ļoti īsu laiku, bet, ja izmantojam plastmasas izstrādājumu vairākus gadus, priekšmets nav tik nīstams, kā daudzi cilvēki domā. Izmantoju arī metāla salmiņus.

    DĀRZAM

    No pārtikas atkritumiem vienmēr esmu veidojusi kompostu. Iemest, piemēram, banāna mizu kopīgajā miskastē man šķiet pavisam jocīgi. Kad iekārtojām māju, zināju, ka atkritumu šķirošana noteikti būs nodalīta, un tagad šķirošanai izmantoju spainīti no IKEA.

    Esmu redzējusi tos atkritumu kalnus Getliņos – līdz pat 50 % no tā, ko izmetam, ir bioloģiskie atkritumi. Atkritumu kalnus varētu samazināt par pusi, tikai šķirojot bioloģiskos atkritumus, un tas dod cerību, ka mēs varētu nenoslīkt atkritumos. Turklāt – varbūt liekas, ka divu kartupeļu mizas un olu čaumalas nav nekas liels, bet, nonākot kopējā kalnā, pārtikas atkritumi rada metāna gāzes, kas ir slikti ozona slānim.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē