• Stāj malā, es tūliņ vemšu!

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    2. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Daudzi bērnībā piedzīvojuši sliktu dūšu, braucot mašīnā vai autobusā. Daļai nelabums palicis arī pieaugot, citiem atkal tas te ir, te nav. Kāpēc šķebināšana rodas un ko darīt, stāsta ģimenes ārsts Pauls Princis.

    Nelabuma iemesli

    Slikta dūša, braucot trans­portlīdzeklī, ir tā dēvētā jūras slimība jeb – smalkākā vārdā – kinetoze, kas ir visai bieža parādība.

    Kinetozes iemesli saistīti ar iekšējā ausī esošā līdzsvara aparāta pārmērīgu kairinājumu. Proti, iekšējā ausī mums visiem atrodas šķidrums – endolimfa –, kas cirkulē ap tā dēvēto Kortija orgānu plēvainajā labirintā. Šā orgāna uzdevums ir uztvert me­hāniskas svārstības un pārvei­dot tās par elektriskiem nervu impulsiem, ko smadzenes uztver, analizē un garantē saba­lansētu iekšējo orgānu darbību.

    Ja atbildes reakcija uz brauk­šanas un šūpošanās izraisīto kairinājumu ir spēcīgāka, rodas slikta dūša, reibst galva, sākas pastiprināta svīšana, bālēšana, var pat uznākt ģībonis.

    Pēc būtības tā ir organisma normāla atbilde uz notiekošo, tikai vienam šis process ir izteiktāks, citam – mazāk izteikts. Atšķirīgajai reakcijai ir vairāki iemesli, pie­mēram, receptoru iekšējā ausī ir ļoti daudz, un tie visi ziņo, ka endolimfa ir sākusi kustēties, vai arī – receptoru jutība vienkārši ir ļoti augsta, izteiktāka nekā citiem. Katrā ziņā – nav labu vai sliktu receptoru, bet galvenais nelabuma iemesls ir smadzeņu nespēja adaptēties saņemtajam impulsam.

    Novērots, ka biežāk slikta dūša braucot moka bērnus un sievietes.

    Bērnus ceļotāju nelabums visbiežāk piemeklē vecumā no 3 līdz 12 gadiem, bet visjutīgākie bērni ir vecumā no 8 līdz 10 gadiem. Pēc 12–13 gadiem kinetoze var sākt mazināties, bet ap 28–32 gadiem daļai cilvēku kļūst vēl vieglāk vai arī sliktā dūša braucot pāriet pavisam.

    Ja gadās, ka ceļotāju nela­bumu cilvēks sāk izjust tikai pieaugušā vecumā, tad vēlams vērsties pie ārsta un veikt izmeklējumus, jo tam var būt arī nopietni iemesli – onkolo­ģiskas kaites, insults. Savukārt, ja tādas sajūtas rodas lidojot vai kuģojot, tie ir normāli organisma adaptācijas traucējumi. Tādi var rasties arī cilvēkam, kas iepriekš ne par ko tamlīdzīgu nav sūdzējies.

    Kurš tips esi tu?

    Patiesībā, lai nelabumu visefektīvāk atvairītu, tev jābūt skaidrībai par personības tipu, kuram tu piederi, jo tieši atka­rībā no tā smadzeņu reakcijas veids var atšķirties. Tipi ir divi –vagotonisks un simpatikoto­nisks.

    Vagotoniskie cilvēki ir mierīgi, nosvērti, vairāk vērsti uz savu iekšējo pasauli. Atpazini sevi? Tad tev palīdzēs, lūk, kas!

    • Pirms došanās ceļā pastimulē simpātisko nervu sistēmu – pavingro, izkusties tieši pirms brauciena.
    • Stundu vai pusotras pirms brauciena paēd vieglu ēdienu, nepārslogojot kuņģi.
    • Brauciena sākumā padzeries, lēni sūcot caur salmiņu, – sulu vai kokakolu. Pieaugušie var arī iedzert kapučīno, kafiju, dažus malkus alkohola. Kofeīns mierīgā tipa cilvēku neuzbudi­nās, drīzāk nomierinās.
    • Sākoties braucienam, aizver acis un koncentrējies uz sevi, nevis seko ceļam. Tev labāk pašai nevadīt mašīnu, bet sēdēt priekšējā pasažiera krēslā, ļoti uzmanīgi koncentrēt skatu uz priekšu un neskatīties pa malām. Ja vari – paguli.
    • Ja sākas nelabums, tev ne­vajadzētu stādināt busu, kāpt ārā un vemt, akūtā situācijā vairāk palīdzēs koncentrēšanās uz sevi, uz savu iekšējo pasauli. Tā ir tā dēvētā autogēnā treniņa meto­de – sevi suģestējot nomierināt.

    Simpatikotoniskie cilvēki ir emocionāli uzvilktāki, straujāki, asāk rīkojas – viņu nervu sistēma reaģē aktīvāk. Vārdu sakot – nervozais tips!

    • Ja piederi šim tipam, pirms došanās ceļā neveic fiziskās aktivitātes, bet otrādi – mēģini sevi nomierināt.
    • Tev labāk pašai vadīt ma­šīnu, nevis sēdēt blakus. Ja to­mēr sēdi pasažiera krēslā, atrodi sev interesantu nodarbi, kas novērš uzmanību no domām par braucienu. Jo sevišķi bērnam, kurš pieder pie šā tipa, svarīgi likt kaut ko darīt, novērst uzmanību.
    • Neēd divas stundas pirms brauciena.
    • Brauciena sākumā vari maziem malciņiem padzer­ties – vislabāk ūdeni.
    • Ja sliktums jau ir klāt, tev uz mirkli varētu palīdzēt vemšana. Ja vēlme vemt tiešām nomoka, stopē busu, kāp ārā un izdari to. Tas atslogos organismu uz 45–55 minūtēm, bet, tiesa, pēc tam, ja brauciens turpināsies, sūdzības var atsākties.
    • Ja ceļo ar kuģi, labāk nevis gulēt kajītē, bet iet staigāt pa kuģa vidusdaļu, kur šūpoša­nos jūt mazāk.

    Lidojot – nedaudz sarežģītāk

    Lidojot ar var piemeklēt ne tikai kinetoze, bet vēl citas ligas… Piemēram, svār­stības iekšējā ausī spiediena dēļ, gastroezofageālā atviļņa slimība, kad nenoslēdzas kuņģa slēdzēj­muskulis un spiediena maiņas rezultātā var sākties diafragmas spazmas. Tad vemšanas reflekss pieslēdzas no apakšas. Kā no šīm ķibelēm izvairīties?

    • Izvēlies sēdvietu lidmašī­nas vidū, jo tad ķermenis mazāk izjutīs svārstības. Vēlams sēdēt pie iluminatora, kur iespējams redzēt lidmašīnas spārnu.
    • Tā kā lidmašīna nav auto­buss, kur vari atrast fiksētu objektu, kam piesaistīt skatienu, skaties uz spārnu vai nekustīgo horizontu.
    • Ceļojuma laikā piecelies, aizstaigā līdz tualetei.
    • Maziem malciņiem vari iedzert nedaudz kafijas vai dažus gramus kā grādīga.
    • Ideāli, ja vari aizmigt un pagulēt.

    Kā cīnītes ar nelabumu?

    Priekšējais krēsls

    Ja sāk šķebināt dūšu, apsē­dies automašīnas vai autobusa priekšējā krēslā un skaties uz priek­šu, koncentrē skatienu uz objektiem, kas mazāk kustas. Ideāli, ja izdodas aizmigt.

    Zāles

    Ja tevi piemeklē ceļotāju nelabums, vari lietot kādu no šiem preparātiem!

    • Spazmolītiskie līdzekļi. Lieto 15–30 minūtes pirms brauciena, uzpilinot 12 pilienus un līdz pat 28–32 pilie­niem uz cukurgrauda un nosūkājot. Tā kā pilieni ir uz spirta bāzes, bērniem tos var dot no 5–6 gadu vecuma – tik pilienu, cik bērnam gadu. Atkārtoti pilienus vari lietot ceļojuma laikā un arī akūtā situācijā, ja kļūst nelabi.
    • Ingvera tabletes. Pirmo ieņem pirms ceļojuma un pārējās tā laikā.
    • Aeron tabletes pret vemšanu – iedzer tableti pusstundu pirms brauciena.
    • Vari turēt pa rokai validolu un ožamo spirtu un lietot pēc vajadzības.
    • Ja nelabums ir tiešām neizturams un problēma sena un ieilgusi, var palīdzēt nopietnāki ķīmiskie recepšu preparāti.

    Elpošana un smaržvielas

    Pats galvenais – neelpo braukšanas un šūpošanās ritmā! 20–30 minūtes pirms brauciena vai tā laikā vari pasmērēt pie deguna kādu ziedi ar eikaliptu, piemēram, Zvaigznīti vai Dr. Leopolda Priežu krēmu, derēs arī Comsi krēms.

    Akupresūra

    Ir punkti, kuriem uzspiežot pašsajūta var uzlaboties.

    • Viens šāds punkts ir priekšpusē zem ceļgala, sāniski no ceļa malas kādus 5–6 cm uz ārmalu – tur var sajust tādu kā bedrīti. Maigi piespied, 30 sekundes paturi, tad atlaid un atkārto. Vari to darīt gan nelabuma sākumstadijā, gan tad, kad jau riktīgi velk uz vemšanu. Var gadīties, ka vemšanas reflekss pāriet burtiski momentā!
    • Vēl – ja šķebina, uz 30 sekun­dēm piespied un tad atlaid (atkārto vairākas reizes) punktu virslūpā, tieši bedrītē starp augšlūpu un degunu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē