• Skujas – veselībai un imunitātei

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skujkoki ir vieni no vecākajiem kokiem uz zemes, tikpat seni kā ginks. Skujās ir daudz spēcīgu bioloģiski aktīvu vielu, kas palīdzējušas izdzīvot mainīgos apstākļos miljoniem gadu. Kā to labumu izmanot?

    *Viens no vērtīgākajiem skujkoku produktiem ir ēteriskās eļļas – gaistošu bioloģiski aktīvu vielu maisījums. Tās iegūst pavisam vienkārši – skujām pūš cauri ūdens tvaiku vai skujas iemērc ūdenī un vāra. Rezultātā rodas tvaiks, kas aizrauj sev līdzi ēteriskās eļļas. Pēc tvaiku kondensēšanās ūdens nostājas apakšā, bet eļļas – augšā. Priedes un egles ēteriskās eļļas noder, kad cilvēks ir saaukstējies vai saslimis ar bronhītu, – iepilini dažas pilītes bļodā ar karstu ūdeni un paelpo garaiņus. Tikpat labi vari priedes vai egles ēterisko eļļu izmantot pirtī, lai tvaiki attīra elpceļus. Cits variants – eļļiņu uzpilini uz cukurgrauda un to nosūkā. Priedes un egles aromātiskās eļļas izmanto arī aromterapijas lampās vai vannā, lai gaisā mazinātu baciļus un telpā ieplūstu meža aromāts.

    * Zināms, ka organisma šūnas izstrādā īpašas vielas doliholus, kas iesaistās imunitātes nodrošināšanas procesos. Taču pētnieki atklājuši, ka daudzu slimību gadījumā doliholi pastiprināti izvadās no organisma. Nu, lūk, un te var līdzēt poliprenoli, kurus uzņem ar pārtikā lietotajiem zaļumiem un kas aknās tiek pārvērsti par doliholiem! Tāpat poliprenoli būs noderīgi tad, ja cilvēkam ir hronisks aizkuņģa dziedzera iekaisums, kuņģa čūla, podagra, cukura diabēts, encefalīts, izkaisītā skleroze, aknu ciroze, hipertensija, alerģija, kāda onkoloģiska slimība vai pārciests insults. Novērota arī poliprenolu efektivitāte redzes nerva atrofijas gadījumā. Zināmi gadījumi, kad poliprenoli palīdzējuši atlabt pat pēc smaga ērču encefalīta. Poliprenolus, kas iegūti no priežu un egļu skujām, vari iegādāties gan pilienu, gan kapsulu veidā. Novērots, ka visefektīvāk iedarbojas 20–30 dienu ilga kursa veidā, ko atkārto četras reizes gadā.

    Pagatavo veselības dzērienu!

    Svaigās priežu un egļu skujās ir daudz C vitamīna un hlorofila. Tāpēc vari darīt tā – pastaigas laikā pa mežu no augošu koku zariem savāc divas kārtīgas šķipsnas skuju. Mājās tās ieber termosā, aplej ar glāzi 60–70 grādu karsta ūdens un atstāj uz nakti, lai ievelkas. No rīta būs gatavs baudāms veselības dzēriens.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē