• Kalcijs stipriem kauliem. Kā to vislabāk uzņemt?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: YARUNIV Studio/Shutterstock.com
    Visi zinām, ka kalcijs organismam ir ļoti nepieciešams, bet vai tu zini, kā vislabāk ar to nodrošināt savu organismu? Lūk, vērtīgi padomi!
    • Vislabāk kalciju uzņemt ar uzturu, nevis sintētiskajiem vitamīniem. Vīriešiem bez īpašas vajadzības kalcija uztura bagātinātāji vispār nav nepieciešami. Pētījumi liecina, ka tie var paaugstināt prostatas slimību risku.
    • Sievietēm dienā nepieciešami 800 mg kalcija, un šo daudzumu patiešām nav grūti uzņemt ar vienkāršu, ikdienā viegli pieejamu ēdienu.
    • Daudz kalcija ir piena produktos, turklāt no tiem kalcijs arī ļoti labi uzsūcas. 100 g piena, bezpiedevu jogurta, kefīra ir ap 125 g kalcija, biezpienā – 150 mg, mums ierastajos sieros 300–500 mg. Un divas vidējas siera šķēles – tie ir apmēram 50–60 g.

    Jo cietāks siers, jo vairāk kalcija!

    Piemēram, 100 g Čedaras siera ir jau 790 mg kalcija, pavisam cietos sieros – 1200 mg. Ar sieru, kā redzams, var uzņemt pat visas dienas kalcija normu! To var panākt, arī izdzerot divas glāzes kefīra dienā un vienā no ēdienreizēm ēdot biezpienu.

    • Kalcija uzņemšanai ieteicams izvēlēties vājpiena biezpienu, nevis pilnpiena. Turklāt tādu, kam norādīts visaugstākais olbaltumvielu saturs – tas nozīmē, ka arī kalcija būs visvairāk. Kalcijs koncentrējas tieši olbaltumvielās.
    • Kalcijs ir arī mandelēs, sezama sēklās, pētersīļos, dillēs, pupiņās utt. Ārsti ne velti bilst, ka kalcijs ir gandrīz visos produktos. Labs kalcija un citu vērtīgo vielu avots ir mazās zivtiņas, piemēram, sardīnes, ko veikalos pārdod mazos iesaiņojumos un plašā klāstā. Laba izvēle arī šad tad uz brokastu maizes.
    • Rūpējoties par kaulu stiprību un attālinot osteoporozes risku, noteikti jālieto D3 vitamīns, īpaši tagad, ziemas mēnešos, ģimenes ārsta noteiktajās devās. D3 vitamīns palīdz kalcijam labāk uzsūkties organismā. Kalcija asimilāciju sekmē arī fiziskās aktivitātes.
    • Kalcija uzsūkšanos kavē liels sāls daudzums uzturā, smēķēšana. Nevajag pārspīlēt arī ar vīnu. Vairāk kalciju saturošu produktu vērts lietot, ja garšo skābeņu zupas, jo skābenes satur skābeņskābi, kas mazina kalcija uzsūkšanos. Savukārt kalcijs īpaši labi uzsūcas no brokoļiem un kāpostiem, jo tajos ir maz skābeņskābes.
    • Labu kaulu veselību palīdz uzturēt ne tikai kalcijs, bet arī daudzas citas uzturvielas, tāpēc pats galvenais ieteikums – raudzīties, lai uzturs būtu sabalansēts. Izvēlēties dažādus produktus un sekot, lai ēdienkartē netrūktu dārzeņu, augļu, dažādu piena produktu, riekstu un sēklu, jo tie visi ir labi kalcija avoti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē