• Pipari - imunitātei, vēdera veselībai un siltumam

    Netradicionālā medicīna
    Ilze Olšteina
    21. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Katram zināms teiciens – pipari tev uz mēles! Jā, jā, tieši tur pipariem jābūt! Vīrusu laikā piešauj asumiņu ēdieniem un dzērieniem, lai – deguns ir vaļā un nepiemetas krekšķis. Skaidro Dr. ILONA ĀBELE-ŠRENKA, ģimenes ārste, Holistiskās medicīnas un naturopātijas asociācijas Ājurvēdas sekcijas vadītāja.

    Kad tev aizlikts deguns vai balss iet ciet un gribas klepot – vārdu sakot, kad tūska elpceļu darbību ir pamatīgi apgrūtinājusi –, palīdzēt spēj visu veidu pipari. Taču ne jebkurš drīkst lietot pašus asākos! Proti, čili un Kajennas piparus nevajadzētu lietot pitas došas cilvēkiem. Taču melnos piparus nudien var lietot visi. Pat pitas, tikai –ievērojot piesardzību, mazākās devās, ar prātu. 
    Kad ir pavisam čābīgi, pitas došas pārstāvji var  mēģināt lietot arī ko asāku, bet tad jārēķinās, ka pastāv varbūtība iedzīvoties virspusējā gastrītā. 

    Piparu tēja – zāles pret iesnām un klepu

    Vienādās daļās ņem svaigi maltus melnos piparus (kas der visiem), svaigi maltu koriandru un ingvera pulveri. Vislabāk pirkt kaltētus ingvera saknes gabaliņus un samalt pašai pirms apliešanas. Der arī veikalos nopērkamās jau maltās garšvielas mazās paciņās, bet, ja sastāvdaļas nebūs svaigi maltas, iedarbība un garša būs vājāka.

    Sastāvdaļas sajauc un saber burciņā, cieši aizver vāciņu. Katru reizi, kad vēlies nobaudīt piparu tēju, ņem vienu tējkaroti šī garšvielu maisījuma, ieber krūzē un aplej ar verdošu ūdeni. 

    Kā tēja palīdz?

    • Pipari mazina tūsku, jo ir asi, karsējoši. Asi tie ir gan mutē, gan arī kuņģī. Kad pipari pareizi lietoti, kļūst vieglāk elpot, deguns sāk tecēt. Un tas ir labi! Jo – kad pampums noiet, kaut kā tam liekajam šķidrumam ārā jāiztek. Vēl pipari ar savu aso un sildošo iedarbību stimulē imunitāti. Līdzīgi darbojas visi, bet sarkanie pipari – tomēr spēcīgāk.

      Ne tikai ājurvēdas mācībā, bet pat vecā, 1933. gadā izdotā, pavārgrāmatā rakstīts: «Vienu naža galu Kajennas piparu ieber vienā glāzē karsta ūdens. Rītos, tukšā dūšā iedzerta, ne tikai sasilda, bet nokārto visu orgānu darbību. Dažiem līdz kā caurejas līdzeklis.»
    • Ingvers arī mazina tūsku, bet tam ir tikai sildoša iedarbība. Proti, ingvers ir ass mutē, bet kuņģī nav ass.
    • Koriandram piemīt sviedrējoša, ķermeņa temperatūru mazinoša iedarbība.

    Maza papildu instrukcija

    1. Ja tev gribas stiprāku tēju… Piemēram, kaphas došas cilvēkam noteikti šķitīs, ka, aplejot vienu tējkaroti piparu ar verdošu ūdeni, asumiņa trūkst… Tad klausi savām sajūtām! Tā kā asums ļoti atkarīgs arī no izejvielu kvalitātes, recepte nav ļoti stingri jāievēro – vairāk jāieklausās savās vēlmēs un organisma reakcijās. Ja tu, lai atvieglotu pašsajūtu un ārstētos, jau esi pievērsusies piparu terapijai, nevis skrien uz aptieku pēc ķīmijas, tad jau pati sajutīsi, cik stipru tēju tev vajag, pat nezinot, kādai došai jeb konstitucionālajam pamattipam piederi. Tomēr, pirmo reizi dzerot piparu tēju, liec vienu tējkaroti uz krūzi!
    2. Ja esi pita un jūti, ka arī vājā koncentrācijā tev šāda tējas ir par stipru… Tad izmanto svaiga ingvera sakni! Sarīvē to, mazliet pieliec melnos piparus un koriandru. 
    3. Kaphas un vātas cilvēki var pielikt arī čili, bet retajam patiks, ja tas būs vienādās daļās ar citām tējas sastāvdaļām. Tāpēc čili varētu ņemt apmēram trešo daļu no visa kopējā sastāvdaļu daudzuma. 
    4. Lietojot piparu tēju profilaktiski un ievērojot proporciju – visu vienādās daļās! –, vari kā vienu no tām izmantot kumelītes un/vai kardamonu (arī šai garšvielai piemīt sildoša un organisma darbību līdzsvarojoša iedarbība), tad tēja pēc garšas būs maigāka. Šādu tad var dzert katru rītu un katru vakaru, īpaši, kad esi saaukstējusies.

     

    Ja ir tonsilīts jeb angīna ar baltiem strutu korķiem uz mandelēm, ājurvēdā iesaka uz tiem uzpūst piparu pulveri. Šādi aplikums ļoti labi iztīrās un tiek stimulēta lokālā imunitāte. Daži šo procedūru iemanās veikt paši, bet lielākoties to dara ājurvēdas speciālists. Reizēm vēl pieliek klāt sāli, lai gļotādu dezinficētu. Darbojas perfekti!

    Nāsīs gan piparus nesmērē, bet – aizliktu degunu atvērt palīdz melno piparu eļļa.

    To ielej eļļas lampiņā un sildi, vai arī dažus pilienus iepilini karstā ūdenī un ieelpo garaiņus – inhalācija. 

    Vēderam

    Pipari lieliski stimulē gremošanu, un to uzsver ne tikai ājurvēdas mācībā, bet arī uztura speciālisti. Tāpēc, ja zini, ka dosies uz viesībām, kur būs bagātīga maltīte, šo pašu piparu tēju paņem līdzi termokrūzē vai termosā un ēšanas laikā maziem malciņiem uzdzer virsū. Vai arī, ja pēc maltītes jūti, ka labi nav, iedzer stiprāku piparu tēju (2 tējkarotes garšvielu maisījuma uz krūzi).

    Asumiņš liek gan aktīvāk strādāt aizkuņģa dziedzerim, gan izdalīties mazliet vairāk žultij. Līdz ar to vielmaiņas procesi paātrinās, un turklāt šādi arī vieglāk notievēt. Protams, pitas došas cilvēkiem stimulēt gremošanu papildus nevajag – tā jau tāpat ir pārlieku aktīva.
    Ja tev jau ir kāda kuņģa vaina (un tas lielākoties nozīmē, ka piederi pitas došai), piparus ēdieniem pievieno ar prātu.  

    Melnie pipari der arī caurejas mazināšanai. Vienu, divas tējkarotes malto piparu paņem mutē un uzdzer mazliet ūdens, tūlīt visu norijot. Tas pieturēs caureju – vismaz varēsi tikt līdz tualetei. 

    Garie pipari arī pret diabētu

    Šos piparus ne visi pazīst, taču garšvielu veikalos tie ir nopērkami. Garajiem pipariem piemīt trīs īpašības: viegli, eļļaini un asi. Turklāt ar saldu pēcgaršu. Līdzsvaro organismu, bet, tāpat kā citi pipari, pastiprina pitu, tāpēc pitas došas cilvēkiem arī pret to lietošanu jāizturas rezervēti – drīkstēt drīkst, bet pa drusciņai. Uzlabo gremošanu, nomāc mikrofloru, kas zarnās veicina pūšanu.

    Garos piparus izmanto cukura diabēta ārstēšanai, jo tie normalizē cukura līmeni asinīs. Ājurvēdas preparātos izmanto, lai ārstētu tuberkulozi un astmu. 

    Kas ir DOŠAS? 

    Ājurvēdā katram cilvēkam nosaka viņa iedzimto pamattipu jeb došu, kas saistīta ar kādu no dabas elementiem. Tās ir – kapha, pita, vāta. Parasti cilvēkam dominē divas no trim došām. Vēl svarīgi, kurā vecuma posmā cilvēks atrodas. Bērnība ir kaphas posms, jaunība līdz pusmūžam – pitas laiks, bet vecumdienas – vātas gadi. Noteikt dominējošās došas un to, vai tās atrodas līdzsvarā, ir sarežģīts process, ko spēj tikai ājurvēdas speciālists.

    • Kapha atbild par zemi un ūdeni, tā ir lēna, stāvoša, ar tendenci izgulsnēties. Cilvēki ar tendenci uz aptaukošanos, stabili, labsirdīgi. Gremošana lēna.
    • Pita atbild par uguni un ir strauja, ražīga, pat dažkārt agresīva. Vidējas miesasbūves cilvēki, ugunīgāki un kaislīgāki pēc dabas, ar spēcīgu apetīti (taču spēj visu apēsto ātri un produktīvi sagremot).
    • Vāta atbild par gaisu jeb ēteri, tā ir kustīga, satraukta. Vātas tipa cilvēki ir tievāki, mainīgāki. Gremošanas uguns jeb agni arī ir mainīga. 
       

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē