• Kā beidzot tikt vaļā no varžacs? Varbūt ar lāzeru?

    Slimības
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    13. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nejaukas, sāpīgas — varžacis uz kāju pirkstiem. Daudzas sievietes mēģina no tām tikt vaļā pašas, arī ar tautas līdzekļiem, bet pareizāk būtu savas kājiņas parādīt pēdu aprūpes speciālistam, kurš noteiks, kā rīkoties, lai nenodarītu sev pāri.

    «Manu dzīvi gadus divdesmit un pat ilgāk apgrūtina varžacs uz kājas pirksta. Vairākkārtīgi veikts ārstnieciskais pedikīrs, divas reizes pat operēja ķirurgs. Esmu likusi dažādus plāksterus, pilinājusi uz varžacs pilienus, mēģinājusi ārstēt ar struteņu sulu, ceļmallapām, bet nekas nelīdz. Jau sen valkāju ērtus apavus, ar šauriem zābakiem vai kurpēm vispār vairs nespēju paiet. Tagad pāris mēnešus maza varžactiņa uzmetusies arī uz blakus pirksta un ir ļoti kaprīza – pie vismazākā pieskāriena neganti sāp. Vai ir kāda iespēja atbrīvoties no šīm ļaunajām actiņām? Varbūt lāzers?» mums jautā Marija.

    Podoloģe jeb pēdu aprūpes speciāliste Veselības centra 4 Pēdu centrā Inita Seļicka, kura pecializējusies problemātisku pēdu aprūpē, varžacu likvidācijā, ādas sabiezējumu apstrādē un citu pēdu un nagu problēmu ārstēšanā, norāda: «Marija ir darījusi visu iespējamo, lai no varžacs atbrīvotos. Taču diemžēl jau kopš paša sākuma nav meklēts cēlonis, kāpēc tā veidojas, un tādēļ arī ārstēšanās nav bijusi sekmīga.»

    Varžacs vai kārpa?

    Varžaci bieži vien jauc ar kārpu, un tā gadās ne tikai mums pašām, sievietēm, bet arī ģimenes ārstiem, jo tās izskatās visai līdzīgi.

    Jāatceras, ka kārpa ir papilomas vīrusa infekcija, bet varžacs – mehāniskas iedarbības rezultātā radies ādas sabiezējums. Pirmkārt, to var radīt pēdas biomehānika. Paskaidrošu precīzāk: cilvēka pēda sastāv no divdesmit sešiem kauliem, kurus kopā satur vairāk nekā simts saites un saitītes. Ja tās dažādu (pārsvarā iedzimtu) iemeslu dēļ nenotur kaulus vietā, tie sāk atslīdēt. Tad cilvēki mēdz teikt, ka kauli deformējas, lai gan patiesībā kauli, kā jau sacīju, izslīd, aizslīd, jo saites tos nespēj noturēt vietā. Līdz ar to locītavā kaulu gali nobīdās, rodas nepareizais spiediens un berze, rezultātā – varžacs! Pirkstu locītavu vietās, pirkstu galos, pēdas apakšpusē…

    Otrkārt, varžacs iemesls ir šauri apavi. Tāpēc, ja gadījies iegādāties kurpes vai zābakus, kas spiež un berž un kuru dēļ radusies varžacs, bez žēlastības no tiem atbrīvojies.

    Treškārt, varžacu veidošanos veicina arī plakanā pēda, un tad zem katra pirksta locītavas var būt pa varžacij. Ceturtkārt, no varžacīm mēdz ciest arī cilvēki, kuriem ir cukura diabēts.

    Varžacij sabiezējuma centrā raksturīga viena serde, kas kā ķīlis spiežas aizvien dziļāk audos un kairina nervu galus, izraisot sāpes un iekaisumu, savukārt kārpai vidū ir vairāki sīki, melni punktiņi – trombozēti asinsvadi, kas piegādā tai asinis. Varžacis un kārpas ārstē pilnīgi atšķirīgi.

    Vispirms sievietes mēģina atbrīvoties no varžacs, to izmērcējot ūdenī un tad nogriežot, izgriežot ar šķērēm. Bet tā noteikti nedari!

    Negriez un nelīmē!

    Ādai ir astoņi slāņi, bet mēs drīkstam aiztikt tikai virsējo – raga – slāni. Ja ar šķērēm kārtīgi iebrauc dziļumā – tur, kur atrodas jau nervu gali, receptori, kas sajūt, ka aiztiek –, āda ieņem aizsardzības pozīciju un vairo tās pašas raga šūnas, tādēļ varžacs serde kļūst tikai lielāka, sāpīgāka un ietiecas vēl dziļāk audos. Jo vairāk varžaci bakstīsi, jo vairāk tā atkal ataugs!

     

    Neiesaku arī aizrauties ar aptiekās nopērkamajiem varžacu plāksteriem, no kuriem daļa satur augstas koncentrācijas silicilskābi vai rezorcīnu – skābi ar spēcīgu iedarbību. Ja varžacs uzmetusies pirmo reizi, var gadīties, ka plāksteris palīdzēs. Svarīgākais – uzlīmē to uz varžacs ļoti precīzi! Ja neuzliksi precīzi, cietīs arī āda apkārt.

     

    Un, ja tev vēl ir cukura diabēts, tātad sliktāka dzīšana vai asinsrites problēmas, plāksteri nēsājot diennakti un tad to noņemot, var arī noņemt par daudz ādas, turklāt ļoti ātri var pievienoties infekcija. Tāpēc plāksterus es noteikti neiesaku lietot, it īpaši kundzēm gados.

    Jā, laikam esmu ļoti piesardzīga, jo savā praksē diemžēl visai bieži redzu strutainus iekaisumus un ķīmiskos ādas apdegumus, kurus pēc tam grūti izārstēt un kuri radušies tikai no nevainīga varžacs plāksterīša.

    Īstā palīdzība – meklē cēloni!

    Tā kā varžacu rašanās iemesli ir dažādi, būtiskākais ir atrast un likvidēt cēloni! Līdz ar to, ja uzmetusies varžacs un tā tevi moka jau ilgstoši, pirmais, prātīgais solis būtu – doties pie podologa un varžaci saudzīgi noņemt.

    Otrs solis – vizīte pie tehniskā ortopēda, lai veiktu podometriju un diagnosticētu pēdas muskulatūras problēmas. Galvenais noslēpums, lai varžacis vairs nemestos, ir pēdas atslogošana, un to paveic ortopēdiskās zolītes, kā arī mazās, polsterējošās ortozes, ko velk uz pirksta. Ja to nedara, varžacs ātri vien ataug no jauna!

    Vēl – tu vaicā par lāzeru… Taču man diemžēl tevi jāapbēdina – ar lāzerprocedūrām varžacis parasti neārstē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē