• Es atkal gribu mācīties!

    Dzīvesveids
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    14. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Laikā, kad vecāko klašu skolēni sāk gatavoties eksāmeniem un domā, kur studēt, arī kādai mammai varbūt ienāk prātā doma: un kā būtu, ja es beidzot saņemtos un pabeigtu savas pirms simt gadiem iesāktās mācības vai pamēģinātu studēt ko pilnīgi jaunu? Tas taču noteikti ir iespējams! Vai tiešām ir?

    Lūk, četras reālas situācijas un to ieteicamie risinājumi. Speciālistu atbildes liecina – nudien, viss ir iespējams, tikai saņemies, izlem, ej un mācies!

    • Tu vari pabeigt vidusskolu

    Lasītāja jautā: Diemžēl savulaik mācības pametu, nepabeidzot pat vidusskolu, – nomācījos līdz 11. klasei, un viss. Kas man būtu jādara, lai es tomēr iegūtu vidējo izglītību?

    Viena iespēja ir atrast vidusskolu, kas piedāvā vakara (maiņu), neklātienes vai tālmācības izglītības programmu, un iegūt vispārējo vidējo izglītību, apgūstot 12. klases mācību saturu, nokārtojot centralizētos eksāmenus un citus pārbaudījumus. Tālmācības programmas dod iespēju iegūt izglītību neklātienē tālmācības formā cilvēkiem, kuri darba, dzīvesvietas, veselības stāvokļa, sociālu vai citu iemeslu dēļ nevar regulāri apmeklēt izglītības iestādi.

    Šajās izglītības programmās nepieciešamās zināšanas var apgūt savā individuālajā tempā un patstāvīgi.

    Skola piedāvā arī klātienes un neklātienes konsultācijas, bet eksāmeni gan jākārto klātienē. Neklātienes skolas savukārt bieži vien piedāvā citu mācību režīmu, piemēram, mācības darba dienu vakaros, brīvdienās. Atbilstoši izglītības standartam tālmācības, vakara (maiņu) un neklātienes programmās var neapgūt sportu, otro un trešo svešvalodu.

    Ja cilvēks ir pilngadīgs, ir vēl viena iespēja – izglītības iegūšana eksterņa statusā. Šādā veidā var iegūt gan dokumentu par vispārējās pamatizglītības, gan vispārējās vidējās izglītības apguvi. Eksternis ir pilngadīgs cilvēks, kas pašizglītības veidā gada laikā apgūst kādu valsts izglītības standartā noteiktā satura daļu, lai saņemtu vai uzlabotu vērtējumus vispārējās pamatizglītības mācību priekšmetos, iegūstot dokumentu par vispārējās pamatizglītības apguvi vai saņemtu dokumentu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, kā arī kārtotu valsts pārbaudījumus.

    Piesakoties uzņemšanai izglītības iestādē eksterņa statusā, jāuzraksta iesniegums skolas direktoram, norādot izvēlēto izglītības programmu (vispārējā vidējā izglītībā būtu jāizvēlas skola, kas piedāvā tālmācības vai neklātienes programmas), apgūstamos mācību priekšmetus, saziņas veidu ar izglītības iestādi (piemēram, norādot tālruņa numuru un elektroniskā pasta adresi). Iesniegumam jāpievieno iepriekš iegūto izglītību apliecinošo dokumentu kopijas un, ja izglītību apliecinošais dokuments izsniegts citā valstī, arī lēmums par izglītības dokumenta atzīšanu.

    Pēc uzņemšanas skolā direktoram ir jānodrošina eksternim iespējas viena mācību gada laikā saņemt konsultācijas un pēctecīgi kārtot valsts pārbaudījumus atbilstoši valsts pārbaudes darbu norises kārtībai.

    Eksternim nav uz skolu jāiet katru dienu. Programmas apguve eksternātā nozīmē, ka cilvēks, vienojoties ar skolu, mācās patstāvīgi, izmantojot skolas izsniegtos mācību materiālus, var saņemt nepieciešamās konsultācijas un dodas uz skolu kārtot pārbaudes darbus. Pašvaldības un valsts izglītības iestādēs arī eksternis mācās bez maksas.

    • Tu vari nokārtot eksāmenus

    Lasītājas jautā: Man ir divi mazi bērni. Viņi bieži slimo, un man dažkārt šķiet, ka mediķi tā īsti neiedziļinās, piemēram, kāpēc bērns nevar un nevar tikt vaļā no iesnām. Esmu pat aizdomājusies, ka es pati varētu studēt medicīnu. Bet… man nav tik labu zināšanu ķīmijā, arī eksāmenu šajā mācību priekšmetā neesmu kārtojusi. Kas man būtu jādara?

    Neapgūto vai sliktāk apgūto mācību priekšmetu var apgūt pašizglītības ceļā vai strādājot ar privātskolotāju un nokārtot centralizēto eksāmenu kādā no augstskolām, kas piedāvā kārtot centralizētos eksāmenus cilvēkiem, kuriem nepieciešams sertifikāts, bet eksāmens nav kārtots.

    Informācija par augstskolām, kuras piedāvā centralizēto eksāmenu kārtošanu, atrodama Valsts izglītības satura centra mājaslapā (www.visc.gov.lv). Šogad šādu iespēju piedāvā Latvijas Universitātē, Liepājas Universitātē, Daugavpils Universitātē un Vidzemes Augstskolā.

    Centralizēto eksāmenu var kārtot cilvēks, kas ieguvis atestātu par vispārējo vidējo izglītību vai diplomu par profesionālo vidējo izglītību. Eksāmeni augstskolā notiek vienlaikus ar vidusskolas eksāmeniem un pēc tās pašas kārtības kā skolā, bet iesniegums augstskolā jāiesniedz ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms attiecīgā eksāmena norises dienas. Maksu par eksāmenu augstskola nosaka cenrādī.

    • Tu vari iestāties augstskolā

    Lasītāja jautā: Gribu stāties augstskolā, bet laikā, kad beidzu vidusskolu, vēl nebija centralizēto eksāmenu. Kā es varu šos rezultātus iegūt? Vai tos pielīdzinās manām atzīmēm vai arī man visi vajadzīgie eksāmeni jākārto no jauna?

    Ja cilvēks beidzis vidusskolu pirms 2004. gada vai ieguvis vidējo izglītību ārvalstīs, nav jākārto centralizētie eksāmeni, lai iestātos augstskolā. Augstskolā bez centralizēto eksāmenu kārtošanas var iestāties arī cilvēki ar īpašām vajadzībām. Šajos gadījumos jāiepazīstas ar katras augstskolas uzņemšanas noteikumiem.

    Ja centralizētais eksāmens ir kārtots, bet tā rezultāti neapmierina, attiecīgo eksāmenu atkārtoti var kārtot nākamajā mācību gadā.

    Savukārt gadījumos, kad nav kārtots kāds centralizētais eksāmens, bet cilvēks grib iestāties bakalaura vai profesionālo studiju programmā, kurā tas tiek prasīts, kā arī tad, ja iegūtais centralizētā eksāmena vērtējums neapmierina, to var nokārtot kādā no augstskolām.

    Augstskolu sarakstu, kurās tiek organizēts eksāmens, attiecīgā mācību gada 2. semestra sākumā var atrast Valsts izglītības satura centra mājaslapā (www.visc.gov.lv). Ja nepieciešams, par šiem jautājumiem var konsultēties ar Valsts izglītības satura centra speciālistiem.

    • Tu vari iegūt profesionālo kvalifikāciju

    Lasītāja jautā: Jau kopš bērnības esmu aizrāvusies ar dārzkopību – esmu izlasījusi ļoti daudz grāmatu, aktīvi sekoju līdzi visiem jaunumiem, palīdzu kaimiņienēm iekārtot dārzu. Labprāt pieteiktos darbā šajā jomā, bet man nav nekāda izglītības dokumenta. Varbūt man ir kāda iespēja iegūt profesionālo kvalifikāciju?

    Ja ir atbilstošas zināšanas un prasmes,  valsts atzītu profesionālās kvalifikācijas apliecību iespējams iegūt, nokārtojot kvalifikācijas eksāmenu kādā no profesionālās izglītības iestādēm, kas šādu iespēju piedāvā.

    Turklāt kārtot eksāmenu un iegūt kvalifikācijas apliecību var ikviens neatkarīgi no iepriekšējās izglītības.

    Eksāmens gan ir maksas pakalpojums, tomēr šobrīd visiem, kas vecāki par 25 gadiem, Eiropas Savienības projekts sniedz iespēju atgūt naudu par nokārtoto eksāmenu 90% vai 100% apmērā. Informācija par šo iespēju meklē www.macibaspieaugusajiem.lv.

    Ja cilvēkam ir labas prasmes kādā profesijā un viņš nolēmis iegūt tam dokumentāru apliecinājumu, vispirms būtu jāatrod skola, kas rīko eksāmenus attiecīgās kvalifikācijas iegūšanai. Šāda informācija atrodama Izglītības kvalitātes valsts dienesta mājaslapas sadaļā Ārpus formālā izglītība.

    Pēc tam jāiesniedz iesniegums eksāmena kārtošanai, jāpievieno dokuments par samaksu un jāapmeklē divas bezmaksas konsultācijas, kurās var saņemt informāciju par kvalifikācijas eksāmena norisi un prasībām.

    Ja nepieciešamas papildu konsultācijas, skola tās nodrošinās, bet par maksu.

    Eksāmens veidots no teorētiskās un praktiskās daļas un aptver visus attiecīgās profesijas standartā iekļautos jautājumus un tēmas. Profesijas standarti atrodami internetā, un pirms došanās uz izglītības iestādi būtu vērts pārdomāt, vai zināšanas un prasmes ir pietiekamas, lai eksāmenu nokārtotu. Vēl jāpiebilst, ka eksāmeni notiek tikai valsts valodā.

    Ja eksāmens būs sekmīgi nokārtots, izglītības iestāde izsniegs profesionālās kvalifikācijas apliecību. Šobrīd vairāk nekā 40 Latvijas izglītības iestādēs var kārtot eksāmenus un iegūt apliecību vairāk nekā simt profesiju pārstāvji, arī dārznieki.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē