• «Zālītes» sievietes veselībai

    Netradicionālā medicīna
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    4. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Bijām laukos, un bērnības draudzene man pēkšņi prasa: «Tu zini, kur te aug raspodiņi?» – «Kam tev tie?» – «Tā taču ir mūsu, sieviešu, zālīte!» Tas bija tik skaisti, tik īsti, ka nodomāju – jāsalasa arī man, kad došos meklēt jāņuzāles… Bet pirms tam pavaicāšu vēl padomu augu zinātājai Vijai Eniņai.

    Universāli augi sieviešu veselībai ir trīs: parastais rasaskrēsliņš jeb raspodiņš, baltā panātre un arī ārstnieciskā kumelīte, kuru speciāli audzē dārzā. Specifiskāki augi, bet arī plaši lietoti pret sieviešu kaitēm, ir – vībotne, sarkanais un baltais āboliņš, liepu ziedi un apiņu rogas. Kopumā šiem augiem ir ļoti plašs iedarbības spektrs, bet tie ir īpaši ar to, ka labvēlīgi ietekmē tieši sievietes auglības sistēmu.

    Rasaskrēsliņš

    Šajā dzeltenzaļganajā puķītē ir ļoti daudz tanīnu, kuriem piemīt audus savelkošas un asins sarecināšanas īpašības, tāpēc rasaskrēsliņa preparāti spēj apturēt asiņošanu. Tradicionāli rasaskrēsliņu izmanto arī kompresēm, ko liek uz brūcēm, lai paātrinātu to dzīšanu. Tāpēc rasaskrēsliņa preparātus nav ieteicams lietot kopā ar aspirīnu vai asins recēšanas pretlīdzekļiem.

    Rasaskrēsliņa tēja sievietēm palīdz pret neregulāru vai pārmērīgu asiņošanu mēnešreižu laikā.

    To vari pievienot sēdvannas ūdenim, lai ārstētu dažādas vulvas kaites, piemēram, niezi vai ja ir pastiprināti vaginālie izdalījumi. Augā ir arī vērtīgie flavonoīdi, kam piemīt antioksidējošas un pretiekaisuma īpašības, un nedaudz salicilskābes, kurai ir antiseptiska iedarbība. Rasaskrēsliņā ir arī vielas, kas kavē ādas elastīgo audu un saistaudu noārdīšanos, tādēļ augs var palīdzēt atbrīvoties no strijām un celulīta. Kā? Ņem 40 gramus kaltētu lapu un vāri vienā litrā ūdens, tad šķidrumā iemērc auduma gabalu un kā kompresi liec uz problemātiskās vietas trīs reizes dienā. Rasaskrēsliņa lapas vari vākt visu vasaru.

    Rasaskrēsliņa latīniskais nosaukums ir Alchemilla vulgaris. Vārds Alchemilla nozīmē alķīmija. Tas tāpēc, ka viduslaiku alķīmiķi bijuši apsēsti ar šo augu. Viņi vākuši rasu, kas krājās uz auga ieliektajām lapām, dēvēja to par dievišķo ūdeni un ticēja, ka tam piemīt burvju spējas.

    Baltā panātre

    To jau izsenis zāļu sievas izmanto, lai dziedētu spēcīgas menstruācijas, asiņošanu pēc dzemdībām un vaginālo izdalījumu veidošanos. Ņem divas tējkarotes kaltētu ziedu, aplej ar krūzi verdoša ūdens un atstāj uz piecām minūtēm ievilkties. Šo uzlējumu dzer trīs krūzes dienā. Sēdvannai ņem trīs ēdamkarotes kaltētu ziedu, aplej ar puslitru verdoša ūdens, ļauj ievilkties 10 minūtes un pievieno vannas ūdenim. Interesanti, ka kādreiz tika izmantoti tikai auga ziediņi, bet tagad ievāc un izmanto visu augu ar ziediem un lapām. Baltajā panātrē ir arī tāda vērtīga savienojumu grupa, kurus sauc par polisaharīdiem, tiem ir vispusīga iedarbība uz organismu – mīkstinoša, pretiekaisuma, tonizējoša. Vienai baltā panātre dod dzīves mundrumu, savukārt citai tā var iedarboties kā nomierinātāja.

    Kumelīte

    Mazām margrietiņām līdzīgos ļoti aromātiskos kumelītes ziediņus izmanto visām tām sieviešu vainām, kam nepieciešama izteikta pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība. Kumelītēs ir tādas īpašas azulenogēnās vielas, kas darbojas pret iekaisumu, pastiprina reģeneratīvos procesus, darbojas kā viegls atsāpinošs līdzeklis un samazina alerģiskas izpausmes. Kumelītes ēteriskā eļļa spēj mazināt gļotādas iekaisumus. Kumelīte izmantojama arī ieplaisājušu krūšu galu ārstēšanā. Augā esošajiem flavonoīdiem un oksikumarīniem ir spazmas mazinoša un gludos muskuļus relaksējoša iedarbība, tāpēc kumelīte ir ļoti labs līdzeklis pret sāpīgām mēnešreizēm. Ārstnieciskā uzlējuma gatavošanai ņem 8 gramus kumelīšu, aplej ar krūzi verdoša ūdens un apklāj, tad atstāj 10 minūtes ievilkties un dzer trīs krūzes dienā pirms maltītēm.

    Augus iesaku tikai vieglos gadījumos

    MAIJA BROŠA, ginekoloģe Rīgas 1. slimnīcas poliklīnika Šarlotes.

    Pirmkārt, savām pacientēm allaž paskaidroju, ka ārstniecības augu izmantošana ir fitoterapija un to nevajag jaukt ar mūsdienās tik populāro homeopātiju, kas ir pilnīgi cita joma. Otrkārt, atgādinu, ka augu vākšanā ir trīs ļoti būtiski pamatnosacījumi – skaidri jāzina, kas tas par augu, ko liec savā groziņā. Jāzina, kam tas domāts, kad un kā ievākt. Un jāprot augu pēc tam pareizi apstrādāt, izžāvēt. Rūpīgi arī jāizvēlas vieta, kur augu lasīt, jo ne visās pļavās un ceļmalās ievāktās puķītes spēs dot ārstniecisku efektu.

    Manā praksē zālīte numur viens, ko iesaku savām pacientēm, ir ārstnieciskā kumelīte, kurai ir ļoti plašs izmantojums pret dažādām kaitēm.

    Piemēram, pie sāpīgām mēnešreizēm. Kumelītēm piemīt spēcīga pretiekaisuma un viegli dezinficējoša darbība, tās var izmantot arī pie apmazgāšanās. Kumelītes ieteicamas izmantot vanniņās, ja mazai meitenītei radies mikrobu izraisīts vulvas iekaisums.

    Pret sāpīgām mēnešreizēm iesaku arī diļļu, anīsa un ķimeņu tējas maisījumus, kā arī apiņus.

    Labi ir kliņģerīšu ziedi, kuriem piemīt antibakteriāla, pretiekaisuma un dezinficējoša iedarbība. Kliņģerīšu tējas vanniņas palīdz tieši sievietēm pēc piecdesmit un cukura diabēta slimniecēm, kad intīmā gļotādiņa vairs nav tik tvirta un sākas dažādi atrofiski procesi.

    Kopš ļoti seniem laikiem sieviešu kaišu ārstēšanā izmanto ganu plikstiņu. Kādreiz bija nopērkama arī ganu plikstiņa tinktūra, un, kad sāku strādāt par ārsti, ginekoloģijā tā tika ļoti plaši lietota, piemēram, pie stipras asiņošanas.

    Viena no populārām sieviešu zālītēm ir arī rasaskrēsliņš, ko var izmantot, lai vispār uzlabotu organisma stāvokli. Vēl iesaku dzert nātru tēju, kas ir dzelzs un vitamīnu avots un palīdz pie pārmēru stipras dzemdes asiņošanas.

    Ir arī augi, kurus iesaka sievietēm menopauzes vecumā. Kad sākas nelieli hormonālie traucējumi, var izmantot augus, kuru sastāvā ir fitoestrogēni, kas pēc ķīmiskās formulas ir ļoti līdzīgi hormonam estrogēnam un spēj apmānīt cilvēka organisma šūnu receptorus, vieglos gadījumos tie var palīdzēt, piemēram, pret karstuma viļņiem.

    Viens no šādiem augiem ir apiņi, kas sievietēm ir ļoti ieteicami.

    Ne velti kādreiz sieviete vai grūtniece saka: man tā kārojas alu! Jo viņai tajā brīdī organismā trūkst estrogēna. Starp citu, ļoti daudz fitoestrogēnu ir arī gailenēs! Var dzert sarkanā āboliņa tēju vai zālīšu zinātāju, speciālistu gatavotos zāļu tēju maisījumus, tā sauktās klimaksa tējas. Esmu tikai PAR šiem maisījumiem – gan tāpēc, ka tajos ir vairāki augi, kas dos lielāku ārstniecisko efektu, gan tāpēc, ka tajos izmantotie augi ir vākti pareizā laikā, pareizi izžāvēti un pareizi savā starpā sakombinēti!

    Tāpat jāzina, cik daudz augu tējas vai uzlējuma drīkst lietot. Reizēm šķiet – iedzeršu vairāk un būs labāk… Un tad var rasties lielas problēmas! Arī grūtniecēm ar zāļu tēju lietošanu vajadzētu ļoti uzmanīties, jo tas ir īpašs laiks, un katrs organisms tad uz dažādām lietām var reaģēt pilnīgi neprognozējami. Piemēram, var rasties alerģiskas reakcijas vai citas problēmas. Vienīgā tēja, ko es grūtniecēm varētu droši ieteikt – taču arī, sākot tikai no 37. vai 38. grūtniecības nedēļas – ir meža aveņu lapu tēja, kas atslābinās muskulatūru un palīdzēs dzemdību ceļiem sagatavoties LIELAJAM NOTIKUMAM.

    Sieviešu veselībai noderīgu augu ir daudz, bet jāatceras, ka neviens no tiem nav brīnumlīdzeklis un nevar būt medikamentu vietā, ja ir nopietnas kaites. Taču kā labs atbalsts un palīgs ārstēšanā – gan!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē