• Kā rīkoties, ja gadījies pārēsties?

    Slimības
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    27. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai zini, ko darīt, ja gadījies pārēsties līdz acīm?

    Raksts no žurnāla Klubs arhīva.

    Iesaka diētas ārste Lolita Neimane.

    Dzīvi veido dažādas lietas, arī svētki ar bagātīgi klātiem galdiem, kur gadās pārēsties. Un kāpēc gan ne? Lielākā kļūda, gan pirms, gan pēc tam, ir vainot sevi. Ja pārēšanās kļūst par ikdienu, tad gan ir kaut kas jādara, bet, ja tā gadās atsevišķās reizēs, tad ir vērts to izbaudīt. Briesmīga pārēšanās ir tikpat slikta kā pārdzeršanās. Tāpēc nevajag apzināti darīt sev pāri, pēc tam meklēt brīnumzāles, ticēt, ka var izdzert kādu pulverīti un justies tā, it kā nemaz nebūtu ēsts. Visi reklamētie preparāti satur aizkuņģa dziedzera fermentus, kas tikai palīdz sagremot ēdienu.

    Sagatavojies laikus! Ja ir jau zināms, ka būs jāpārēdas, pirms ēšanas vajag kārtīgi padzerties. Vislabāk izdzer lielu krūzi ūdens. Tas daļēji aizņem kuņģi, rada konkurenci ēdienam, neļaujot apēst visu, ko vien kārojas.

    Pareizā stratēģija

    Tūlīt: nekādā gadījumā neliecies guļus, var sākt dedzināt. Ja ir spiedīga pilnuma sajūta, vajadzētu stimulēt kuņģa darbību. Kļūs vieglāk, ja izkustēsies. Skriet vai kā citādi pārslogot organismu nevajag. Dodies pastaigā un velti laiku patīkamām sarunām vai dabas norisēm. Var palīdzēt ūdens ar citronu, ingveru, medu, maza tasīte stipras kafijas. Katram gan tas ir individuāli. Vienam kļūst vieglāk iedzerot glāzi kolas, bet otram no gāzes var kļūt sliktāk. Alkohols rada mānīgu efektu. Tas gan uz brīdi mazina nelāgo sajūtu, pašam šķiet, ka kļūst vieglāk, bet īstenībā tas rada papildus slodzi, aizkuņģa dziedzerim tāpat jau ir par ko brīnīties. Un, ja gadās iedzert par daudz, tad pēc tam ir divkārt slikti.  

    Svarīgi: ja vēderā sākas asas sāpes, ir jāsauc ātrā palīdzība. Pēc pārēšanās, ja vēl klāt bijis arī alkohols, var būt aizkuņģa dziedzera iekaisums vai žultsakmeņu lēkme.

    Otrā dienā. Nu gan ir kārtīgi jāizkustas. Vienalga, kur un kā – skrien, brauc ar riteni, dodies uz baseinu, jūru vai laukiem, prom no ledusskapja, prom no galda un jaukās sievasmātes. Ēdienam jābūt vieglam. Ēd maigus salātus un dārzeņu zupas. Dzer daudz šķidruma. Ļoti labi palīdz stipra ķimeņu tēja. Tā ātri nomierina burkšķošo vēderu un uzlabo vispārējo pašsajūtu.

    Pārdomām: diskomfortu rada pārpildītais kuņģis, tomēr ir liela atšķirība, ko ēd. Pārēdoties arbūzu, īsu brīdi jutīsies kā piepūsts balons, bet pēc 2 – 3 stundām būs labi. Sliktāk ir tad, ja pārēdas kaut ko ļoti treknu, sāļu vai saldu, piemēram, cepešus, sēņu mērces, šašliku, majonēzi, kūkas u.c. Trekni un olbaltumvielām bagāti produkti kuņģī uzturas līdz pat septiņām stundām, turpretī ūdens un saldi dzērieni to atstāj ļoti ātri.

    Viedoklis

    Gastroenterologs dr. med. Ivars Tolmanis.

    «Kad esi pārēdies, nekas vairs nelīdz, tāpēc ir svarīgi darīt visu, lai nepārēstos. To var panākt ēdot lēnām, nesteidzīgi, padarot ēšanu par rituālu un ar cieņu izturoties pret ēdienu.

    Nav lielas atšķirības, ko pārēdas, jo organismam grūtāk ir tikt galā nevis ar kādu produktu, bet gan ar apēstā daudzumu, kas kuņģī aizņem noteiktu tilpumu. Var ēst ļoti labu un kvalitatīvu ēdienu, bet, ja tā būs par daudz, var nomirt. Var ēst nekvalitatīvu ēdienu, bet, ja tas būs mazā daudzumā, gremošanas sistēma spēs ar to tikt galā un nekas nenotiks. Tāpēc ir svarīgi nepārēsties. Tam, kurš mērķtiecīgi piebāž kuņģi un dara to regulāri, ir jāiet pie psihoterapeita. Organisms ēdiena pārstrādei tērē ļoti daudz enerģijas – jo vairāk ēd, jo vairāk vajag. Tie, kuri domā, ka izrāda spēku daudz ēdot, patiesībā izrāda vājumu, jo viņiem trūkst enerģijas, kas tiek iztērēta gremošanai.

    Ja ieēsts par daudz, vēderam jāļauj drusku atpūsties un nākamajā ēdienreizē vajag ēst ļoti maz un lēnām. Badoties nevajag, jo ēdot ieslēdzas virkne fizioloģisku procesu, kas nodrošina normālas kuņģa funkcijas.

    Zināšanai: vidējais tilpums, ar ko pieauguša cilvēka kuņģis tiek galā vienā ēdienreizē, ir ap 200 ml. »

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē