• Neparastais pasaules čempionāts hokejā ir klāt!

    Sabiedrība
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    20. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jau piektdien Rīgā sāksies pasaules čempionāts hokejā, kurš ieies vēsturē kā viens no neparastākajiem tā pastāvēšanas laikā, jo visu prieku par gaidāmo notikumu aizēno sarežģītā epidemioloģiskā situācija.

    Uzņems divas viesnīcas

    Čempionātā 16 valstsvienības cīnīsies par medaļām un lielākā daļa hokeja izlašu Rīgā ieradās jau pagājušās nedēļas nogalē. Sarunā ar PDz Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis norāda, ka izlases izmitinās divās Rīgas viesnīcās. «Divpadsmit komandas dzīvos Radisson Blue Latvija, bet četras – Marriott Rīga,» atklāja Kalvītis.

    Spēlētāji, arī Latvijas izlases dalībnieki, varēs pārvietoties tikai maršrutā – viesnīca, treniņa laukums, spēles vieta. «Nekāds brīvais laiks, lai apskatītu Rīgu vai pastaigātos pa galvaspilsētu, spēlētājiem netiks dots. Taču viņiem būs trīs vietas – slēgtas teritorijas –, kur viņi varēs aizbraukt pastaigāties svaigā gaisā,» teica federācijas prezidents.

    Bez NHL zvaigznēm

    Latvijas hokeja izlasei nevarēs palīdzēt mūsu Nacionālās hokeja līgas spēlētāji Kolumbusas Blue Jackets vārtsargs Elvis Merzļikins, Sanhosē Sharks uzbrucējs Rūdolfs Balcers un Bufalo Sabres uzbrucējs Zemgus Girgensons, kā arī, visticamāk, Teodors Bļugers uz Rīgu nedosies.

    Merzļikins izlasei atteica ģimenes apstākļu un veselības problēmu dēļ. «Joprojām sāp plecs, un sieva ir stāvoklī. Ja es brauktu uz Rīgu, viņa šeit būtu viena. Tiešām vēlos doties uz pasaules čempionātu, bet galvenais ir ģimene un veselība,» izteicies vārtsargs.

    Tikmēr Balcera galvenais atteikuma iemesls ir tas, ka viņam uz nākamo sezonu nav noslēgta līguma. «Tas bija grūts lēmums. Pēdējās divās nedēļās daudz domāju. Domas šaudījās turp un atpakaļ. Izlemt bija grūti. Esmu bijis izlasē, zinu, cik forši tas ir. Man patīk braukt un spēlēt. Tas ir sezonas noslēgums uz pozitīvām notīm,» sportacents.com teica Balcers, apgalvojot, ja viņam būtu līgums, viņš brauktu pat nedomājot. Savukārt Girgensonam valstsvienībā liedz spēlēt pērn gūtais savainojums.

    Arī Teodora Bļugera pievienošanās Latvijas izlasei ir maz ticama, jo viņa pārstāvētā Pitsburgas Penguins vienība šobrīd cīnās pret Ņujorkas Islanders Stenlija kausa izcīņā. Sērijā līdz četrām uzvarām aizvadītas divas spēles un rezultāts ir neizšķirts – 1:1, komandām gūstot pa vienai uzvarai. Ja sērija ievilksies līdz septītajai spēlei, tā plānota 28. maijā, un tad Bļugeram doties uz Latviju pat nebūtu lietderīgi, pat ja NHL sezona uzbrucējam būs beigusies.

    Svinīgas atklāšanas nebūs

    Vēl pagājušās nedēļas nogalē Aigars Kalvītis nezināja teikts, vai, sākot čempionātu, tiks spēlēta rīkotājvalsts himna un kas to darīs. «Jāatzīst, ka tāda svinīga čempionāta atklāšana, kā tas ierasts normālos apstākļos, nebūs. Jo nebūs skatītāju. Nepiedalīsies nedz Rīgas pilsētas mērs, ne citas prominences,» uzsvēra Kalvītis. Gribētāji arī par lielu naudu nevarēs iegādāties ložu, pat ja izteiktu vēlmi tur sēdēt vienatnē. «Ložas netiek pārdotas. Čempionātā piedalīsies tikai dalībnieki, sponsori un akreditētās personas,» norādīja bijušais premjers.

    Hokejistiem gan nebūs jāspēlē klusumā. «Audioformātā atskaņos fanu ovācijas, uzmundrinājuma saucienus, lai spēlētāji kaut nedaudz justu, ka viņi spēlē pilnā arēnā,» solīja Kalvītis.

    Lai arī terašu darbība ir atļauta, faniem nav paredzēts pie arēnas vai citur galvaspilsētā pulcēties pie lielajiem ekrāniem, lai atbalstītu savu komandu. «Pie arēnas faniem nebūs iespējas tikt, jo tai apkārt būs žogs. Tā būs pilnībā slēgta teritorija, kurā ielaidīs tikai akreditētas personas.»

    Astro’n’out himnu cer izpildīt klātienē

    Pasaules čempionāta hokeja himnas For Glory and Joy autori ir grupa Astro’n’out. Vai grupa ar himnu aicināta uzstāties arī čempionāta atklāšanā? «Nē, atklāšanā ir citi plāni. Šobrīd ir pārrunas par uzstāšanos čempionāta finālā, bet mēs nevaram to simtprocentīgi apgalvot, jo šīs pārrunas ir vēl procesā,» PDz atzina grupas līdere dziedātāja Māra Upmane-Holšteine.

    Viņa teica, ka ģimenē lielākais hokeja fans ir viņas vīrs Jānis Holšteins-Upmanis. «Vīrs jau smejas – dzīve nav godīga. Fans ir viņš, bet himnas rakstīt piedāvā man,» tā Māra.

    Ezis Spaikijs gatavs iekarot Rīgu

    Čempionāta talismans ar Rīgas domes finansiālu atbalstu no vakardienas sācis uzmundrināt galvaspilsētu – mākslinieka Jāņa Burmeistera radītā Spaikija trīs metrus augstās statujas izvietotas vairākās Rīgas iedzīvotāju iecienītās vietās.

    Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde norādīja, ka pilsētvides noformējums čempionāta laikā izmaksās 83 332 eiro. Šajā summā ietilps ne tikai oficiālā talismana izgatavošana un uzstādīšana, bet arī lielformāta stendi ar populārākajiem hokeja komandu pārstāvjiem un oficiālo čempionāta simboliku, Latvijas valsts un dalībvalstu karogu izvietošana pilsētā, karoga lentes pie apgaismes stabiem uz tiltiem. «Spaikija statujas būs izvietotas 15 dažādās Rīgas vietās, lai būtu iespēja talismanu apskatīt un ar to nobildēties iespējami vairāk iedzīvotājiem,» teica Vilde.

    Medaļas tapušas triecientempā

    Pagājušajā nedēļā tika prezentētas šā gada pasaules čempionāta zelta, sudraba un bronzas medaļas. «Medaļas tematikā vēlējāmies izmantot skaidru un spēcīgu hokeja elementu. Ar rezultātu esam ļoti apmierināti. Tāpat neesam aizmirsuši par Latvijas nacionālo simboliku, kas izmantota medaļu lentītēs,» sacīja čempionāta orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis.

    Medaļas dizainu veidojuši Latvijas Monētu nama speciālisti. «Šis uzdevums bija liels izaicinājums – galvenokārt ierobežoto termiņu dēļ. Tika pieliktas lielas pūles, lai radītu šo skaisto medaļu dizainu, nodrošinātu to izgatavošanu un laikus piegādi,» atzina Latvijas Monētu nama mārketinga vadītājs Gints Rijnieks. Medaļu dizaina izstrādes un saskaņošanas process, kas parasti ilgtu vairākus mēnešus, šoreiz tika veikts dažu nedēļu laikā. Oficiālo medaļu kalšana notikusi Norvēģijas monētu kaltuvē, kurā kalta arī Nobela Miera prēmijas medaļa. Šā gada čempionāta medaļas izceļas ar to, ka ir īpaši lielas un smagas – to diametrs ir 10 centimetru, bet svars – vairāk nekā 400 gramu.

    Beidzot nodoti arī treniņlaukumi

    Jau iepriekš bija skaidrs, ka ar čempionāta spēļu vietām – Arēnu Rīga un Olimpisko Sporta centru, kur futbola laukumā uzliets ledus, – problēmu nebūs, taču vēl visu pagājušo nedēļu bija bažas par treniņlaukumiem – jaunbūvēto Daugavas stadiona ledus halli. Vēl pagājušās nedēļas vidū Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki atklāja vairākas nepilnības un sniedza negatīvu atzinumu par halles atbilstību ugunsdrošības prasībām, tomēr pagājušajā piektdienā atzina, ka būvnieki tikuši galā ar visām nepilnībām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē