• Mostas pavasaris un arī ērces! 5 svarīgi jautājumi par potēšanos

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Reiz potējies pret ērču encefalītu, bet nu nevari atcerēties – kad īsti bija jāveic atkārtota pote? Lūk, atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem!
    • Cik svarīga ir pretērču pote, kas, kā zināms, pret visām ērču pārnēsātajām slimībām nemaz nedarbojas?

    Pote ir ļoti svarīga, jo pret ērču encefalītu specifiskas ārstēšanas nav! Tāpēc vakcinācija ir vienīgais efektīvais līdzeklis, kā sevi no šīs slimības pasargāt. Ar šo vakcīnu nevajag jokot, jo ērču Latvijā ir papilnam. Vakcinēts cilvēks nevar dabūt ērču encefalītu nekādā formā, arī vieglā ne.

    • Kā rīkoties, ja nokavēts atkārtotās vakcinēšanās termiņš?

    Ja ir bail, ka antivielas varētu būt mazinājušās, tad var uztaisīt antivielu testu, un tas parādīs, vai šajā konkrētajā mirklī ir aizsardzība pret ērču encefalītu. Tomēr nav zināms, cik ātri šis antivielu līmenis krītas. 

    Laboratorijas savus standartus nosaka saskaņā ar antivielu reaģenta ražotāju – testa sistēmu, kas nosaka antivielu līmeni.

    Šīm sistēmām ir dažādi ražotāji, un tie, balstoties uz sev zināmiem interpretācijas datiem, nosaka, kad antivielas ir un kad to vairs nav, tāpēc rezultāti dažādās laboratorijās atšķirsies. Tomēr, ja vakcīnas ražotājs ir noteicis, ka jāveic revakcinācija pēc noteikta laika, tā ir veicama.

    • Kā īsti zināt – pēc trim, četriem vai pieciem gadiem?

    Bērni un cilvēki līdz 60 gadu vecumam, kuri ir veseli un bez imunitātes problēmām un kas nelieto imūnsupresējošus medikamentus, var droši vakcinēties ik pēc pieciem gadiem. Ja ir imunitātes problēmas vai ja cilvēks lieto, piemēram, steroīdos hormonus reimatisko slimību dēļ vai imūnsupresējošus medikamentus pēc transplantācijas, jārevakcinējas ik pēc trim gadiem.

    • Kurā brīdi labāk potēties?

    Potēties var visu gadu, bet viennozīmīgi labāk to darīt ziemā. Jo atkarībā no vakcīnas un potēšanas modeļa pēc pirmās potes divas vai trīs nedēļas aizsardzība vēl nav izveidojusies. Ja potējas vasarā, tad pilnīgai drošībai jādzīvo, neizejot no mājas. Tieši tāpēc vislabāk sākt potēties sezonā, kad ērces nav aktīvas.

    • Kas jāievēro pēc potēšanās?

    Nav oficiāla pamatojuma ieteikumiem, ka pēc ērču encefalīta potes nedrīkst trīs dienas mazgāties dušā, iet saunā, lietot alkoholu. Protams, tas nenozīmē, ka tūlīt pēc tam vajadzētu mesties iedzert ko grādīgu, bet – tā ir katra paša atbildība. Jārēķinās, ka potes vieta kādu brīdi var būt sāpīga, bet tas vienkārši pāries pats no sevis vai pēc vēsas kompreses.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē