• Tev, vīrieti! Vai zini, ko darīt, kad oliņas sāp?

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    12. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kura ir vārīgākā vieta vīriešiem? Pareizi! Oliņas! Savu reizi tās iesāpējušās teju katram, taču ko darīt, ja sāp ilgāk un iemesls nav nedz nelāgs belziens ar bumbu, nedz pārlieku ilga braukšana ar velosipēdu? Stāsta uroloģe Sanda Siliņa.

    Lai cik veiksmīgs esi biznesā vai sportā, arī par savu veselību un organismu tev jābūt zinošam. Ir ne tikai jāpazīst savs ķermenis, bet arī jāzina, kā rīkoties, ja kaut kas šķiet ne tā. Un tas attiecas ne tikai uz zināšanām – ko darīt, kad, skaldot malku, iecirsts kājā. Sevišķi būtiski būt informētam par visu, kas saistās ar tavu vīrieša lepnumu un vīrietības simbolu – dzimumlocekli un sēkliniekiem. Lūk, vairākas situācijas ar oliņu problēmām, iespējamie iemesli un risinājumi. Der iegaumēt!

    Sagriezusies oliņa

    Kāds astoņpadsmitgadīgs jaunietis vēršas slimnīcas uzņemšanas nodaļā ar sūdzībām par stiprām sāpēm sēklinieku maisiņā. Bet tās sāpes viņam bija bijušas jau 15 stundas! Pats atbrauca uz slimnīcu. Kā jau lielākoties vīrieši dara – ierodas, kad sāp jau neciešami. Un ierodas par vēlu…

    Līdz slimnīcas uzņemšanas nodaļai būtu jātiek 4–6 stundu laikā kopš sāpju parādīšanās.

    Tas ir laika sprīdis, kurā iespējams sniegt palīdzību un saglabāt sagriezušos oliņu. Bet, ja pie urologa vēršas pēc 6 stundām, tad 90 procentos gadījumu turpinājums ir slikts – ja oliņa saitē ir pārāk sagriezusies, asinis plūsma tai ir samazināta, un var sākties sēklinieka atmiršana jeb nekroze, un tad nākas oliņu ķirurģiski izņemt no maisiņa. 

    Bet pat sliktākajā scenārijā viens sēklinieks paliek, un arī ar to ir gana, lai spētu radīt pēcnācējus. Dažiem šis kosmētiskais defekts traucē, dažiem netraucē – bet jebkurā gadījuma mūsdienās iespējams ievietot sēklinieka protēzi. Protēzi parasti implantē urologi. Implantēšana notiek caur skrotumu jeb sēklinieku maisiņu, rētas, pateicoties tā struktūrai, vēlāk praktiski nav redzamas.

    Sēklinieku sagriešanās, samešanās jeb sēklinieku torsija pārsvarā notiek jauniem vīriešiem līdz 30 gadiem.

    Tad sāpes ir pēkšņas un stipras, bet vēl vairāk tās pieņemas spēkā fizisko aktivitāšu laikā.

    Nošpa, uz kuru daudzi liek lielas cerības, šajā gadījumā nepalīdz. Dažkārt stiprās sāpes izstaro arī uz cirksni un vēderu. Apskatot intīmo vietu, redzama sēklinieku maisiņa asimetrija, apsārtums, pietūkums…

    Kāpēc vispār oliņa mēdz sagriezties? Biežākais sēklinieka torsijas iemesls ir paaugstināts oliņas kustīgums – sēklinieki nav anatomiski tik labi nostiprināti pie maisiņa sieniņām. Sēklinieku torsiju dēvē arī par ziemas sindromu, jo zemā temperatūrā sēklinieks saraujas mazāks un paceļas augšup, un tad drīzāk var gadīties oliņas rotācija. Tā gadās arī pēc traumām, kas rodas, braucot ar velosipēdu vai spēlējot futbolu, pēc iekaisumiem.

    Divi brāļi – orhīts un epididimīts

    Iespējams, arī ar tiem tev kādreiz dzīvē ceļi krustosies, tāpēc labāk zināt, ar ko darīšana. Orhīts ir sēklinieku audu iekaisums, bet epididimīts – sēklinieka piedēkļa iekaisums. Jauniem vīriešiem infekcija pārsvarā būs saistīta ar seksuāli transmisīvam slimībām – šodien biežākās ir trihomonas un hlamīdijas, vēl gonoreja. Arī pārslimotas cūciņas var izraisīt iekaisumu pašā sēkliniekā.

    Vecākiem vīriešiem galvenais iekaisuma iemesls ir problēmas ar priekšdziedzeri.

    Tātad, ja ir urīna atteces traucējumi un viņi nav savlaicīgi vērsušies pie ārsta un izmeklējušies. Starp sēklinieka piedēkli un priekšdziedzeri ir fiziska saikne – sēklas vads. Tajā atrodas spermatozoīdi, kas ir laba barošanās vide baktērijām, un tās no priekšdziedzera viegli nokļūst sēklinieka piedēklī, bet no turienes infekcija var pāriet uz oliņu.

    Kā sēklinieka iekaisums izpaužas? Parasti tas sākas diezgan akūti vienā oliņā, nevis uzreiz abās. Ir sāpes, iekaisušais sēklinieks izskatās apsārtis, pietūcis, palielinās izmērā, kļūst ļoti jutīgs pret pieskārieniem, kāpj ķermeņa temperatūra – var uzlēkt pat līdz 39 grādiem.

    Tad ir jāārstējas ar antibiotikām un pretiekaisuma zālēm. Sākumā, kamēr gaida urīna uzsējuma analīzi, lai noskaidrotu, tieši kādas baktērijas izraisījušas iekaisumu, antibiotikas nozīmē pēc Eiropas urologu vadlīnijām, pēc tam mērķtiecīgi maina antibiotikas, ja tas nepieciešams. Ielāgo – ja sāp, nav jāciešas mājās, dodies uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu.

    Par sēklinieku vēzi

    Vīriešiem ir ļoti svarīgi pašizmeklēties. Gluži tāpat kā sievietēm katru mēnesi ieteicams pašām iztaustīt savas krūtis, vīriešiem jāpārbauda savas oliņas.

    Sēklinieku vēzis pārsvarā ir jaunu vīriešu slimība – vecumā no 16 līdz 40 gadiem, bet saslimstības pīķis ir ap gadiem divdesmit pieciem, trīsdesmit. Otra riska grupa, kā tiek uzskatīts pasaulē, ir pēc sešdesmit, tātad kungi gados. Labi, ka šo pacientu nav daudz, bet tie, kas nonāk urologu redzeslokā, bieži vien ir novēloti. Tāpēc ir ļoti, ļoti svarīgi pašizmeklēties! Vienreiz mēnesī dušā, kad āda ieziepēta, slīdīga.

    Sēkliniekam normāli jābūt mīkstam, gludam, viendabīgam, veselai oliņai nav nekādu izvelvējumu un cietumu. Un – oliņām jābūt divām.

    Ja pamani kaut ko ārpus normas vai satausti ko aizdomīgu, nav ko daudz filozofēt, noteikti jādodas pie urologa.

    Sākumā sēklinieka audzējs ir nesāpīgs, vēlāk tas palielinās izmērā un parādās it kā velkoša sajūta vienā oliņā… Bet, par laimi, ārstēšanas rezultāti, pateicoties modernajām ķirurģiskajām tehnikām, ārstu prasmei, ķīmijterapijas un staru terapijas efektivitātei, mūsdienās ir krietni uzlabojušies, un ir iespējams izārstēt pat ielaistas oliņu vēža formas.

    Tāda dīvaina sajūta, velk un īd…

    Jaunie vīrieši līdz četrdesmit, četrdesmit pieci bieži vien pie ārsta ierodas ar sūdzībām par velkošām sajūtām oliņās, un tad urologiem jānoskaidro, vai šis traucēklis ir organisks – vai tiešām kaut kas to oliņu nospiež.. Jo var jau būt, ka tur izveidojusies spermatocēle (mazs dobumiņš sēklinieka piedēklī, kurš pildīts ar ūdeņainu šķidrumu) vai hidrocēle (pastiprināti uzkrājies šķidrums starp sēklinieka apvalkiem), tāpat jāpārliecinās, vai nav audzējs…

    Taču kādreiz nākas secināt, ka velkošas sajūtas ir vienkārši tāpēc, ka šie jaunie vīrieši ir diezgan mazkustīgi.

    It īpaši IT speciālisti, kas visu dienu sēž pie datora un tad stāsta, ka sāp oliņas. Ārsts uztaisa analīzes, izmeklē, un beigās viss ir labi, bet viņiem tik un tā ir diskomforts. Loģiski! Ja visu dienu pavada krēslā un neizkustas, tad nekāda labā apasiņošana sēkliniekiem nebūs, tie ir skābekļa badā un kliedz!

    Vēl ir vīrieši, kas savu oliņu sāpēšanu skaidro ar seksa trūkumu. Vaino sievu, ka vairs nav tik aktīva un pretimnākoša kā agrāk. Un šis skaidrojums ir ļoti iespējams. Taču pastāv vēl kāda būtiska lieta. Kungiem ap piecdesmit ļoti bieži novēro problēmas ar asinsvadiem. Pirmais, kam viņi pievērš uzmanību, ir sirds vainagartērijas, un tās kardiologi viņiem salabo.

    Taču asinsvadu stāvoklis ļoti ietekmē arī sēkliniekus un it sevišķi dzimumlocekli, tā erekciju.

    Tāpēc tie vīrieši, kuri smēķē, lieto kardioloģiskos preparātus, mīl labi paēst un ir apaļīgi, brīnās, ka viņiem ir grūti sasniegt erekciju, un jūtas kā eksāmenā caurkritis skolnieks, ka nespēj pamīlēties. Tieši tāpēc! Primārais iemesls ir asinsvados. Dzimumorgāns ir tāds pats orgāns kā sirds, kuram vajadzīga normāla apasiņošana, skābeklis, un to nedrīkst nīcināt ārā ar saviem kaitīgajiem ieradumiem, sevišķi smēķēšanu.

    Un, jā, tomēr ir jābūt regulārai dzimumdzīvei. Vienkārši – vīrieša dzimumorgāni tam ir paredzēti. Veidojas un krājas sēklas šķidrums, un, ja tas ilgstoši netiek lietots, sākas problēmas. Ultrasonogrāfijā, izmeklējot priekšdziedzeri, mēs redzam – jā, ir hronisks prostatīts. Prostatā veidojas kalcināti, sēklas pūslīši ir pildīti, dažreiz arī tur veidojas kalcināti…

    Tā ir tipiskā diagnoze, kas ziņo, ka, visticamāk, pacientam nav regulāru seksuālo attiecību. Jā, tā var būt.

    Bet – ko darīt, ja šo seksuālo attiecību nav? Vecākie urologi tādās reizēs saviem pacientiem parasti saka tā: «Ja tev sieva nepalīdz, tev pašam sev jāpalīdz.» Pašapmierināšanās nav nekas peļams. Citādi tiešām rodas nedienas ar iekaisumiem, diskomfortu intīmajā zonā, nespecifiskām sāpēm, kuras vīrieši nespēj pat īsti raksturot – kaut kas velk un īd…

    Vēnu mezgliņi

    Tātad paplašinātas vēnas ap oliņu un sēklas saiti… Varikocēle. Vizuāli ultrasonogrāfijā var redzēt tādu kā zirnekļa tīklu vai arī vīrietis pats to var sataustīt.

    Varikocēle var būt viens no vīrieša neauglības iemesliem, jo rodas problēmas ar sēklas plūsmu.

    Mazajos asinsvadiņos samazinās asinsspiediens, un asinis pa vēnām neaiziet atpakaļ uz sirdi. Asinsvados rodas stāze, tie paplašinās.

    Ko darīt? Operē. Caur mazu griezienu sēklinieka sāna daļā nosien sēklas vēnu, un līdz ar to atjaunojas normāla asinsplūsma, asinis vairs nesēž uz vietas kā maisā, bet pa sēklas saites vēnām normāli atplūst atpakaļ. Rezultātā asinsspiediens mazajos asinsvadiņos sēklinieka maisiņā samazinās un sāpes pāriet tūlīt pēc operācijas. Ja tā veikta neauglības novēršanai, rezultāts būs jāgaida vēl daudzus mēnešus.

    Par daudz šķidruma

    Ja sēklinieks palielinās izmēros, ir apsārtis un ir temperatūra, tad, visticamāk, ir oliņas iekaisums. Savukārt, ja oliņa vienkārši palielinās izmēros – aug lielāka, varbūt pat spiež, bet temperatūras nav –, tad, visticamāk, tā ir hidrocēle. Starp sēklinieka apvalkiem, kas veido it kā nelielu somiņu, pastiprināti uzkrājas šķidrums, jo ir traucēta limfas attece. Hidrocēle ir viegli novēršama.

    Kas patīk oliņām?

    • Fiziska aktivitāte, nevis ilgstoša sēdēšana.
    • Vēsums. Siltums tām netīk. Jo normālai spermatozoīdu attīstībai nepieciešama drusciņ zemāka temperatūra nekā ķermenī.
    • Regulāra seksuālā aktivitāte.
    • Ja, piedaloties kontakta sporta veida aktivitātēs, uzliksi sēklinieku aizsargus.
    • Ja, braucot ar velosipēdu, tā rāmis būs pietiekami zems, lai nesatraumētu sēkliniekus, – īpaši pusaudžu vecumā. Un plats un ērts, nevis šaurs un ciets sēdeklis ar spicu galu.
    • Speciāls sporta apģērbs ar polsterējumu, ja paredzēts ar riteni braukt garus gabalus.
    • Ja, piedaloties pliko skrējienos, tomēr apsiesi gurnu autu, kas pasargā sēklinieku no savērpšanās – torsijas – un satricinājumiem. Īpaši riskanta aktivitāte ir lēkšana ūdenī no tramplīna bez apakšbiksēm.
    • Ja, piedaloties sporta aktivitātēs, valkāsi profesionālus šortus, kuru iekšpusē ir iešūti tīklveida supinatori, kas mīkstina sēklinieku traumatismu.
    • Ja, mīlējoties ārpus pastāvīgām attiecībām, lietosi prezervatīvu.
    • Ja vakcinēsies pret epidēmisko parotītu jeb cūciņu – ja tas nav izdarīts bērnībā.
    • Oliņu paškontrole – iztaustīšana reizi mēnesī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē