• Uga Dumpis par nāves draudiem, antivakseriem un naudu: Jāver viss ciet vai jāvakcinējas

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. jūnijs, 2021
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Intervijā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis pauda savu nostāju par vakcinācijas tempu, dzīvi pandēmijas laikā un Covid-19 nākotni.

    Uga Dumpis uzsver, ka ar Covid-19 nav iespējams sadzīvot. «Man ļoti nepatīk, ka saka – mēs ar to sadzīvosim. Nē, mēs ar viņu (vīrusu) nevaram sadzīvot. Mums ar viņu ir jātiek galā. Sadzīvošana līdz šim nav izdevusies. Cilvēki no tik lipīga vīrusa vairs izvairīties nevar. Vai cilvēks vakcinējas, vai pārslimo,» intervijā stāsta Dumpis.

    Ieskicējot tuvāko nākotni, ārsts norāda, ka mēneša laikā Latvijā dominēs delta jeb Indijas vīrusa paveids. Uzliesmojuma apmērs būšot atkarīgs no iedzīvotāju spējām vakcinēties.

    Attiecībā uz pūļa imunitāti, Dumpis šādu jēdzienu nevēlas lietot, jo vakcinācijas aptverei vajadzētu būt pat 85%, taču to nav iespējams sasniegt, jo bērni līdz 12 gadu vecumam netiek potēti. Viņš uzskata, ka svarīgākā ir senioru un hronisko slimību pacientu vēlme vakcinēties.

    Raidījuma vadītājs Arnis Krauze lūdza ārstam arī komentēt ātro vakcīnas izstrādi, kas daudzos viesusi šaubas par vakcīnu kvalitāti. Dumpis norāda, šajos pētījumos tika investēts milzīgs naudas apmērs. Parastā vakcīnu izstrādes procesā zinātnieki veic pētījumus, meklē naudu tālākām izstrādes fāzēm un tas ilgst vairākus gadus. Eksperts uzskata, ka tieši finanses ir būtiskākais iemesls tik ātrai vakcīnu izstrādei.

    «Saslēdzās pasaules gudrākie prāti un pasaules lielākās naudas. Šāds finansējums vakcīnu pētniecībai nekad nav bijis,» saka Dumpis.

    Tāpat viņš atklāja, ka saņēmis arī draudus dzīvībai un veselībai.

    “Mana veida speciālistiem visā pasaulē ir šāda veida problēmas. Draudi nemitīgi, var teikt. Ir dažāda veida draudi. Ja palasa komentārus, var teikt dzīvības draudi. Tas, protams, mani sāpina, nepatīk un liekas vienkārši kaut kas neticams.”

    Intervija Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā skatāma zemāk:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē