• Vai zini, kas jauns veselības aprūpē šogad?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com
    Jauns gads ir atnācis ar jaunumiem arī veselības aprūpes jomā.

    Izmaiņas 2024. gadā

    • No 1. janvāra pārejošu darbnespēju ir tiesīgs konstatēt arī zobārsts un vecmāte. Līdz šim to drīkstēja darīt tikai ārsts vai ārsta palīgs.
    • No 1. janvāra, ja grūtnieci vai sievieti pēcdzemdību periodā līdz 70 dienām būs piemeklējusi pēkšņa slimība vai hroniskas kaites saasināšanās, kas var apdraudēt viņas veselību vai grūtniecības norisi, veselības aprūpe sniedzama 10 dienu laikā kopš dienas, kad sieviete vērsusies ārstniecības iestādē. Vairs nekādu rindu mēneša un divu garumā!
    • No 1. janvāra vienreizlietojamie insulīna sūkņi par valsts līdzekļiem tiek nodrošināti nevis līdz 18 gadu vecumam kā līdz šim, bet līdz 24 gadu vecumam.
    • Lai pēc ārstēšanās no vēža varētu kļūt par vecākiem saviem bioloģiskajiem bērniem, tagad gan pilngadīgiem, gan nepilngadīgiem onkoloģijas pacientiem tiek nodrošināta valsts apmaksāta dzimumšūnu paņemšana, sasaldēšana un uzglabāšana, ja par to būs lēmis ārstu konsīlijs. Paredzēts, ka dzimumšūnas tiks uzglabātas ne ilgāk par 10 gadiem kopš sasaldēšanas brīža.
    • No 1. janvāra zobārstniecības pakalpojumi un brilles pacientiem, kuri saņem ilgstošu psihiatrisko ārstēšanu stacionārā ārstniecības iestādē, nodrošinās par valsts līdzekļiem.
    • Turpmāk pastāvīgi nodrošinās valsts apmaksātu vakcināciju pret papilomas vīrusu arī zēniem 12–17 gadu vecumā un pret garo klepu grūtniecēm un pusaudžiem.
    • No 1. janvāra Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Uzņemšanas nodaļā darba dienās no pulksten 8.00 līdz 16.00 strādā vēl viens psihiatrs, kas sniedz tikai attālinātās konsultācijas.
    • No 1. janvāra E-veselības sistēma pieejama tikai ar kvalificētiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem – mobilo lietotni SmartID, mobilo lietotni eParaksts mobile un personas apliecību (eID karti).
    • No 1. janvāra gan dienējošām, gan atvaļinātām iekšlietu dienestu amatpersonām maksas veselības aprūpes pakalpojumus kompensē ne vairāk kā par 500 eiro gadā (iepriekš 250 eiro), zobārstniecības un zobu higiēnas pakalpojumu izdevumus – ne vairāk kā par 400 eiro gadā (iepriekš 200 eiro) un medikamentu iegādes izdevumus – ne vairāk kā par 100 eiro gadā (iepriekš 75 eiro).
    • No 1. janvāra pieaugusi ārstniecības personu darba samaksa. Ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem vidējā darba samaksa mēnesī noteikta 2304 eiro apmērā, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem – 1388 eiro apmērā, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – 925 eiro apmērā.

      Palielināta arī zemākā mēnešalgas likme veselības aprūpē strādājošajiem. Piemēram, sertificētiem ārstiem un funkcionāliem speciālistiem tā noteikta 1813 eiro (par 174 eiro vairāk), sertificētām māsām, ārstu palīgiem – 1189 eiro (par 73 eiro vairāk). Par 10,6 % paaugstināta arī no valsts budžeta apmaksāto rezidentu darba samaksa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē