• Kāju pēdu glābējs - plāksteris

    Padomi
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    19. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Jaunas kurpes, garāks pārgājiens, ballīte nepiemērotos apavos, un te nu tas ir – noberzums un tulzna! Kā izvēlēties plāksteri, turklāt tādu, kas tiešām palīdz, nevis situāciju padara vēl mokošāku? Konsultē Karīna Burima, pedikīra speciāliste, Veselības centra 4 Estētiskās medicīnas klīnikas 4. dimensija podoloģe.

    Vasaras sezona pēdām nozīmē darbu paaugstinātas slodzes apstākļos – vairāk aktīvi kustamies, staigājot pieveicam lielākas distances, vairāk eksperimentējam ar apaviem. Turklāt vasarā tiem bieži ir vairāk detaļu – dažādas siksniņas, lencītes, sprādzes, līdz ar to pieaug berze un arī varbūtība iedzīvoties pušumos uz kājām.

    Savu artavu vēl pievieno ballīte augstpapēžu kurpēs vai arī neveiksmīgi izvēlēti pārgājiena apavi, un problēma tulznu izskatā ir klāt. Tulzna pēc būtības ir tāds kā drošības spilventiņš, ko organisms izveido, lai pasargātu traumēto vietu. Arī sāpes un diskomforts, ko jūtam noberztajā vietā, ir kā aizsargreakcija – citādi mēs turpinātu skriet neērtajos apavos un noberztu skarto vietu līdz kaulam.

    Mazāk problēmu piemeklē tad, ja pa vasaru izdodas pēdu ādu norūdīt, daudz staigājot basām kājām, – āda kļūst biezāka, cietāka, un eksperimenti ar apavu maiņu tik lielas problēmas vairs nesagādā.

    Vislabākā aizsardzība – profilakse!

    • Ik pa laikam nomaini apavus pakāpeniski – nestaigā vienās kurpēs visu dienu.
    • Ja sāc valkāt jaunas kurpes, izmēģini tās īsākā distancē.
    • Izvēlies apavus, kuriem mazāk tādu detaļu, kas var noberzt kāju.
    • Labs profilakses līdzeklis ir antibakteriāls gels vai prettulzu zīmulis – pārklājot ādu ar aizsargslāni, šajā vietā nevarēs rasties berze un brūce.

    Kādu plāksteri izvēlēties?

    Viena ideālā plākstera, kas derētu visiem gadījumiem, nav. Tāpēc būs jāeksperimentē, līdz atradīsi sev visvairāk.

    Pirms plāksteru lietošanas vēlams traumēto vietu nomazgāt un dezinficēt.

    1. Ūdensnecaurlaidīgie plāksteri
      Ūdensnecaurlaidīgie parastie plāksteri. Izgatavoti no plāna perforēta polimēra materiāla, visbiežāk tie ir miesas krāsā. Ar šiem plāksteriem var arī peldēties, iet dušā.
    2. Otra āda jeb hidrolipīdie plāksteri.
      Ļoti populāri, jo ir caurspīdīgi un piegulst virsmai patiešām kā otra āda. Piedāvājumā ir dažnedažādi izmēri – papēžiem, pirkstiem, atsevišķi īkšķim. Saskaroties ar brūci, veido miklu gelu, kas palīdz sadzīšanai, pasargā brūci no papildu traumām un mazina sāpes. Var turēt uz ādas vairākas dienas, arī iet ar to dušā, līdz plāksteris pats nokrīt.

      Tomēr atsauksmes par hidrolipīdajiem plāksteriem dzirdētas dažādas – no ļoti cildinošām līdz nekad vairs. Šie plāksteri pilnībā pārklāj ādu, neļaujot tai elpot, tāpēc uz pūšļveida tulznām šo plāksterus var lietot ne visi. Ja redzi, ka zem plākstera kaut kas sulo un āda ap to kļūst balta, steidzami ņem plāksteri nost. Dažkārt āda apakšā var izskatīties uzburbusi kā pēc ilgstošas vannošanās. Tad tas vienkārši nav tavs plāksteru veids, un labāk pāriet uz parastajiem plāksteriem. Taču pavisam droši otru ādu ir lietot profilaktiski – vietā, kur nekāda bojājuma vēl nav, bet varētu būt.
    3. Elpojošie plāksteri.
      Te atšķirsies tikai krāsa, porainības pakāpe, izmērs un veids – vai tie ir atsevišķos gabalos vai vari nogriezt pati no rullīša tik, cik tev vajag.
    4. Ar aizsardzības lenti.
      Labāk izvēlies šos, kuriem vidū ir aizsardzības lentes spilventiņš, kas parasti ir no sterila, mīksta materiāla.
    5. Bez aizsardzības lentes.
      Šie vairāk der profilaksei. Nevajadzētu līmēt tieši uz brūcītes, jo, ņemot plāksteri nost, uzplēsīsi brūci.
    6. Plāksteris – aerosols.
      Plāksteris aerosola veidā – uzpūšot to uz brūces, dažās minūtēs izveidojas caurspīdīga kārtiņa, kas aizsargā brūci. Mazina infekcijas risku, ļauj ādai elpot. Tikko uzpūsts, mazliet dedzina. Īpaši labi noder vietās, kur grūti uzlīmēt leikoplastu, piemēram, ap nagiem.

    Podoloģes Karīnas Burimas izvēle

    • Compeed plāksteri jeb otra āda.
      Lietoju vairāk profilaksei, piemēram, siksniņkurpēs ejot uz ballīti. Var klāt arī uz tulznas, taču tikai tad tā iepriekš jāpārdur, brūce jānosusina un jādezinficē. Compeed plāksteru komplekts (5 gab.) – ap 7 eiro.
    • Medrull plāksteri.
      Vienkārši hipoalerģiski plāksteri, izgatavoti no elastīga tekstilmateriāla. Noder sīkām brūcītēm. Medrull Natural Care (20 gab.) – 1,80 eiro.
    • Mefix plāksteris.
      No rullīša nogriežu vajadzīgajā izmērā un līmēju pāri mazākajam plāksterim, tad tas pilda nostiprinošo funkciju. Mefix rullītis (5 cm plats, 10 m garš) – ap 2,80 eiro.
    • Compeed zīmulis profilaksei.
      Samazina berzi un palīdz novērst tulznas un nobrāzumus. Compeed Anti-blister zīmulis (8 ml) – ap 8 eiro.

    6 noderīgi knifi, lietojot plāksterus

    1. Vispirms izmēģini. Plāksteru izvēle aptiekās ir ļoti plaša, bet ne visi būs piemēroti tieši tev. Tāpēc nepērc uzreiz visu kastīti, bet izmanto iespēju iegādāties tikai dažus plāksterus izmēģinājumam.
    2. Labāk lielāks, nekā par mazu. Īpaši svarīgi tas ir, ja plāksteris vajadzīgs pēdai vai papēdim. Lielāka izmēra plāksteris labāk nosegs laukumu.
    3. Lai labāk turas. Lai varētu justies droši, ka plāksteris drīz vien nenokritīs, vari darīt tā: vispirms uzlīmē mazāku plāksteri ar mīksto viducīti un pāri tam līmē otru – lielāku un bez aizsardzības lentes –, nogriežot no rullīša vajadzīgo gabalu.
    4. Ļauj ādai elpot. Tiklīdz pārnāc mājās un noauj kurpes, ieteicams plāksteri noņemt. Noteikti neatstāj to uz nakti. Tad brūce sadzīs ātrāk.
    5. Plāksteri var arī ielīmēt kurpē. Ja jūti, ka kādā vietā apavi mazliet berž un potenciāli varētu veidoties tulzna, šajā vietā kurpē ielīmē plāksteri.
    6. Salīmē pirkstus kopā. Ja apavi berž pirkstus, dažkārt labi palīdzēs, ja salīmē ar plāksteri divus pirkstus kopā, jo tad mazināsies berze.

    Ņem vērā!

    Ja kādā noteiktā vietā pēdā tev visu laiku veidojas tulzna, lai arī tu valkā viskomfortablākos apavus, tad nepalīdzēs nekādi plāksteri – ir jāpierakstās uz konsultāciju pie tehniskā ortopēda.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē