• Račs sarūgtināts – izrādās, Latvijā vairums klausās tikai krievu mūziku

    Mūzika
    Elza Krūmiņa
    18. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Deinats
    Populārākajās straumēšanas vietnēs parādās gaužām bēdīga aina. Pirmajās teju 40 vietās nav nevienas latviešu mākslinieku dziesmas, bet topu virsotnē ir ieraksti krievu valodā. Sarūgtinājumu neslēpj arī mūzikas izdevējs Guntars Račs.

    Straumēšanas vietnēs «Apple Music» un arī «Spotify» ik dienu atjaunojas reģionā klausītāko dziesmu tops – spriežot pēc aplikāciju datiem, var uzburt aptuveno ainu, kādu mūziku labprātāk klausās vietējā sabiedrība. Diemžēl visai skaudrus secinājumus par Latvijas sabiedrības muzikālo gaumi ir izdarījis mūziķis un producents Guntars Račs. Viņš ir ievērojis, ka abās platformās cilvēki labprātāk izvēlas klausīties ārzemju mūziku, turklāt, pavisam absurda aina ir vietnē «Apple Music». Te mūziķis ir ievērojis, ka pirmajās vietās ir dziesmas tikai krievu valodā. «36 dziesmas krievu un neviena latviešu valodā «Apple Music Top 100 Latvia» nav normāli. Vēl tikai piebildīšu, ka nav normāli arī tas, ka

    Krievijā ražots produkts vispār šādā veidā kara laikā Latvijā pelna naudu.

    Jo par šiem klausījumiem Latvijā iekasētā nauda nonāk pie tiem, kas šos ierakstus šajā platformā izvietojuši,» šokēts ir Račs. Savukārt «Spotify» platformā mūziķis ir ievērojis, ka starp klausītākajām dziesmām ir tikai viens vai divi latviešu mākslinieku ieraksti. Mūziķis mierina sevi ar domu, ka Latvijā turīgākie runā un klausās dziesmas krievu valodā, bet «letiņi» nav pieraduši un īpaši neplāno lietot maksas servisus.

    «Šādi topi uzdod daudz jautājumu – kā šādā situācijā industrijai attīstīties tā, lai aina mainītos, kur tam ņemt līdzekļus un, ja tādi kaut kur parādās, kur tos ieguldīt?

    Vai mūzikas ierakstu industrijai latviešu valodā vispār ir jelkāda nākotne?

    Paldies Dievam vēl ir arī koncerti un pasākumi, un ir arī radio. Bet skaidrs jau tagad, ka tas, kas notiek šobrīd pasaulē tik ļoti aktuālajās tiešsaistes platformās nesola neko labu tiem, kas rada un ieraksta mūziku vienīgajā valsts valodā Latvijā,» domās dalās Guntars Račs.

    Portāls Santa.lv novēroja, ka patiešām «Apple Music» dienas 100 klausītāko dziesmu sarakstā neparādās neviena latviešu mākslinieku dziesma. Savukārt «Spotify» straumēšanas platformā klausītāko 50 dziesmu topā no latviešu dziesmām manāms tikai viens ieraksts – Singapūras Satīna «Degviela», kas ierindojusies pašā pēdējā – 50. vietā.  

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē