• Ko lietot uzturā un ko kā atteikties cilvēkiem ar fitobezoāru

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    18. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kādus augļus un dārzeņus drīkstu ēst un kādus – ne, lai fitobezoāri neveidotos atkal? Atbild vēdera ārste INESE FIŠERE, ķirurģe un proktoloģe P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, klīnikās Diamed un Aura, Ogres Veselības centrā. 

    Lasītāja jautājums: Man ir 72 gadi. Nesen bija vēdera operācija. Diagnoze – vēderplēves saaugumu slimība ar sekundāru tievo zarnu ileusu, fitobezoārs. Kādus augļus un dārzeņus drīkstu ēst un kādus – ne, lai fitobezoāri neveidotos atkal? Vai ir būtiski augļus kaut kā sagatavot, piemēram, no āboliem vārīt ievārījumu? Vai fitobezoāri var veidoties arī no tomātu, ābolu, ērkšķogu mizām, bietēm un ķirbjiem? Andis

    Atbild Dr. Inese Fišere:

    Vēstulē minētās kaites nav radušās pirmo reizi un diemžēl var atkārtoties. Savus pacientus pēc vēdera dobuma operācijas vienmēr mudinu sākt kustēties iespējami drīzāk, lai atjaunotos normāla zarnu darbība un nerastos salipumi. Svarīgi uzņemt viegli pārstrādājamu barību, daudz šķidruma un rūpēties par regulāru vēdera izeju. Jāēd bieži un mazām porcijām, ēdienu kārtīgi sakošļājot.

    Arī tad, ja radušies vēderplēves saaugumi, liela uzmanība jāpievērš uzturam, jo zarnas izvietotas nepareizi gan savstarpēji, gan attiecībā pret blakus orgāniem un vēdera dobuma sienām. Zarnu nosprostojums – ileuss – rodas, ja barības masa zarnās aizvirzās līdz noteiktai vietai un apstājas. Saaugumi visbiežāk rada hronisku ileusu, vai arī šajā gadījumā akūtās situācijas iemesls bija nesagremotais bezoārs – ieapaļi, no vairākiem slāņiem sastāvoši veidojumi cilvēka iekšās.

    Jā, fitobezoāri jeb nesagremotas dārzeņu un augļu šķiedras var veidoties no minētajiem produktiem: tomātiem, āboliem, ērkšķogām, bietēm un ķirbjiem. Iesaku dot priekšroku zemenēm, upenēm, jāņogām, mellenēm. Labāk izvēlēties vietējos augļus un dārzeņus, kas neuzpūš vēderu, augļi jāmizo vai no tiem jāspiež sula.

    Lai izvairītos no fitobezoāra rašanās, augļus var termiski apstrādāt. Vienīgi attiecībā uz ābolu ievārījumu derētu atcerēties, ka pēcoperācijas periodā skābi produkti pastiprina zarnu darbību, veicina pūšanos un sekmē saaugumu veidošanās risku. Ja vien iespējams, augļus vajag mizot vai arī spiest no tiem sulu. Izšķiroša nozīme ir kārtīgai sakošļāšanai.

    Saviem pacientiem pēc 60 gadu vecuma neiesaku ēst hurmu, ananasus, apelsīnus, mandarīnus, arī selerijas, puravus, bietes, ķirbjus, žāvētas plūmes, rozīnes, saulespuķu sēklas un riekstus.

    Ja ēdat žāvētas plūmes un rozīnes, nedrīkst uzreiz notiesāt veselu sauju. Jāievēro mērenība un bagātīgi jāuzdzer šķidrums, jo plūmēm, lai tās pārvietotos pa zarnām pareizā virzienā, ir jāuzbriest. Vēl iesaku uzmanīties ar sēnēm, kas gremošanas traktam ar saaugumiem sagādā dubultu slodzi. Minētie ierobežojumi palīdzēs ne tikai izvairīties no fitobezoāru veidošanās, bet arī uzlabos kuņģa un zarnu trakta darbību, kas gadu gaitā kļūst kūtrāka.

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē