• Trauma aktīvistam — 5 ātrās palīdzības soļi

    Padomi
    Ginta Auzniece
    7. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad vīrs vai dēls no kārtējā treniņa pārnāk klibodams, tev jāzina, ko darīt – tūlīt un tagad. Skaidro traumatologs ortopēds Orto klīnikā un konsultants Latvijas Olimpiskajā vienībā Dr.Vitolds Jurkevičs.

    Nav obligāti jābūt futbolkomandas sastāvā, lai kaut kas noietu greizi. Pietiek ne tā atsperties skrienot vai, spēlējot pagalmā kopā ar bērniem paslēpes, neveikli paklupt, lai skaļi iesauktos – au!

    Uz akūtām traumām nedrīkst likt sildošus līdzekļus, jo tādi paplašinās asinsvadus, iekaisums tikai pieņemsies spēkā.

    Šis 5 soļu ātrās palīdzības komplektiņš jāizpilda uzreiz pēc traumas, pirmajā dienā! Kā sakām mēs, traumatologi, recepte visos gadījumos, kad iznācis satraumēties – vai tas būtu sastiepums vai sasitums –, ir vienāda. Ir pat izstrādāts speciāls algoritms, ko tādās reizēs neapjūkot darīt, un to apzīmē ar angļu burtiem – DRICE. Paskaidrošu sīkāk, ko tas nozīmē…

    1. Diagnosis jeb – jānosaka diagnoze, jāsaprot, kas par vainu. Galvenokārt tas nozīmē saprast, vai nav lūzuma – vai kauli nav nobīdījušies, vai nav vaļēja lūzuma, asiņošanas, varbūt kāju vai roku vispār nav iespējams pakustināt, ir pēkšņs, liels piepampums… Tādos gadījumos labāk jāsauc ātrā palīdzība, kas palīdzēs situāciju atrisināt operatīvāk, vai jādodas uz traumpunktu. Klibot ar lūzumu mājās nudien nav prāta darbs! Bet, ja tik traki gluži nav, ķeries pie nākamā soļa.
    2. Rest jeb – atpūta. Tas nozīmē, ka, tiklīdz gūta trauma, veiktajai aktivitātei jāmet miers, traumētā vieta jātur miera stāvoklī, jāpārtrauc slodze. Pretējā gadījumā sanāk kā teicienā par sāls bēršanu uz brūcēm – jau tā sāp, audi ir traumēti, bet, turpinot noslogot traumēto vietu, tu apzināti to kairini vēl vairāk. Tātad – vajadzīgs miers un vēlreiz miers!
    3. Ice jeb – atvēsināšana. Šis ir ļoti svarīgs nosacījums, jo vēsums samazina asins pieplūdi traumētajā vietā un tādā veidā neļauj veidoties iekaisuma procesam un tūskai. Bet atceries – pliku ledu likt uz traumētās vietas nedrīkst, tas audiem būs par aukstu. Vislabāk, ja aukstuma kompreses temperatūra ir ap mīnus 8–12 grādiem. Ja lieto ledu, tam jābūt ietītam dvielī, vai arī var izmantot speciālās aukstuma pakas, kādas lieto sportisti. Ja nekā cita nav pa rokai, dvielī var ietīt arī no saldētavas izņemtus sasaldētus dārzeņus, ogas – efekts būs tāds pats. Te gan jāatceras, ka atvēsināšana nenozīmē piecas minūtes paturēt pie sasituma ledu, bet gan tas jādara pēc īpašas shēmas: turi aukstumu pie traumētās vietas 20 minūtes un atkārto šo procedūru ik pēc divām stundām vairākas reizes, līdz sāpes un diskomforts kaut cik mitējas.
    4. Compression jeb – kompresija. Traumētā vieta viegli jānosien ar elastīgo saiti. Tikai atceries, ka spiediena sajūta nedrīkst būt ļoti stipra. Iespējams, ka traumētajā vietā ar laiku veidosies tūska, tāpēc, lai mazinātu spiedienu, elastīgo saiti ik pa laikam var palaist brīvāk, pārsiet atkārtoti
    5. Elevation jeb – turēt traumēto vietu uz pacēluma. Arī šim ieteikumam ir prettūskas efekts, jo, turot, piemēram, kāju uz paaugstinājuma, tiek veicināta asiņu attece no traumētās vietas, nevis plūsma uz to. Tā iekaisums traumētajā vietā ātrāk mitēsies.

     

    Kādas zāles un ziedes?

    Saviem pacientiem pēc traumām iesaku galvenokārt pretsāpju līdzekļus. Neko citu, jo galvenais ir ievērot visu to, ko stāstīju iepriekš. Reizēm var palīdzēt arī atvēsinošie geli.

    • Ja stipri sāp, var palietot kādu no nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem. Es parasti izvēlos aktīvo vielu ibuprofēnu, ko satur, piemēram, Ibumetin vai Nurofen, – 400 mg devu 2 reizes dienā. Ja sāp tiešām izteikti, var lietot arī biežāk, tikai jāatceras, ka nedrīkst pārsniegt maksimālo diennakts devu 2400 miligramus. Jāteic gan, ka tāda pieļaujama vienīgi pie ļoti stiprām sāpēm un īslaicīgi.
    • Lokāli, uz traumētās vietas var ziest pretiekaisuma gelus. Caur ādu aktīvās vielas iesūcas sāpīgajā vietā, kairina nervu receptorus un mazina sāpes tieši tajā vietā. Arī šajās pretiekaisuma ziedēs aktīvā viela ir kāds no nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem. Populārākais – diklofenaks, ko satur Diclac, Olfen un Voltaren Emulgel gels. Tam būs spēcīgs sāpes mazinošs efekts pēc traumām un sastiepumiem. Arī Dolobene gels reizē noņem gan tūsku, gan sāpes, novērš zilumu veidošanos, tāpēc piemērots pēc sasitumiem.
    • Atvēsinošie līdzekļi. Tiem ir ātra iedarbība, bet efekts būs, ja lietos pirmajās 24 stundās pēc akūtas traumas. Jāskatās, lai līdzekļa sastāvā ir mentols, ēteriskās eļļas – tām būs izteikti atvēsinošs efekts. Sportists var turēt somā, lai satraumējoties uzreiz būtu pa rokai.

    Ja nekļūst labāk

    Ja viss, ko tikko stāstīju, būs secīgi ievērots, lietoti pretsāpju medikamenti un problēma tiešām nebūs nekas nopietns, tikai sasitums vai neliels saišu sastiepums, jau nākamajā dienā jājūt uzlabojums. Kaut mazliet, bet – jābūt labāk! Savukārt divu dienu laikā jākļūst jau ievērojami labāk. Ja tā nav, tad šoreiz laikam gudrāk parādīt traumēto vietu ārstam, varbūt nepieciešams rentgena izmeklējums un nopietnāka ārstēšana.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē