• Kā lietot asinsspiediena zāles kopā ar citām?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    7. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dažādu medikamentu kombinēšana sagādā galvassāpes ne vienam vien. Arī lasītājai Ligijai. Par to, kā labāk lietot asinsspiedienu samazinošas zāles kopā ar citām, stāsta kardiologs Andris Skride.

    Lasītājas jautājums: Ikdienā asinsspiediena samazināšanai lietoju «Perindopril/Indapamide» 2,5 mg/0,625 mg, sirds ritma stabilizēšanai – «Nebivolol» 5 mg tableti, ko dalu uz pusēm. Diemžēl asins analīzes uzrādīja paaugstinātu holesterīna līmeni – 6,67 mmol/l. Ģimenes ārste izrakstīja zāles «Triemma – Rosuvastatinum/Perindoprilum/Indapamidum»20 mg/4 mg/1,25 mg. No šīm zālēm jutos slikti – bija galvas reiboņi un nespēks. Varbūt izrakstītā deva ir par stipru? Aptiekā skaidroja, ka «Rosuvastatin» būtu jālieto vakarā, bet zāles asinsspiediena samazināšanai – no rīta. Kā rīkoties? Un ko darīt ar «Nebivolol» – turpināt dzert pustableti vai tās vairs nav jālieto? Man ir 52 gadi. Ligija

    Atbild kardiologs:

    «Ligija, Triemma ir trīs aktīvo vielu kombinācijas zāles, kas satur rosuvastatīnu, perindoprilu un indapamīdu. Rosuvastatīns samazina holesterīna līmeni asinīs, perindoprils pazemina asinsspiedienu, savukārt indapamīds palīdz izvadīt lieko ūdeni no organisma un arī samazina asinsspiedienu.

    Šīs zāles tiek izrakstītas pacientiem ar augstu asinsspiedienu un paaugstinātu holesterīna līmeni.

    Galvas reiboņi un nespēks var būt blaknes, ko izraisa Triemma lietošana, un ir svarīgi par to stāstīt savam ārstam. Tā kā jaunajā medikamentā ir attiecīgi lielākas indapamīda un perindoprila devas nekā iepriekš lietotās, ļoti iespējams, ka jūsu blaknes izraisījis devas lielums, un, iespējams, jūsu asinsspiediena kontrolei pietiktu ar mazākām šo medikamentu devām.

    Ārsts var izvērtēt jūsu stāvokli un iespējamo zāļu devas maiņu vai piemeklēt citu statīnu grupas medikamentu, ko pievienot jūsu jau esošajam ārstēšanas plānam, tādā veidā palīdzot samazināt holesterīna līmeni, kā arī novēršot nevēlamās blaknes. 

    Zāles asinsspiediena samazināšanai parasti tiek dzertas no rīta, lai tās būtu efektīvākas dienas laikā.

    Tomēr, ja jums ir jālieto arī citi medikamenti, var rasties nepieciešamība mainīt devu vai laiku, kad tās tiek lietotas, lai samazinātu blakņu risku.

    Par Nebivolol… Svarīgi zināt, ka tas ir bēta blokatoru grupas medikaments, kas paredzēts jūsu sirds ritma stabilizēšanai, ko nevar aizvietot ar pārējām iepriekš minētajām zālēm, tāpēc par tā lietošanu un turpmāko devu noteikti konsultējieties ar savu ārstu.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē