• Par zāļu cenas kompensāciju

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lūdzu paskaidrojiet… Man ir mirdzaritmija, sirds nespēja un 2. tipa cukura diabēts. Vai man nepienākas prettrombu zāles Xarelto ar atlaidi? Ar cieņu lasītāja, 80 gadi. Skaidro sirds ārsts ANDRIS SKRIDE, Kardiologs, medicīnas zinātņu doktors P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā un Rīgas Stradiņa universitātes docents.

    Katram medikamentam – šajā gadījumā arī Xarelto (aktīvā viela rivaroksabāns) – ir savi kompensācijas noteikumi. Tie ir šādi: Xarelto jeb rivaroksabāna ordinēšana ir kardiologa vai neirologa kompetencē.

    To var izrakstīt pacientiem ar ātriju fibrilāciju (mirdzaritmiju), kuriem ārstēšana ar varfarīnu ir kontrindicēta (tātad šo medikamentu nedrīkst lietot) vai trīs mēnešu varfarīna terapijas rezultātā neizdodas stabilizēt mērķa INR 2,0–3,0 un 1), CHA2DS2-VASC (šī ir skala, pēc kuras ārsts izvērtē cilvēkam trombozes risku, un šajā skalā ietilpst šādi parametri – sirds mazspēja, arteriālā hipertensija, vecums, cukura diabēts, insults, vaskulāras slimības, dzimums) ir lielāks vai vienāds ar 4 vai 2) pacientam anamnēzē ir kardioembolisks cerebrāls infarkts jeb, citiem vārdiem sakot, viņam bijis insults, ko radījis trombs.

    Visiem, kas lieto orfarīnu, regulāri jākontrolē asins šķidrība, nosakot asins rādītāju, kuru mēs, mediķi, apzīmējam ar trim burtiem INR.

    Mirdzaritmijas gadījumā šim rādītājam jābūt 2–3. Ja INR ir virs 3, tas nozīmē, ka asinis kļūst par šķidru. Ja šis radītājs ir zem 2, tātad asinis, vienkārši izsakoties, ir par biezu. Šo rādītāju ārsts turpmāk ietekmē, izmainot medikamenta devu.

    Xarelto lielā priekšrocība ir tāda, ka, lietojot šo medikamentu, šis asins rādītājs nav jākontrolē. Tajā pašā laikā gribu piebilst, ka orfarīns dažos gadījumos ir neaizstājams. Piemēram, ja ir implantēts mehāniskais sirds vārstulis.

    Kā rīkoties šīs vēstules rakstītājai? Mana atbilde būtu tāda: ja orfarīns jums ir kontrindicēts vai, lietojot orfarīnu, asins šķidrības rādītāji ir nestabili, tad jums Xarelto pienākas ar kompensāciju, jo, rēķinot jūsu trombemboliju risku pēc manis jau pieminētās CHA2DS2-VASC skalas, man sanāk vismaz 6 punkti.

    Un pie reizes atgādinu – tikai ārsta klātienes konsultācija nodrošina pilnvērtīgu ārstēšanu. Uz sadarbību!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē