• P. Stradiņa slimnīcas torakālie ķirurgi veikuši unikālu krūšu kaula operāciju

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas torakālie ķirurgi ir veikuši Latvijā unikālu krūšu kaula aizvietošanas onkoloģisko operāciju, izmantojot 3D printēšanas tehnoloģijas radītu implantu, informē slimnīca.

    Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas torakālie ķirurgi – medicīnas zinātņu doktors Artjoms Špaks un Krista Grigoroviča – pirmo reizi Latvijā, veicot krūšu kurvja sienas onkoloģisko operāciju, daļu krūšu kaula atjaunoja ar 3D printēšanas tehnoloģijas radītu implantu.

    25 gadus jaunai pacientei tika diagnosticēts ļaundabīgs krūšu kaula audzējs – hondrosarkoma – un tā ārstēšanai parasti ir nepieciešama operācija. Tā kā pie krūšu kaula stiprinās atslēgas kauli un ribas, kā arī tas stabilizē krūšu kurvi un aizsargā sirdi un asinsvadus, pēc audzēja izņemšanas krūšu kaulu aizvieto ar implantu.

    P. Stradiņa slimnīca

    Tā kā krūšu kaula forma un funkcija ir sarežģīta, ne vienmēr operācijas rezultāts apmierina pacientu un ārstus. Šajā situācijā ķirurgi nolēma apvienot zināšanas, pieredzi un tehnoloģijas, lai rastu labāko risinājumu. Tas nebūtu bijis iespējams bez veiksmīgas sadarbības ar Latvijas uzņēmumu Printe3d.lv, kas aizraujas ar tehniskiem izaicinājumiem un inovācijām.

    Balstoties uz pacientes datortomogrāfijas 3D modeli, uzņēmums veica krūšu kaula un ribu 3D printēšanu, tādējādi radot silikona formu sintētiskā cementa iepildīšanai operācijas laikā.

    “Esmu ļoti pateicīgs Edgaram Ļaksam no Printe3d.lv, kurš bija atsaucīgs un palīdzēja realizēt mūsu neparasto ideju”, saka Artjoms Špaks. 

    Ar individuālā implanta palīdzību mediķiem izdevās pilnībā atjaunot krūšu kurvja sienas formu un stabilitāti. Operācija ilga aptuveni četras stundas, un pēcoperācijas periods noritēja bez sarežģījumiem. Pēc mēneša kontroles izmeklējumi ir uzrādījuši anatomiski pareizu implanta pozīciju un ļoti labu kosmētisko rezultātu. PSKUS Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra ķirurgi plāno turpināt 3D tehnoloģiju pielietošanu pacientu ārstniecībā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē